Camilla Richardsson on kolmas suomalaisurheilija, joka on saanut kutsun Euroopan joukkueeseen Valko-Venäjän Minskissä 9.–10. syyskuuta käytävään yleisurheilun Eurooppa-USA -otteluun. Richardsson juoksee kilpailussa 3000 metrin esteet.
Richardsson on tällä kaudella juossut 3000 metrin esteissä ennätyksensä 9.35,27 ja hänet on jo valittu syys-lokakuun taitteessa Dohan MM-kisoissa urheilevaan joukkueeseen.
– Tosi kiva, että pääsen sinne juoksemaan. Se sopii hyvin minun aikatauluihin. Minun piti alunperin kilpailla Espanjassa syyskuun alussa, mutta se kilpailu jää nyt väliin, Richardsson sanoo.
Richardsson juoksee viikonloppuna Ruotsi-ottelussa 3000 metrin esteet ja 5000 metriä ja siirtyy sen jälkeen leirille Pajulahteen, jossa hän voi hyödyntää alppimajaa.
Euroopan joukkueessa Minskissä kilpailevat myös Annimari Korte 100 metrin aidoissa ja Oliver Helander keihäänheitossa.
LAHTI.Mikko Rantanen henkii levollisuutta ja rentoutta elokuisena alkuiltana Lahdessa, vaikka hän on tällä hetkellä edelleen ilman uutta sopimusta NHL-seuransa Colorado Avalanchen kanssa. Upean läpimurtokauden NHL:ssä pelanneen Rantasen kolmevuotinen tulokassopimus Coloradon kanssa päättyi keväällä eikä jatkosopimuksesta ole keskusteltu konkreettisesti kesäkuun lopun jälkeen.
– Ei minua ole mikään vielä erityisemmin hiertänyt, sillä kuukauden päästä alkavat vasta NHL:n harjoitusleirit. Olen jättänyt agenteilleni vapaat kädet neuvotteluissa, mutta toki tiedän missä kulloinkin mennään, Rantanen totesi viikonloppuna Lahdessa järjestetyn hyväntekeväisyysottelun yhteydessä.
– Vielä on liian aikaista stressata sopimuksen syntymisellä. Siellä on edelleen monia muitakin pelaajia, joilla ei ole vielä sopimusta, hän muistuttaa.
Rantanen ei ole tehnyt uutta kautta varten vielä minkäänlaisia käytännön järjestelyjä.
– En ole varannut lentolippujakaan, kun ei ole sopimustakaan. En osaa sanoa yhtään, milloin mahdollinen sopimus on valmis, hän valottaa.
Nuorta suomalaista lämmittää kuitenkin Avalanchen toimitusjohtajan Joe Sakicin viime viikolla antama kommentti, jonka mukaan Coloradon tavoitteena on allekirjoittaa nuoren suomalaishyökkääjän kanssa "pitkä sopimus". Sakic painotti samalla, että seura "haluaa varmistaa sopimuksen" Rantasen kanssa.
– Tottakai se lämmittää mieltä, että seura haluaisi tehdä pitkän sopimuksen. Katsotaan mihin päädytään, mutta kivalta Sakicin kommentti tuntuu.
On päivänselvää, ettei Avalanchen neljän vuoden takaista kärkivarausta ja vakuuttavan läpimurron tehnyttä hyökkääjää nähdä muualla kuin Coloradossa. Kysymys on tässä vaiheessa oletettavasti vain sopimuksen pituudesta ja hinnasta. Toimitusjohtaja ja Avalanchen seuralegenda Sakic on todennut jo aiemmin, että Rantanen kuuluu kiinteästi Coloradon tulevaisuuden suunnitelmiin.
Viimeisimmän pelaajakiinnityksensä (Valeri Nitshuskin) jälkeen Coloradolla on palkkakattonsa alla tilaa hieman alle 16 miljoonaa dollaria.
"Nälkä kasvaa syödessä"
Mikko Rantaselle NHL-kausi 2018-2019 oli väkevä murtautuminen liigan laitahyökkääjien eliittiin. Lähes 90 tehopistettä (31+56) oli vakuuttava työnäyte Coloradon modernilta voimahyökkääjältä, joka kuului viime syksynä pitkään NHL:n pistepörssin kärkinimiin. Pudotuspeleissä nuori suomalainen takoi kiitettävät kahdeksan maalia 12:ssa ottelussa, mukaan lukien kaksi Coloradon voittomaalia.
– Viime kausi on antanut runsaasti lisää itseluottamusta. On ollut kivaa, kun olen saanut viime kevään vammat hoidettua kuntoon ja olen päässyt treenaamaan todella hyvin. Kyllähän nälkä kasvaa syödessä, Rantanen toteaa suoraan.
Mikko Rantanen on pyrkinyt kehittämään nopeuttaan.Michael Martin / NHLI via Getty Images
Hiusmurtumasta toipunut Rantanen pääsi heinäkuun edetessä kehittämään ominaisuuksiaan tuttuun tapaan fysiikkavalmentaja Hannu Rautalan metodeilla.
– Nopeutta olemme pyrkineet kehittämään. Kun liiga menee koko ajan nopeampaan suuntaan, niin harjoittelussa pääpaino on juuri siinä. Myös ketteryyden kehittäminen on ollut ohjelmassa.
Nappikauden jälkeen Rantaseen kohdistuvat luonnollisesti entistä kovemmat hyökkäyspään tulospaineet. Samat odotukset kohdistuu toki koko Coloradon huipputehokkaaseen hyökkäysketjuun Rantanen - Nathan MacKinnon - Gabriel Landeskog.
– Kun kuulun johtaviin pelaajiin, niin tehtäväni on johdattaa omalta osaltani joukkueeni NHL:n loppupeleihin. Omassa pelissäni tasaisuuden löytäminen on tietysti tärkeää. Myös koko joukkueena tasaisuuden löytäminen koko kauden ajaksi on erityisen tärkeää, Rantanen sanoo.
Entistä pelottavampi ykkösketju?
Coloradon huipputehokas ja monien asiantuntijoiden mielestä koko NHL:n dynaamisin hyökkäysvitja Rantanen - MacKinnon - Landeskog teki viime kaudella hyökkäyspäässä hurjaa jälkeä. Kolmikon yhteenlaskettu maalimäärä oli huimat 106 täysosumaa.
– Uskon, että ketjumme on ensi kaudella vieläkin kovempi. Toki valmentajat tekevät viime kädessä päätökset ketjuista, varsinkin kun joukkueeseen on tullut uutta verta, Rantanen muistuttaa.
– Jos pelaamme yhdessä, niin kemiat ovat ainakin kohdallaan, varsinkin kun olemme ehtineet pelata yhdessä yli 150 peliä. Tiedämme tarkalleen, mitä toinen ketjukaveri ajattelee kussakin pelitilanteessa ja lisäksi kukin on kesällä mennyt pelaajina eteenpäin, hän jatkaa.
NHL-seurojen harjoitusleirit käynnistyvät syyskuun 12. päivänä. Colorado pelaa syksyn ensimmäisen harjoitusottelunsa viisi päivää myöhemmin.
Formula 1 -kuljettaja Valtteri Bottaksen jatko Mercedeksellä näyttää todennäköisemmältä Autobildin keskiviikkona julkaiseman siirtohuhun myötä.
Artikkelin mukaan Bottaksen paikalle kaavailtu Mercedeksen testikuljettaja Esteban Ocon olisi siirtymässä Renaultin rattiin.
Ranskalaiskuski korvaisi Nico Hülkenbergin.
Mercedeksen tallipäällikkö Toto Wolff sanoi aiemmin kesällä, että tallin toista autoa ajaa ensi kaudella joko Bottas tai Ocon.
Ykköskuljettaja on Iso-Britannian Lewis Hamilton, joka näyttää olevan matkalla kolmanteen peräkkäiseen maailmanmestaruuteensa. Bottas on MM-kokonaistilanteessa toisena, mutta vain seitsemän pistettä Red Bullin Max Verstappenin edellä.
Iitin moottoriurheilurata Kymiringin ratajohtaja Timo Pohjola ei niele kuljettajien kritiikkiä uuden radan profiilista.
Yle kertoi eilen, että Kymiringin alkuviikon testiajot poikivat kritiikkiä kuljettajilta. Muun muassa ratamoottoripyöräilijä Mika Kallio sanoi radan olevan liian hidas MotoGP-radaksi.
– Ehdottomasti rata vaatii muutosta. Mutkia pitää saada nopeammaksi. Tiettyjä mutkia tulee jättää pois ja tehdä siihen välisuoraa, Kallio pohti.
Hondalla ajava, vuoden 2011 Moto2-mestari Stefan Bradl puolestaan huristeli tiistaina aamupäivällä toiseksi nopeimman ajan Iitissä, mutta lyttäsi silti suomalaisradan.
– Siinä on ihan mahdoton ajaa MotoGP-kilpailua! Minusta siinä on liian hidas rataosuus. Nyt tulisi pikaisesti miettiä, pystyykö sitä jotenkin muuttamaan nopeammaksi, Bradl totesi.
Turvallisuus sanelee
Timo Pohjolan mukaan sekä FIA:n, eli Kansainvälisen autourheiluliiton, että FIM:n eli Kansainvälisen moottoripyöräliiton ohje ratasuunnittelussa on ollut, että turvallisuutta pitää lisätä. Silloin kaarteita pitää olla enemmän ja niiden pitää olla jyrkempiä.
– Se on ainoa tapa, jolla turvallisuutta pystytään lisäämään ja kaatumisia ja vakavia loukkaantumisia vähentämään, toteaa Pohjola.
Uusilta radoilta edellytetään Pohjolan mukaan nykyään nopeaa, teknistä ja fyysistä jaksoa.
– Silloin sekä pyörältä, että kuljettajalta myös vaaditaan enemmän, sanoo Pohjola.
Kymiringin ratajohtaja Timo Pohjola muistuttaa, että rata on suunniteltu palvelemaan muitakin moottoriurheilulajeja ja sen vuoksi kompromisseilta ei ole vältytty.
– Jos rata olisi tehty ainoastaan MotoGP-kilpailuja varten, se ei olisi näin vaativa kuin se on nyt.
Myös median tarpeet sanelevat osansa rataprofiiliin ja kaarteiden kallistuksiin.
– MotoGP-kilpailuja televisioidaan sadoille miljoonille katsojille. Dornan televisiotuotannon pääohjaaja oli katsomassa täällä kuvakulmia ja oli tyytyväinen rataan televisioinnin kannalta.
Onko Kymiringin rataprofiiliin tulossa muutoksia kuljettajien kritiikin myötä?
– Rataa ei muuteta piiruakaan, vakuuttaa Timo Pohjola tiukasti.
Viime viikolla Alexei Eremenko Seniorin Veikkausliigan SJK:n päävalmentajana korvannut Brian Page valmentaa joukkuetta kauden loppuun, seura kertoi verkkosivuillaan keskiviikkona.
SJK-junioreissa valmentanut Page otti vetovastuun, kun viime vuoden toukokuusta lähtien seinäjokelaisseuraa luotsannut Eremenko sai lähtöpassit viime perjantaina. SJK taistelee tällä hetkellä yläloppusarjaan pääsystä.
– Hänellä on nyt mahdollisuus näyttää taitonsa ja johtajuuskykynsä viemällä meidän edustusjoukkuettamme eteenpäin tämän kauden loppuun saakka, SJK:n tekninen johtaja Richard Dorman totesi tiedotteessa.
Pagelta puuttuu liigavalmentajan tehtävään vaadittava UEFA Pro -lisenssi, mutta hän saa toimia valmentajana ilman lisenssiä ainakin 60 päivää. SJK on myös anonut poikkeuslupaa Pagelle.
– Valmentajalisenssin suhteen odotamme vielä vahvistusta Palloliitolta, mutta emme usko tämän olevan ongelma, Dorman sanoi.
Espanjan jalkapallojätin Barcelonan supermies Lionel Messi palasi joukkueharjoituksiin keskiviikkona, ja katalonialaisseurassa elätellään toiveita argentiinalaisikonin pelaamisesta sunnuntaina Barcan kohdatessa liigapelissä Betisin.
Pohjevammasta pari viikkoa kärsinyt Messi harjoitteli aamun itsekseen ja liittyi joukkuetovereiden seuraan iltapäivän treeneissä.
Avauspaikka Betis-pelissä olisi toki yllätys, mutta valmentaja Ernesto Valverdelle kelvannee Messi vähemminkin minuutein.
Barca lähtee liigakauden toiseen peliinsä pisteittä, sillä ilman Messiä pelannut ryhmä taipui viime perjantaina kauden avauksessa Athletic Bilbaolle 0–1.
Barcelonalla on hyökkäyspulmia, sillä Luis Suarez on sivussa kuukauden päivät ja Ousmane Dembele viitisen viikkoa. Nimekkäästä hyökkäyspäästä täysin terve on vain kesän jättiostos Antoine Griezmann.
Suomalaissuoritukset ratamelonnan MM-kisoissa Unkarin Szegedissä saivat hyvän alun, kun Joona Mäntynen ylsi kajakkiyksiköiden 200 metrin välieriin. Mäntynen meloi ennätyksensä 35,60 ja oli alkueränsä viides.
– Hyvä, perusvahva ensimmäinen kisaveto. Aika hyvin pääsin boksista irti, ja sain aika nopeasti melonnan isoksi ja tehokkaaksi. Vähän jäi oman tuntemuksen mukaan kierroksia puuttumaan keskivaiheilla. Ihan tyytyväinen voi aloitukseen olla, Mäntynen kertoi tiedotteessa.
Mäntynen kisaa välierän perjantaina.
Torstaina suomalaisista radalla ovat Netta Malinen ja Pauliina Polet kajakkikaksikoiden 500 metrillä sekä Miika Nykänen, Jeremy Hakala, Otto Sivula ja Mäntynen nelikossa.
Suomen Juulia Jyläksen ratsastuksen EM-kisat Rotterdamissa päättyivät jo ensimmäiseen rataan.
Jyläs kilpaili esteratsastuksessa ratsullaan Finishing Touch Wareslage, joka loukkaantui huonossa alastulossa jo radan alkuvaiheessa.
– Radan alussa hevonen tuntui ihan hyvältä, mutta jo neljännessä kaarteessa menetin laukka-askeleen. Silloin yrittää vain tehdä homman loppuun, mutta valitettavasti hevonen tuli epäpuhtaasti ulos radalta. Kaikki ei ole kunnossa, Jyläs kertoi Yle Urheilun haastattelussa.
Eläinlääkäri tutki hevosen heti suorituksen jälkeen. Hevosurheilu.fi:n tietojen mukaan hevosella on jännerevähtymä. Se tarkoittaa, että kisat ovat ohi, mutta vamma on parannettavissa.
Kisojen päättyminen ensimmäiseen suoritukseen oli Jyläkselle iso pettymys, mutta hevosen terveys on etusijalla.
– "Fini" ei itse asiassa koskaan ole ollut ontumisen takia poissa pelistä. Hän on tosi vahva kaveri ollut koko ajan ja tämä on ihan uutta meillekin, ratsastaja kertoi.
Jyläs ja Finishing Touch Wareslage olivat lopulta sijalla 64. Ratsukko kiersi rataa 99,58 sekuntia, teki neljä pudotusta ja sai 16 virhepistettä.
Pararatsastajilla ensimmäinen kisapäivä
Katja Karjalainen ja Jaana Kivimäki selvittivät tiensä sunnuntain vapaaohjelmiin pararatsastajien EM-kisoissa.
Ryhmässä I kisannut Karjalainen ja hänen ratsunsa Dr Doolitle olivat tuloksella 73,107 prosenttia viidensiä. Ryhmässä II Kivimäki sijoittui ratsunsa Legolasin kanssa kuudenneksi tuloksella 66,323 prosenttia.
Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue nappasi toisen voittonsa Euro Hockey Tourin kotiturnauksessa, kun Venäjä kukistui maalein 3–0 (1–0, 0–0, 2–0).
Suomi siirtyi Mikkelissä pelatussa ottelussa 1–0-johtoon ensimmäisen erän puolivälissä, kun Petra Nieminen onnistui Michelle Karvisen ja Jenni Hiirikosken alustuksesta.
Toinen erä oli maaliton, mutta kolmannessa erässä Suomi viimeisteli voittolukemiksi 3–0.
2–0-maalista vastasi Sanni Hakala ja 3–0:aan ylivoimalla nakutti Ronja Savolainen.
Meeri Räisänen torjui nollapelissään 17 kertaa. Venäjän maalilla Nadezhda Morozova venyi kiekon eteen 27 kertaa.
Suomi kohtaa turnauksessa seuraavaksi Japanin perjantaina Vierumäellä ja lopuksi jälleen Venäjän lauantaina Keravalla.
Jälkimmäinen Venäjä-ottelu korvaa Ruotsin kohtaamisen. Länsinaapuri vetäytyi turnauksesta maajoukkuepelaajien kieltäydyttyä edustustehtävistä.
Samalla kun urheilijat eri lajeissa pyrkivät varmistamaan paikkojaan viiden renkaan kisoihin, Tokion ensi kesän olympialaisten valmistelut ovat taustalla täydessä vauhdissa. Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki on paikan päällä Japanissa tutustumassa suomalaisia odottaviin olosuhteisiin.
Tällä hetkellä Japanissa ei ole pahin mahdollinen helle, mutta jokainen vuosi on hieman erilainen.
– Nyt ei ole niin kuuma kuin pahimmillaan voisi olla, sillä viime ja toissa vuonna kisojen aikaan heinä-elokuun vaihteessa on ollut todella kuuma. Nyt on hieman yli 30 astetta, ja kosteus antaa myös vähän periksi. Täällä voi olla 40 astetta ja tosi kosteaa, Lehtimäki kertoo Yle Urheilulle.
– Parhaimmillaan sää voi olla jotain sellaista, mitä se on ollut viime kisoista esimerkiksi Ateenassa ja Pekingissä.
Ennen kisoja Suomi matkustaa Etelä-Japaniin Sagaan monilajileirille, josta sitten siirrytään ennen omia suorituksia kisakaupunkiin.
– Poikkeuksena ovat uimarit, jotka menevät Ruotsin kanssa Fukuokaan. Joukkue valmistautuu Sagassa ja joitakin päiviä ennen kisaa urheilijat menevät Tokioon ja kisakylään. Joka tapauksessa yhtenäisesti mennään ajoissa Japaniin.
– Judokat ovat tällä hetkellä juuri testaamassa Sagan harjoitusleiripaikkaa, sillä heillä on ensi viikolla MM-kisat Tokiossa. Sagassa on myös olympiakomitean puolelta leiristä vastaavat ihmiset niin ravintoon, lääkäripalveluihin kuin muuhunkin harjoitteluun liittyen.
Tokion kisakylä on vielä keskeneräinen, mutta järjestetyllä kierroksella kaikki vaikutti lupaavalta.
– Meillä oli järjestäjien kanssa kahdenvälinen tapaaminen, jossa sovittiin järjestelyistä. Meillä on hyvä yhteisymmärrys, ja löysimme hyvän talon. Meillä on 2,5 kerrosta omassa talossa, ja kaiken kaikkiaan kisakylä on hyvää olympiatasoa.
Mika Lehtimäki on tyytyväinen Suomen olosuhteisiin Tokiossa. AOP
Logistiikka kysymysmerkkinä
Uimaveden laatu on herättänyt huolta Tokiossa, sillä viime lauantaina paratriathlonin maailmancupin osakilpailun uintiosuus jouduttiin perumaan Tokionlahden korkean kolibakteeripitoisuuden takia.
Lehtimäki kertoo, että asia on ollut esillä ja siihen on reagoitu.
– Järjestäjät ovat kovasti vakuutelleet, että asiat ovat kunnossa kisojen aikaan. Täällä on ollut joukkueenjohtajien seminaari, jossa on 206 maata paikalla. Veden viilentämisellä tai tarvittaessa voidaan tehdä järjestelyjä, ja uintipaikoilla on tarkat mittaukset.
Tokion prefektuurin alueella asuu yli 13 miljoonaa ihmistä, ja Japanin pääkaupunki on yksi maailman suurimmista. Logistiset järjestelyt mietityttävät Lehtimäkeä, mutta yleisesti kaikki vaikuttaa hyvältä hieman alle vuosi ennen kisoja.
– Vaikuttaisi siltä, että kisajärjestäjät ovat tosi hyvin aikataulussa ja sellainen japanilainen säntillisyys paistaa kaikessa. Sellainen asia, mitä ei oikein voi testata on logistiikka, ja varsinaisia olympiakaistoja järjestäjät eivät ole tehneet.
– He ovat kertoneet, että siellä missä olympialiikenne liikkuu, on kyky rajoittaa siviililiikennettä tai jopa poistaa liikenne tarvittaessa. Jos logistiikka sakkaa, se vaikuttaa moniin asioihin, mutta uskon että he pystyvät hoitamaan sen.
Tokiossa järjestettiin viimeksi olympiakisat vuonna 1964, ja vaikka aikaa on kulunut, edellisistä kokemuksista voi olla hyötyäkin.
– Täällähän on historian siipien havinaa, sillä osa suorituspaikoista on samoja kuin silloin, tosin uudelleenrakennettuna. Esimerkiksi judon tulevat MM-kisat ovat sillä paikalla, missä olympialaisetkin silloin.
Sara Kuivisto tavoitteli 800 metrin MM-rajaa keskiviikkoiltana Dublinin Morton Gamesissa, mutta tulosjahti ei tuonut tulosta.
Kuivisto oli kisan viides ajallaan 2.03,13, kun Dohan MM-raja on 2.00,60.
Kilpailun voittoon juoksi Kanadan Lindsey Butterworth ajalla 2.01,33. Kärkinelikko mahtui 0,61 sekunnin sisään Kuiviston jäätyä kärkikamppailusta reilun sekunnin.
Kuivisto juoksee viikonloppuna Ruotsi-ottelussa sekä 800 että 1 500 metriä.
Dinamo Zagreb ja Olympiakos nappasivat tärkeät voitot jalkapallon Mestarien liigan viimeisen karsintakierroksen ensimmäisissä osaotteluissa.
Tiukimmin Mestarien liigan lohkovaihepaikkaan tarrasi kreikkalainen Olympiakos, joka höykytti venäläistä Krasnodaria peräti 4–0.
Ainoana pohjoismaalaisena joukkueena Mestarien liigan lohkovaihepaikasta taisteleva norjalainen Rosenborg taipui vieraskentällä 0–2 kroatialaiselle Dinamo Zagrebille.
Keskiviikon kolmannessa ottelussa HJK:n Mestarien liigan karsinnoista pudottanut Serbian Punainen tähti pelasi 2–2-tasapelin sveitsiläistä Young Boysia vastaan.
Toiset osaottelut pelataan ensi viikon tiistaina. Otteluparien voittajat etenevät Mestarien liigan lohkovaiheeseen, häviävät puolestaan Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen.
Ratakelaaja Toni Piispanen on kutsuttu Timanttiliigan Brysselin kilpailuun, kertoi Urheiluliitto keskiviikkona. Piispanen kilpailee 6. syyskuuta Brysselissä 100 metrillä, ja vastassa on muun muassa T51-luokan belgialainen huippumies Peter Genyn.
– Siinä on aina sähköinen tunnelataus, kun kohtaamme Peterin kanssa. Hän on hallinnut luokan pikamatkoja 2–3 viime vuotta, mutta nyt olen saanut eroa kiinni, Genynin viime viikonloppuna Espoossa 100 ja 200 metrillä kukistanut Piispanen kertoo.
Piispanen kilpaili Brysselin Timanttiliigassa myös kaksi vuotta sitten.
– Kutsu Timanttiliigaan on aina iso juttu. Edellisellä kerralla kokemus oli huikea. Rata Brysselissä on todella hyvä. Siellä on edellytykset tehdä hyvää tulosta.
Piispaselle Bryssel on viimeinen kisastartti ennen marraskuisia parayleisurheilun MM-kisoja Dubaissa.
Yhteisöpalvelu Twitter on ilmoittanut tapaavansa Valioliigaseuran Manchester Unitedin johtoa sen jälkeen, kun seuraa edustava Paul Pogba sai sosiaalisessa mediassa osakseen rasistisia kommentteja.
Pogba epäonnistui maanantaina rangaistuspotkussa Wolverhamptonia vastaan, ja ottelu päättyi 1–1. Tämän jälkeen Pogba vastaan hyökättiin rasistisin kommentein sosiaalisessa mediassa.
Nyt yhtiö tiedottaa tapaavansa sidosryhmiään osoittaakseen, että se on tehnyt ennakoivaa työtä solvausten kitkemiseksi.
– Tiedämme, että meidän on työskenneltävä vielä kovemmin suojellaksemme käyttäjiämme. Rasistiselle käytökselle ei ole alustallamme sijaa, yhtiön ulostulossa sanotaan.
The Timesin mukaan yhtiö aikoo seurata jatkossa tarkasti 50 tummaihoisen maailman parhaimmistoon lukeutuvan jalkapalloilijan tilejä. Tarkoituksena on kitkeä heille lähetetyt rasistiset kommentit.
Tapaamisen on määrä olla muutaman viikon sisällä ja Manchester Unitedin lisäksi siihen osallistuu muun muassa jalkapallon tasa-arvon puolesta kamppaileva Kick It Out -järjestö.
Viime kaudella pelaajat boikotoivat sosiaalisen median kanavia vuorokauden ajan juuri rasististen kommenttien takia, mikä johti kolmen suuren sosiaalisen median palvelun (Twitter, Instagram ja Facebook) ja Englannin jalkapallon pelaajayhdistyksen PFA:n välisiin keskusteluihin.
Pogba oli viikon sisään jo kolmas Englannissa pelaava pelaaja, joka joutui rasististen kommenttien kohteeksi.
Moni seurakaveri astui julkisesti tukemaan ranskalaishyökkääjä ja kehotti sosiaalisen median yhtiöitä tekemään asialle jotakin. Pisimmälle meni Englannin naisten jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Phil Neville, joka kannusti boikotoimaan sosiaalista mediaa puolen vuoden ajan.
Yle Urheilun kaiken rallisisällön lähetysaikoineen löydät osoitteesta yle.fi/mmralli. Sieltä pääset muun muassa lukemaan tuoreimmat uutiset ja katsomaan puhuttavimmat videoklipit jokaiselta erikoiskokeelta.
Rallin MM-sarja jatkuu tänä viikonloppuna Saksassa. Tiivistetysti kyseessä kauden toinen puhdas asfalttiralli, mutta luonteeltaan se on aivan oma lukunsa rallikalenterissa. Kisa voi jäädä samalla viimeiseksi, sillä Saksa on yksi niistä ralleista, joita uhkaa putoaminen ensi vuoden ohjelmasta.
Suosikki on, kuinkas muutenkaan, MM-kärki Ott Tänak.Asema on sinetöity, sillä virolainen on juhlinut Saksassa voittoa jo kaksi kertaa peräkkäin. Vuodesta 2014 alkaen ykköseksi ovat onnistuneet ajamaan Tänakin lisäksi vain tämän kovimmat haastajat Sebastien Ogier ja Thierry Neuville.
Saksan MM-rallissa maisemat vaihtelevat erikoiskokeista toiseen. Etenkin perjantaina pikataipaleet poukkoilevat viinitarhojen huoltoteillä.AOP
Tällä kertaa virolainen hyötyy lähtöpaikastaan ensimmäisenä autona, etenkin perjantaiaamuna. Soraralleissa Tänakin on pitänyt putsata irtosoraa, asfaltilla on hänen vuoronsa levittää sitä tien reunoilta muiden kiusaksi.
Saksan rallia pidetään erityisen vaativana monesta syystä. Tiet vaihtelevat viinitilojen kapeista ränneistä maalaisteiden leveämpiin baanoihin. Marginaalit virheille ovat monin paikoin olemattomat, ja etenkin sateella röykkyiset tienpinnat muuttuvat petollisen liukkaiksi.
Kilpailun ratkaisut nähdään todennäköisesti vasta lauantaina, jolloin ajetaan koko kisan kuuluisin ja pisin erikoiskoe Panzerplatte. Naton sotilasalueella ajettavan yli 40 kilometrin taipaleen varrella vaanivat armottomat panssariesteet.
Rovanperä hakee viidettä peräkkäistä voittoa
Suomalaisista Saksassa on kyennyt voittoon vain vuonna 1984 korkeimmalle korokkeelle kivunnut Hannu Mikkola. MM-arvon ralli sai kuitenkin vasta vuonna 2002. Silloin ykköseksi ajoi Sebastien Loeb, jolle voitto oli mittavan MM-uran ensimmäinen. Yhdeksän kertaa Saksassa voittanut Loeb ei ole kuitenkaan tällä kertaa mukana, vaan Hyundain autoja käskyttävät Neuvillen lisäksi Andreas Mikkelsen ja rallin vuonna 2013 voittanut Dani Sordo.
Voitottomat suomalaiset eivät ole täysin vailla mahdollisuuksia petollisilla asfaltti- ja betoniteillä. Jari-Matti Latvala on sijoittunut kisassa parhaimmillaan toiseksi, Esapekka Lappi taas puolustaa viikonloppuna viimevuotista kolmostilaansa.
Kalle Rovanperä joutuu taistelemaan tosissaan Saksan MM-rallin luokkavoitosta.
Kalle Rovanperä puolestaan tavoittelee WRC2 Pro -luokassa jo viidettä peräkkäistä luokkavoittoaan. Rovanperä ei ole vielä onnistunut voittamaan urallaan yhtään pelkästään asfaltilla ajettavaa MM-rallia. Nuorukainen antoi kuitenkin oivan näytteen pikitieosaamisestaan kesällä ajetusta Tshekin Bohemia-rallissa, jonka Rovanperä voitti ennen tallitoveri Jan Kopeckya.
Asfalttispesialisti Kopecky on mukana myös Saksassa. Rovanperä saa myös vastaansa MM-sarjassa toisena olevan norjalaiskonkari Mads Östbergin ja jo Suomessa M-Sportin Fiestaa käskyttäneen ranskalaisen Eric Camillin.
Luokan MM-taistelussa pitkin kautta roikkunut Gus Greensmith hyppää Saksassakin M-Sportin WRC-auton rattiin, sillä tallin ykköstähti Elfyn Evans on yhä sivussa loukkaantumisen vuoksi. WRC-debyyttinsä kisassa taas tekee neljännellä Toyotalla ajava japanilaislupaus Takamoto Katsuta.
Kuljettajien MM-pistetilanne
1. Ott Tänak, Toyota, 180p
2. Sebastien Ogier, Citroen, 158p
3. Thierry Neuville, Hyundai, 155p
4. Elfyn Evans, M-Sport, 74p
5. Andreas Mikkelsen, Hyundai, 71p
6. Teemu Suninen, M-Sport, 66p
7. Kris Meeke, Toyota, 60p
8. Esapekka Lappi, Citroen, 58p
9. Jari-Matti Latvala, Toyota, 56p
10. Dani Sordo, Hyundai, 52p
Valmistajien MM-pistetilanne
1. Hyundai, 262p
2. Toyota, 238p
3. Citroen, 192p
4. M-Sport, 158p
WRC2 Pro -luokan MM-pistetilanne
1. Kalle Rovanperä, Skoda, 136p (7)
2. Mads Östberg, Citroen, 98p (5)
3. Gus Greensmith, M-Sport, 85p (5)
Suluissa ajettujen kilpailuiden määrä. WRC2 Pro -luokassa kuljettajien lopullinen pistemäärä lasketaan kahdeksan parhaan kilpailun perusteella.
Yle Urheilun lähetykset Saksan MM-rallista
Torstai 22.8.
19.45–20.15 Ennakkolähetys TV2
Perjantai 23.8.
21.00–21.30 Koostelähetys päivän tapahtumista TV2
Lauantai 24.8.
16.00–17.00 Erikoiskoe 12, suora lähetys TV2
21.30–22.00 Koostelähetys päivän tapahtumista TV2
Sunnuntai 25.8.
13.00–14.30 Power Stage, suora lähetys TV1
21.30–22.30 Kooste koko rallin tapahtumista TV2
Maanantai 26.8.
19.00–20.00 Kooste koko rallin tapahtumista, uusinta TV2
Yle Urheilun kaiken rallisisällön lähetysaikoineen löydät osoitteesta yle.fi/mmralli. Sieltä pääset muun muassa lukemaan tuoreimmat uutiset ja katsomaan puhuttavimmat videoklipit jokaiselta erikoiskokeelta.
Rallin MM-sarja palaa kolmen viikon tauolta Saksan kiperällä asfalttiosakilpailulla. Kuljettajamarkkinoilla on ollut hiljaista viime aikoina, eikä odotettuja jatkosopimuksia tai muitakaan ilmoituksia ole tullut.
MM-sarjaa johtavan Ott Tänakin odotetaan tekevän jatkosopimus Toyotalle, mutta virolaisen asia ei ole edennyt julkistusvaiheeseen saakka. Odotetuimman sopimuksen viivästyttyä muutakaan liikehdintää ei ole ollut.
Se on yllättänyt Yle Urheilun asiantuntijan Riku Tahkonkin.
– Yllättävän ja jännittävän hiljaista on ollut median ja tiimien suhteen, sillä yleensä tässä Suomen ja Saksan kisojen aikaan niitä sopimuksia ryhdytään paljastamaan. Odotin, että joku asia olisi nytkähtänyt eteenpäin, eikä tässä enää voi mennä montaa viikkoa siihen, että kärkijätkillä on sopimukset nenän edessä.
– Sitten ryhdytään jo miettimään sitä ensi vuoden autoa ja pitäisi tietää, kenen kanssa sitä lähdetään kehittämään. Jos tiedetään, että joku on lähtökuopissa ja vaihtaa tallia, hän ei ehkä sitten pääsisi testaamaan niitä ensi vuoden kehitysosia. Sellaiset asiat pidetään siinä tapauksessa omana tietona.
Suomalaisista Esapekka Lapilla on sopimus Citroenin kanssa myös ensi kaudesta, mutta Toyotan Jari-Matti Latvala ja Fordin Teemu Suninen ovat vielä ilman tietoa tulevasta.
– Jyväskylässä Jari-Matilla oli vähän konservatiivisempi lähestymistapa, eikä hän lähtenyt taistelemaan Lapin kanssa kakkossijasta. Ehkä vähän sellaista odotan nytkin, ja jos hän pystyy ajamaan Tänakin kakkosmiehenä hyvät tiimipisteet, hän tekee hyvää itselleen myös tulevaisuuden työpaikkaa ajatellen. Samanlaista kakkoskuskin pottia lähdetään hakemaan.
– Meeken asema on heikko typerien ja toistuvien virheiden takia, ja se on vahvistanut Latvalan tilannetta. Jari-Matti tiedetään hyvänä auton kehittäjänä, ja se vuosien kokemus eri huipputalleista on kiistatta auttanut Toyotaa eteenpäin. Latvalalta tarvitaan se, että pääkoppa kestää läpi kisaviikonlopun, ja siihen saatiin parannusta Jyväskylässä.
Ensi vuoden työpaikastaan ajava Toyotan Jari-Matti Latvala on ollut Saksan MM-rallissa parhaimmillaan toinen vuosina 2012 ja 2015. AOP
Saksan syheröt haasteena
Saksassa ajetaan tuttuun tapaan monella erilaisella asfalttipinnalla, ja mukana ovat niin Baumholderin sotilasalueen pitkät erikoiskokeet, Saarlandin maaseudun pätkät kuin Mosel-jokilaakson viinitarhojen lähistöllä kulkevat tietkin. Olosuhteet tarjoavat kuljettajille vuodesta toiseen erittäin kovan haasteen.
– Saksa on yksi kalenterin vaikeimpia ja teknisimpiä kisoja ajaa. Siellä sataa usein vettä, ja nytkin viime aikoina on ollut aika epävakaata säätä. Tiet ovat likaisia, kapeita ja ahtaita. Osittain ajetaan betoniasfaltilla ja osittain sellaisella aika karhealla ja huonokuntoisella asfaltilla, Tahko kuvailee.
– Lähtökohta on ihan erilainen kuin Suomessa, jossa mentiin paljon “isoa kovaa”. Saksassa on lisäksi betoniporsaita teiden varsilla, ja jos meinaa oikaista tai mennä jätössä leveäksi, joku porsas siellä on heti vastassa.
Tänak juhli voittoa Jyväskylässä, ja hän on ollut ykkönen Saksassa kahdella edellisellä kerralla. Jokaiseen kisaan lähdetään tällä hetkellä sillä asetelmalla, että muut jahtaavat virolaista.
– Ei sitä voi kiistää, etteikö hän olisi ennakkosuosikki jokaisessa kisassa. Hän pystyy pärjäämään pinnalla kuin pinnalla. Muista kuskeista vaaka kallistuu Thierry Neuvillen ja Sebastien Ogierin suuntaan, sillä molemmat ovat ajaneet hyvin Saksassa ja heidän tiedetään nopeiksi asfalttikuskeiksi.
– Suomessa he olivat hieman sellaisella puolustusvoittoisella kannalla, mutta tuossa on se kolmen kärki. Jos joku pystyy lyömään kiilaa kärkikolmikkoon edes ajoittain, voi olla tosi tyytyväinen omaan suoritukseensa.
Esapekka Lappi pääsi tuulettamaan Jyväskylässä kauden toista kakkossijaa.Tomi Hänninen
Yksi kärkikolmikon vanaveteen hamuavista on varmasti Lappi, joka ajoi viime vuonna Toyotalla kolmanneksi. Pieksämäkeläinen sai Jyväskylän kakkossijallaan kauan kaivatun onnistumisen, ja vahva suoritus on tuonut varmasti työrauhaa.
Citroen on saanut kehitystä moottoriinsa Saksan kisaa varten, ja Tahko odottaa Lapilta vähintäänkin väläytyksiä.
– Esapekalla on tietysti kartingtaustaa ja hän on ajanut kovaa asfaltilla, mutta en usko, että hän pystyisi pitämään kärkimiesten nopeutta yllä koko aikaa. Kaikki ne vaihtuvat olosuhteet ja paikallistuntemus ei ehkä ihan riitä, mutta välähdyksiä ja yksittäisiä erikoiskokeita hän varmasti pystyy ajamaan kovaa ja olemaan kilpailukykyinen.
– Koska Citroen ajaa vain kahdella autolla, on tallimestaruustaistelun kannalta tärkeämpää tulla viidentenä maaliin kuin yrittää podiumvauhtiin ja jäädä nollille. Kaiken kaikkiaan onnistuminen Jyväskylässä teki varmasti hyvää ja oli helpotus koko tiimille. Se oli tosi mukavaa nähdä.
Fordin iskukyky mysteeri, Rovanperällä kova haaste
Teemu Suninen joutui pettymään kotikisassa, sillä hyvistä testituntemuksista huolimatta M-Sportin Ford ei kulkenut riittävän kovaa. Fiestan hyytyminen kahdeksanneksi yli kaksi ja puoli minuuttia kärjen perässä oli yllätys Tahkollekin.
– Se oli vähän pelottavakin notkahdus hyvien Portugalin ja Sardinian kisojen jälkeen. Tallikaveri Elfyn Evansei pääse valitettavasti vielä mukaan loukkaantumisensa takia, mutta hänellä pitäisi olla paljon testitietoa tuollaisille niljakkaille asfalttiteille. Jos sitä ennakkotietoa on pystytty käyttämään, voisi kuvitella säätöjen löytyvän.
– Tietty Teemukin tiedetään vahvana asfalttikuskina, mutta hänen kohdallaan on vähän sama kuin Lapilla. Koko viikonloppua hän ei pysty pitämään kärkivauhtia yllä, ja jos hän ajaa viiden joukkoon ehjän kisan, hän voi olla tosi tyytyväinen.
Neljäs suomalainen Saksan teillä on WRC2 Pro -luokan MM-sarjaa johtava Skodan Kalle Rovanperä, joka lähtee kisaan voittoputkessa. Vastaansa suomalaislupaus saa tallikaveri Jan Kopeckyn, Citroenin Mads Östbergin sekä Fordin Eric Camillin, joka ei pysynyt lainkaan Rovanperän vauhdissa Suomen kisassa.
Kalle Rovanperä hakee jo kauden viidettä voittoaan WRC2 Pro -luokassa.Tomi Hänninen
Tällä kertaa Rovanperän haaste on paljon kotikilpailua kovempi, mutta heinäkuussa otettu voitto Tshekissä asfalttikisassa kotiyleisön suursuosikin Kopeckyn nenän edestä on varmasti nostanut itseluottamusta.
– Se oli varmasti henkisesti tosi iso juttu ja kova päänahka, sillä Kopecky on hallinnut siellä kotiteitään ja ajanut paljon enemmän testiä Kalleen verrattuna. Tshekissä on vähän samanlaista haastavaa asfalttia kuin Saksassakin, ja se oli loistava testi Kallelle tätä kisaa varten.
– Nyt vastus on kuitenkin tosi kova, sillä Östberg on ajanut paljon Saksassa erilaisilla autoilla ja Citroenin C3 on hyvä auto asfaltilla. Kopecky on tietenkin myös yksi voittajasuosikeista, mutta Camillin tilanne on iso kysymysmerkki. On iso kysymysmerkki, miksi se uusi Fiesta on niin heikko. Sanotaan näin, että laatu korvaa nyt määrää Pro-luokassa, sillä vaikka kuskeja ei ole paljon, kaikki ovat aika spesialisteja. Voitosta tulee kova vääntö.
Yle Urheilu seuraa Saksan MM-rallin tapahtumia tuttuun tapaan hetki hetkeltä, ja viikonlopun tv-lähetykset kisasta voi katsoa alta.
Yle Urheilun lähetykset Saksan MM-rallista
Torstai 22.8.
19.45–20.15 Ennakkolähetys TV2
Perjantai 23.8.
21.00–21.30 Koostelähetys päivän tapahtumista TV2
Lauantai 24.8.
16.00–17.00 Erikoiskoe 12, suora lähetys TV2
21.30–22.00 Koostelähetys päivän tapahtumista TV2
Sunnuntai 25.8.
13.00–14.30 Power Stage, suora lähetys TV1
21.30–22.30 Kooste koko rallin tapahtumista TV2
Maanantai 26.8.
19.00–20.00 Kooste koko rallin tapahtumista, uusinta TV2
Yleisurheilukesän kohokohtiin kuuluva perinteinen Suomen ja Ruotsin välinen maaottelu käydään 24.–25. elokuuta.
Tänä vuonna ottelua isännöi Tukholma, mutta Suomessa perinteikkääseen ottelutunnelmaan voi virittäytyä Ylen kanavilla, joilla suoraa lähetystä on tarjolla yli seitsemän tunnin ajan.
Yle välittää maaottelun suorana kanavillaan Yle TV1:ssä ja TV2:ssa sekä radiossa Yle Puheella.
Lauantai 24.8.
Kello 17.20 Yle TV2 ja Yle Areena
Kello 19.10 Yle TV1 ja Yle Areena
Sunnuntai 25.8.
Kello 14.20 Yle TV2
Suomella maaotteluhistoriassa pitkiä voittoputkia
Maaottelun perinteet ulottuvat yli 90 vuoden taakse: ensimmäistä kertaa se järjestettiin vuonna 1925 Helsingissä Eläintarhan kentällä, tosin silloin kilpailivat vain miehet. Vuodesta 1950 lähtien se on järjestetty joka vuosi ja tänä vuonna mitellään jo 78:nnen kerran.
1990-luvun lopussa Suomen naiset voittivat ottelun 14 kertaa putkeen (1987–2000). Suomen miehet voittivat vuosina 1970–1984 peräti 15 peräkkäistä ottelua.
2000-luvulla miesten kamppailut ovat tällä hetkellä 10–9 länsinaapurin hyväksi. Naisten puolella lukemat ovat karumpaa katseltavaa: Suomi on voittanut ottelun 2000-luvulla vain kolmesti (2000, 2012 ja 2015) ja Ruotsi 16 kertaa.
Sara Kuivisto (kilpailussa kolmantena) ahkeroi tämän vuoden Ruotsi-ottelussa jälleen kaksi matkaa, 800 ja 1500 metriä.Sanna Hillberg / SUL kuvapankki
Suomen miehet juhlivat 2018
Viime vuonna Tampereen Ratinassa nähtiin Ruotsin naisten ylivoimaa: suomalaiset jäivät jalkoihin pistein 194–216. Kuutena vuonna putkeen maaottelun hävinneet suomalaismiehet sen sijaan kävivät upean taistelun, joka päättyi hienoiseen voittoon 206–202. Suomen naiset ovat viimeksi voittaneet vuonna 2015 Tukholmassa.
Tänä vuonna tilastot enteilevät Ruotsin voittoa niin miehissä kuin naisissakin. Osallistujien kauden parhaita verratessa Ruotsin miehille povataan voittoa peräti 55 pisteen marginaalilla (232,5–177,5).
Naiset sen sijaan ovat tilastoissa aivan ruotsalaisten kannoilla. Länsinaapuri on ennakkoon tarkasteltuna vahvempi pistein 209–201.
Lue lisää paperimaaottelusta ja ennakkoasetelmista:
Näihin viimevuotisiin juhlatunnelmiin pääseminen vaatisi Suomen miehiltä valtavaa venymistä. Kuvassa kävelijä Jarkko Kinnunen ja tänä vuonna 1500 metriä juokseva Tuomo Salonen.Anssi Mäkinen / SUL-arkisto
Kuhunkin lajiin osallistuu kolme suomalaista ja kolme ruotsalaista urheilijaa. Pisteitä jaetaan sijoitusten mukaan seuraavasti:
Ensimmäinen – 7 pistettä
Toinen – 5 pistettä
Kolmas – 4 pistettä
Neljäs – 3 pistettä
Viides – 2 pistettä
Kuudes – 1 piste
Viesteissä voittaja saa viisi ja häviäjä kaksi pistettä.
Kiekonheiton maailman tilastokärjen Daniel Ståhlin odotetaan ottavan Ruotsi-ottelussa täydet seitsemän pistettä.AOP
Aikataulu, lauantai 24.8.
16.30: N 5 000m Kävely, M 10 000 m Kävely (Elisa Neuvonen, Enni Nurmi, Hele Haapaniemi, Aleksi Ojala, Jaakko Määttänen, Joni Hava)
17.30: N Keihäs (Heidi Nokelainen, Jenni Kangas, Jatta-Mari Jääskeläinen)
17.33: M 100m (Samuel Purola, Riku Illukka, Konsta Alatupa)
17.35: M Kolmiloikka (Simo Lipsanen, Topias Koukkula, Arttu Tyystjärvi)
17.40: N 100m (Lotta Kemppinen, Anniina Kortetmaa, Nooralotta Neziri)
17.45: N Korkeus (Heta Tuuri, Jessica Kähärä, Miia Sillman)
17.50: N 10 000 m (Johanna Peiponen, Katarina Skräddar, Laura Manninen)
18.15: M Kuula (Arttu Kangas, Tomas Söderlund, Nico Oksanen)
18.35: M 110 m aitajuoksu (Elmo Lakka, Ilari Manninen, Valtteri Kalliokulju)
18.45: M Moukari (Aaron Kangas, Henri Liipola, Aleksi Jaakkola)
18.47: N 400 m (Amira Chokairy, Jeanine Nygård, Eveliina Määttänen)
18.55: M 5 000 m (Martti Siikaluoma, Hannu Granberg, Miika Tenhunen)
19.10: M Seiväs (Tomas Wecksten, Tommi Holttinen, Mikko Paavola)
19.35: N 3 000 m estejuoksu (Camilla Richardsson, Janica Rauma, Sofie Lövdahl)
19.47: N Pituus (Taika Koilahti, Anne-Mari Lehtiö, Sini Sanaslahti)
19.50: M 400 m (Eljas Aalto, Ville Aarnivala, Erik Back)
20.07: N Kiekko (Lotta-Kaisa Eliander, Salla Sipponen, Sanna Kämäräinen)
20.20: N 1 500 m (Sara Kuivisto, Nathalie Blomqvist, Reetta Joronen)
20.30: M 4x100 m viesti (Konsta Alatupa, Samuel Purola, Roope Saarinen, Tuukka Huuskola, Willem Kajander, Riku Illukka)
20.40: N 4x100m viesti (Lotta Kemppinen, Hanna-Maari Latvala, Anniina Kortetmaa, Johanna Kylmänen, Jandeh Jallow)
20.50: M 800m (Markus Teijula, Ville Lampinen, Joonas Rinne)
Maaottelun lauantaipäivän päättää miesten 800 metriä, jossa kilpailevat viime vuoden tapaan Markus Teijula (numero 1) ja Joonas Rinne (2).AOP
Sunnuntai 25.8.
14.30: N Kolmiloikka (Kira Kytölä, Senni Salminen, Emma Pullola)
14.35: M Keihäs (Oliver Helander, Lassi Etelätalo, Toni Kuusela)
14.40: N 400 m aitajuoksu (Eveliina Määttänen, Kristiina Halonen, Nea Mattila)
14.50: M 400 m aitajuoksu (Oskari Mörö, Joni Vainio-Kaila, Tuomas Lehtonen)
14.55: M Korkeus (Arttu Mattila, Samuli Eriksson, Mika Hietaniemi)
15.00: M 3 000 m estejuoksu (Topi Raitanen, Eemil Helander, Miika Tenhunen)
15.25: N Kuula (Senja Mäkitörmä, Eveliina Rouvali, Suvi Helin)
15.30: N 5 000 m (Camilla Richardsson, Moona Korkealaakso, Katarina Skräddar)
15.50: N Moukari (Krista Tervo, Suvi Koskinen, Inga Linna)
16.05: M 200 m (Roope Saarinen, Eljas Aalto, Tuukka Huuskola)
16.10: N Seiväs (Wilma Murto, Laura Ollikainen, Saga Andersson)
16.15: N 200 m (Hanna-Maari Latvala, Lotta Kemppinen, Anniina Kortetmaa)
16.25: M 10 000 m (Eero Saleva, Aki Nummela, Antti Ihamäki)
16.30: M Pituus (Roni Ollikainen, Kristian Pulli, Kalle Salminen)
17.02: M Kiekko (Oskari Perälampi, Juha Lahdenranta, Ville Kivioja)
17.05: N 100 m aitajuoksu (Annimari Korte, Nooralotta Neziri, Reetta Hurske)
17.15: M 4x400 m viesti (Eljas Aalto, Ville Aarnivala, Erik Back, Ville Lampinen)
17.25: N 4x400 m viesti (Amira Chokairy, Jeanine Nygård, Eveliina Määttänen, Ida Ravaska, Kristiina Halonen, Nea Mattila)
17.35: N 800 m (Sara Kuivisto, Nathalie Blomqvist, Viola Westling)
17.45: M 1500 m (Joonas Rinne, Martti Siikaluoma, Tuomo Salonen)
Moukarinheiton SE-nainen Krista Tervo lähtee maaotteluun tilastoykkösenä. Naisten moukari on ohjelmassa sunnuntaina.Anssi Mäkinen / SUL-arkisto
Japanin Enoshimassa järjestetettyjen olympialaisten esikisojen mitalilähtöjä ei päästy tuulettomuuden vuoksi purjehtimaan torstaina. Näin Tuula Tenkanen sijoittui Laser radialissa viidenneksi ja Monika Mikkola yhdeksänneksi. Kaarle Tapper oli Laser standardissa kuudes.
– Kilpailun aikana tuuli sekä maalta että mereltä, ja joka päivä oli paljon paine-eroja ja tuulenkääntymiä. Haastava paikka, ja tulokset menivät monella ylös-alas, Tenkanen kertoi.
– Tosi hyvin meni kisa. Kyllä tähän täytyy olla tyytyväinen, Tapper summasi vaativan regatan.
Suomalaisilla olisi ollut mahdollisuus kohentaa sijoituksiaan torstaina jopa mitaleille asti.
– Harmillista, ettei mitalilähtöjä päästy tänään purjehtimaan. Joukkueemme on kehittynyt ja sijat olivat sinänsä hyviä, vaikka mitalit jäivät vielä saavuttamatta. Kilpailu on ollut opettavainen Enoshiman vaihtelevien olosuhteiden suhteen. Paljon töitä on tehtävänä vielä ennen olympialaisia, päävalmentaja Joakim Wilenius sanoi.
Dota 2 -pelin The International -turnauksen pudotuspelit jatkuvat tänään Kiinan Shanghaissa.
Pudotuspelien kolmantena ottelupäivänä keskiviikkona pelataan ylemmän pudotuspelikaavion välierät ja alemman kaavion kolmannen kierroksen otteluita.
Viime vuoden TI-voittaja, Jesse "JerAx" Vainikan ja Topias "Topson" Taavitsaisen edustama OG pelaa ylemmän kaavion välieränsä Evil Geniusesia vastaan noin kello 15:40 alkaen. OG selvitti keskiviikkona tiensä turnauksen kuuden parhaan joukkoon, ja tänään pelissä on paikka kolmen parhaan joukossa.
Yle näyttää The Internationalin pudotuspelit suorina lähetyksinä Yle Areenassa ja Yle e-urheilun Twitch-kanavalla 20. elokuuta alkaen. Turnaus huipentuu sunnuntaina 25. elokuuta aamuyhdeksältä Suomen aikaa pelattavaan loppuotteluun.
Torstain 22.8. ottelut:
05:00 Newbee – Infamous
08:00 Team Secret – Mineski
13:00 PSG.LGD – Vici Gaming
15:40 OG – Evil Geniuses
Lähetystä selostavat Markus Saarikangas ja Erno Sjöblom.