"Venäjä saattaa tehdä kyseenalaista historiaa..." "Tämä voi olla MM-historian surkein koitos..." "Huonoin Venäjän joukkue, jonka olen nähnyt..."
Näin Venäjää pilkattiin vielä reilut kaksi viikkoa sitten, kun jalkapallon MM-kisojen avausottelua kisaisännän ja Saudi-Arabian välillä odotettiin kuumeisesti. Sittemmin Venäjä murskasi avauspelissään vastustajansa maalein 5–0, Egyptin 3–1, ja vaikka Uruguaylle tuli 0–3-tappio, niin kisaisäntä eteni ennustajien kiusaksi vakuuttavasti 16 parhaan joukkoon.
Eikä meno siihenkään hyytynyt. Neljännesvälierissä Venäjän tarun piti päättyä kuin seinään, kun vastaan asettui Espanja. Mutta seinä olikin Venäjä, johon Espanja turhaan hakkasi päätään 120 minuutin ajan. Rangaistuspotkukilpailussa Venäjä oli etevämpi ja eteni sensaatiomaisesti järjestämänsä MM-turnauksen kahdeksan parhaan joukkoon.
Ja nyt ollaan taas tilanteessa, jossa Venäjän pitäisi etukäteisarvioiden mukaan taipua. Vastassa on yksi turnauksen suosikeista, Kroatia, joka on pelannut läpi turnauksen katsojia hurmaavalla tavalla. Alkulohkossa se paukutteli kolmeen otteluun seitsemän maalia, ja vaikka se neljännesvälierässä joutuikin rangaistuspotkukisaan Tanskan kanssa, on se yhä suuri ennakkosuosikki Venäjää vastaan.
Kroatiassa ollaankin kuin tulisilla hiilillä illan ottelun suhteen. Kaikki on pedattu sitä varten, että Kroatia suorastaan rynnii välieriin. Mutta koska vastassa on juuri Venäjä, turnauksen arvoituksellinen isäntä, niin asiantuntijatkin muotoilevat odotuksensa maltillisemmin.
Kroatian entinen maajoukkuepelaaja Darijo Srna kehui vastustajaa kohteliaasti, mutta muistutti sivulauseessa, että omat ovat silti huomattavasti parempia.
– Odotan vaikeaa ottelua, kisaisäntä on aina arvaamaton vastus. Vaikka Venäjä on näyttänyt jo osaamisensa, on Kroatia parempi joukkue kaikilla osa-alueilla, Srna sanoi kroatialaisen 24satan haastattelussa.
– Jos me isännöisimme MM-ottelua Zagrebissa, uskoisin paineiden olevan valtavat. Tuntien Kroatian ja kroatialaisen mielenlaadun, odotukset meidän pelaajiamme kohtaan olisivat todella suuret ja se paine saattaisi jopa murtaa heidät. Venäjän pelaajat ovat jo sankareita omiensa silmissä ja he pelaavat täyden stadionin edessä. He eivät pudottaneet Espanjaa jatkosta vahingossa, joten heitä täytyy kunnioittaa. Mutta jos vertaamme joukkueita pelaaja pelaajalta, on Kroatia parempi 90 prosentissa tapauksista, Srna arvioi.
Kroatian ja Venäjän puolivälieräottelu alkaa lauantaina klo 21.00. Ottelun voittaja kohtaa keskiviikon välierässä voittajan otteluparista Englanti-Ruotsi, joka pelataan lauantaina klo 17.00 alkaen. Kaikki jalkapallon MM-kisojen ottelut näet suorana Ylen kanavilta.
Englannin jalkapallomaajoukkueen vuodet MM-kisoissa ovat olleet laihoja yli vuosikymmenen ajan. Edellinen puolivälieräpaikka sille heltisi 12 vuotta sitten, kun maailmanmestaruudesta pelattiin Saksassa vuonna 2006.
Tämän vuoden kisoihin maa lähti kevein odotuksin – karsinnat joukkue selvitti toki tappioitta, mutta uusiutuneelta ryhmältä ei edes futishullussa Englannissa vielä kovin suurta menestystä odotettu Venäjän kisaviheriöiltä.
Nyt kun joukkue onnistui neljännesvälieräottelussa etenemään harvinaisella tavalla rangaistuspotkukisan kautta kahdeksan parhaan joukkoon, ja kaavio tarjoaa seuraavaksi Ruotsin, Venäjän ja Kroatian kaltaisia vastustajia, ovat odotukset kasvaneet kohisten. Puheet kaikkien aikojen mahdollisuudesta ovat alkaneet ja tässä piilee myös Englannin haavoittuvaisuus.
Miten joukkue kestää kasvavat paineet, joita se ei ole näissä kisoissa vielä joutunut kokemaan?
– He ovat saaneet nyt koko maan kuhisemaan jalkapallosta ja paineet kasvavat lumipallon lailla. Nyt joukkueen on pysyttävä rauhallisena ja jatkettava samaa työntekoa, jolla ovat tähän asti päässeet. Englanti vaikuttaa mestaruustaiston mustalta hevoselta, Englannin entinen kapteeni Steven Gerrard sanoi englantilaisen ITV-kanavan haastattelussa.
– Heillä on helvetin hyvät mahdollisuudet. En usko, että meille tulee tämän parempaa mahdollisuutta mennä aina finaaliin saakka, joten toivottavasti he tarraavat tähän oljenkorteen, Gerrard jatkoi.
Viime syksynä Ruotsissa pyyhittiin hikipisaroita otsalta. Kynnet pureskeltiin verille ja varpaatkin laitettiin ristiin. Päälle puettiin keltaista ja sinistä.
Panoksena oli pitkään odotettu paikka maajoukkuejalkapallon upeimmassa näytelmässä.
Ruotsi oli selviytynyt kovatasoisesta karsintalohkostaan kunnialla, mutta jäänyt Ranskan taakse. Se tuskin yllätti ketään, olihan kyse EM-finalistista ja yhdestä kesän 2018 mestarisuosikista. Kakkospaikalta se pääsi jatkokarsintaan, jonka kahdeksan maata jaettiin kahteen koriin.
Arpaonni ei ollut suosiollinen tälläkään kertaa. Vastaan tuli ykköskorin maista kovatasoisin: Italia.
Sen ei annettu lannistaa. Joukkueessa vallitsi niin kova soturihenki, että vastustajan kokoonpanolla ei ollut juurikaan väliä.
Noin 50 000 ihmistä kerääntyi Solnaan Friends Arenalle ensimmäiseen osaotteluun. Zlatan Ibrahimovic, maajoukkueen kaikkien aikojen maalintekijä, väijyi muiden seassa katsomossa. Riemu oli ylimmillään, kun reilun tunnin pelin jälkeen Jakob Johanssonin laukaus pomppi Gianluigi Buffonin selän taakse.
Vain kolme päivää myöhemmin sitkeä Ruotsi taisteli Milanon San Sirolla 0-0-tasapelin. Yksi maali riitti. Italia jäi lopputurnauksen ulkopuolelle ensimmäisen kerran vuoden 1958 jälkeen. Ruotsi puolestaan lunasti paikkansa kisoista 12 vuoden jälkeen.
AOP
Loppuvihellyksen jälkeen saavutuksen ainutlaatuisuus jäi kuitenkin yhden kysymyksen varjoon. Kansainvälistä mediaa kiinnosti, mitä tämä tarkoitti Zlatanille.
– Uskomatonta! Hän ei ole pelannut maajoukkueessa puoleentoista vuoteen, mutta silti puhumme hänestä edelleen, valmentaja Janne Andersson hämmästeli FourFourTwon mukaan.
Kuusi kuukautta myöhemmin Andersson johdatti pelaajansa kunniakierrokselle Pietarin hulppean stadionin nurmelle. Tuhannet onnensa kukkuloilla olleet ruotsalaiset lauloivat hänen nimeään joukkueen edettyä kahdeksan parhaan joukkoon.
– Voin elää keulakuva-asemani kanssa, mutta tässä on kyse vain joukkueesta - ei minusta, eikä kenestäkään muusta. Jalkapallo on joukkuepeli ja me olemme siitä paras esimerkki. Teemme töitä toistemme vuoksi ja nyt se kantaa hedelmää. Jalkapalloa pelaa nimenomaan joukkue - älkää koskaan unohtako sitä, Andersson alleviivasi uutistoimisto AP:n mukaan.
AOP
Aika jälkeen Zlatanin
Nyt kyllä kulkee, mutta Ruotsin jalkapallossa oltiin myrskyisissä tunnelmissa vielä verrattain hiljattain.
Vain kaksi vuotta sitten maajoukkue koki pettymyksen EM-lopputurnauksessa Ranskassa. Kolmessa alkulohko-ottelussaan se teki vain yhden maalin ja jäi selvästi viimeiseksi. Ruotsi oli lohkonsa ainoa joukkue, joka ei voittanut otteluakaan. Sen ainoa osumakin - tasapelissä Irlantia vastaan - merkittiin omaksi maaliksi.
Jo kuukausia ennen EM-kisoja oli tiedossa, että päävalmentaja Erik Hamrén jättäisi tehtävänsä niiden jälkeen. Häneen kohdistunut paine oli kasvanut ottelu ottelulta aina siitä lähtien, kun Ruotsi epäonnistui MM-karsinnoissa. Tuska jatkui, kun Ruotsi selvisi EM-karsintalohkostaan jatkoon viimeisenä jäätyään Itävallan ja Venäjän taakse.
Jumbosija oli ollut kohtalona jo vuonna 2012, jolloin Ruotsi hävisi EM-lopputurnauksessa jopa Ukrainalle. Silloin se sentään teki viisi maalia, joista kahdesta vastasi Zlatan.
EPA
Vuodesta 2004 alkaen, eli Hamrénin ja edeltäjä Lars Lagerbäckin aikakausina, Ruotsi eteni MM- ja EM-turnauksiin viisi kertaa. Lähes väistämättä kisasuoritus oli kuitenkin pettymys. Ranskan isännöimä EM-turnaus vuonna 2016 oli niistä suurin. Sen jälkeen Ruotsi koki vielä yhden kolauksen, kun maajoukkuetta pitkään selässään kantanut Zlatan ilmoitti lopettavansa maajoukkueuransa.
Tällaisen tilanteen sai käsiinsä Andersson, joka oli todellisen jälleenrakennuksen edessä. Fifan ranking-listan sijalla 40 olleen joukkueen uudeksi tavoitteeksi asetettiin Venäjän MM-turnaus, mutta tie sinne oli jälleen pitkä ja raskas: samaan karsintalohkoon arvottiin muiden muassa Hollanti ja Ranska, ja vain kaksi parasta jatkaisi.
Suurin kysymys ympäröi Zlatanin tyhjäksi jättämää aukkoa. Hänen tasoistaan pelaajaa on lähes mahdoton korvata yksi yhteen. Ruotsin oli pakko uudistua, mutta nyt tämän pakotetun muutoksen voidaan sanoa johtaneen nappiosumaan.
AOP
Ruotsi ei vain edennyt MM-kisoihin, vaan jatkoi kahdeksan parhaan joukkoon asti. Zlatan - Manchester Unitedin vieläkin rahakkaaseen elämään Los Angeles Galaxyssä vaihtanut maajoukkueikoni - puolestaan jäi rannalle ruikuttamaan.
Venäjällä Ruotsi ei ajanut samaan loukkuun kuin Argentiina ja Portugali. Muut pelaajat eivät odottaneet, että yksi ihmemies ratkaisisi ottelun, tai turhautuisi jos tällä olisi vaikeampi päivä.
– Meidän on voitettava järjestelmällisyydessä ja pelin organisoimisessa, jotta voisimme pärjätä taitavampia yksilöitä vastaan. Muuten meillä ei ole mitään mahdollisuuksia. Minun aikakaudellani joukkueemme on pitänyt toistensa puolia ja ollut valmis uhrauksiin, Andersson sanoi Café-sivustolle.
MM-turnauksen lähestyessä valmentaja alkoi turhautua rapakon takaa huudelleeseen Zlataniin, joka yhä näytti pyrkivän takaisin joukkueeseen. Galaxy-siirtoon kytkeytyneellä mediakiertueella supertähti aloitti loputtoman vihjailun pelaamisestaan. Hän ei kuitenkaan voinut sanoa suoraan haluavansa mukaan, vaan enemmänkin uhosi omalla tarpeellisuudellaan.
AOP
Anderssonin kärsivällisyyttä koeteltiin, mutta lopulta hänkin joutui avaamaan suunsa.
– Aloittaessani päävalmentajana Zlatan ja muutama muu ilmoitti lopettavansa maajoukkueessa. Kunnioitin päätöstä ja se oli hänen upean maajoukkueuransa loppu. Sen jälkeen hänellä ei ole ollut mitään osaa tai arpaa tähän joukkueeseen. Hänen ja tämän joukkueen välillä ei ole mitään yhteyttä, Andersson sanoi Squawkan mukaan.
Takarivistä etusivulle
Vuonna 2011 Andersson painiskeli toisen rakennusprojektin kanssa. Hänestä tehtiin silloin vastikään pääsarjaan nousseen IFK Norrköpingin uusi päävalmentaja. Seura oli taivaltanut kakkosliigassa kahdeksasta edellisestä kaudesta seitsemänä.
Resurssit olivat mitättömät ja joukkuetta rakennettava jälleen uudelleen. Andersson toi seuraan uudenlaisen kulttuurin ja oli keskeisessä roolissa kasaamassa Norrköpingille kirkkaampaa tulevaisuutta. Tunteella elävällä valmentajalla ei ollut vaikeuksia saada avustajiaan sekä pelaajiaan motivoitumaan yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.
AOP
Ensimmäinen tavoite oli puhtaasti säilyä Allsvenskanissa, jotta pääsarjatasolla pelaamiseen saataisiin edes jonkinlainen jatkumo. Siinä onnistuttiin, joukkue oli sarjan 13:s. Seuraavaksi haluttiin parantaa, ja siinäkin onnistuttiin - jopa paremmin kuin odotettiin, sillä IFK ponnisti kertaheitolle viidennelle sijalle.
Jättipotin aika koitti vuonna 2015.
Ruotsalaisten urheilutoimittajien äänestyksessä 0,9% arveli Norrköpingin etenevän mestariksi. Osa tukijoista oli varmasti puolueellisia, osa ehkä jopa vitsaili. Ne, jotka oikeasti uskoivat seuraan, saivat kuitenkin aihetta kehuskeluun.
Mestareiden liigassa PSG:tä ja Real Madridia vastaan kamppaillut suurseura Malmö sai taipua, kun Norrköping juhli Ruotsin-mestaruutta 26 vuoden jälkeen. Lähes heti perään Andersson, vuoden valmentajaksi kruunattu luotsi, haluttiin myös maajoukkueen peräsimeen.
AOP
Andersson ei ole ollut managerimarkkinoilla mikään kuuma nimi. Kansainvälisissä piireissä hän ei ole ollut juuri kukaan. Tähänkään päivään asti hän ei ole koskaan työskennellyt kotimaansa ulkopuolella. Päävalmentajana hän on toiminut vain neljässä seurassa ja suurelta osin pääsarjatason alapuolella.
Häntä ei ole luotu valokeilaan, eikä hän vieläkään viihdy julkisuudessa. Välillä vaikuttaa siltä kuin Ruotsia valmentaisi vain yksi tavallisista jalkapallofaneista. Tavallinen keski-ikäinen mies, joka elää tunteella, tsemppaa ja uskoo ennen kaikkea yhteiseen tekemiseen.
MM-kisoissa kansainväliseksi puheenaiheeksi noussut valmentaja viihtyy parhaiten kävelyllä tai pyörälenkillä. Tärkeintä on saada olla ulkoilmassa ja kaikessa rauhassa. Hänellä on yhä tapana kävellä päivittäin kotoaan Tukholmasta toimistolleen Solnaan ympäri vuoden, niin kesähelteillä kuin talven karuilla paukkupakkasillakin.
– Tuntuu kuin työ ja vapaa-aika olisivat täysin eri maailmat. Kun valmennan joukkuetta 50 000 katsojan edessä tunnen itseni itsevarmaksi ja vahvaksi. Vapaa-ajalla haluan vain käydä lenkillä koirani kanssa, Andersson avasi Café-sivustolle.
– Mietin joukkueen asioita myös lenkeillä. Tarvitsen omaa aikaa saadakseni ajatukseni selkiytymään. Joskus istun kotona ja vain tuijotan seinää kunnes keksin, miten Hollannin prässi puretaan.
AOP
Anderssonin jokamieshenkinen työmatkailu nousi valtakunnalliseksi uutiseksi viime talvena, kun ruotsalainen peliyhtiö antoi faneille mahdollisuuden auttaa valmentajaa matkalla MM-kisoihin. Tukholman kaduille vietiin viikon ajaksi satoja digitaalisia näyttöjä, joissa pyöriteltiin fanien lähettämiä viestejä - pääasiassa kannustusta ja taktisia vinkkejä.
Näytöt sijoiteltiin huolellisesti Anderssonin 12 kilometrin ja kahden tunnin työmatkan varrelle. Viestejä lähetettiin yli viisi tuhatta. Yhdessä opastettiin Meksikon kulmapotkutaktiikassa, toisessa annettiin kokoonpanoehdotuksia.
Kollektiivi
Andersson näyttäytyy jämäkkänä johtajana, mutta hänen tyylissään yhdistyvät kovan sekä pehmeän johtamisen elementit. Hänen vaatimustasonsa on korkea, mutta ei kohtuuton. Hän ymmärtää virheitä, mutta haluaa niiden silti kytkeytyvän sovittuihin arvoihin. Hän todellakin tiedostaa materiaalinsa rajallisuuden ja juuri sen ajatuksen ympärille rakentuu hänen tiukka valmennuksellinen filosofiansa.
Yksi sana toistuu puheissa ja ajatuksissa jatkuvasti. Andersson vannoo kollektiivin nimiin. Melkein voisi luulla, että teemaksi on pyritty löytämään täydellinen vastakohta Zlatan-palvonnalle.
AOP
MM-kisoissa kärjessä ei ole pelannut jumalaksi itseään kutsunut ykköstykki. Hänen sijaansa tehoja toivottiin Marcus Bergiltä ja Ola Toivosesta. Berg pelaa Arabiemiraateissa. Toivonen puolestaan pääsi ranskalaisen Toulousen avauskokoonpanoon kahdeksassa ottelussa.
Menestyksekkään turnauksen aikanakin Ruotsissa on saatu pyöritellä päitä, kun hyökkääjäpari on hukannut erinomaisia maalipaikkoja, joista Zlatan todennäköisesti olisi iskenyt maalin.
Se ei silti tarkoittaisi, että Zlatanin pelatessa Ruotsi olisi vielä vähän parempi kuin nyt. Se ei välttämättä olisi edes yhtä hyvä kuin nyt. Zlatanin ratkaisu kaksi vuotta sitten oli yhdenlainen katalyytti, joka johti nykytilanteeseen.
– Paiskimme yhdessä hommia alusta loppuun ja on uskomatonta, miten hienosti pojat selviytyivät. Voisimme tehdä monta asiaa paremmin, mutta hitto soikoon, kamppailemme kuolemaan asti. Olen niin helvetin ylpeä, että pystyn hädin tuskin puhumaan, liikuttunut Andersson paasasi Sveitsi-neljännesvälierävoiton jälkeen Fotbollskanalenin mukaan.
EPA
Katkeamattomalla uurastamisella Ruotsi on pystynyt hämmästyttäviin tekoihin. Se voitti lohkonsa, vaikka oli ennakkoon nelikosta heikoin. Ainoa tappio tuli Saksalle, sekin lisäajan viidennen minuutin vapaapotkumaalilla. Kriittisten äänien mukaan Ruotsi pelaa tylsää jalkapalloa, mutta karsintavaiheessa eurooppalaisista vain Saksa, Portugali, Belgia, Espanja ja Puola tekivät enemmän maaleja - kymmenessä ottelussaan Ruotsi osui 26 kertaa.
Koreaa vastaan pallonhallinta jakautui tasan, mutta Saksa oli keskinäisessä kamppailussa dominoiva yli 70 prosentin pallonhallinnallaan. Meksikoa vastaan Ruotsi oli pallossa kolmanneksen ajasta, Sveitsiäkin vastaan vain hitusen enemmän. Pelaaminen on sovitettu vastustajiin, ja siinä on onnistuttu. Matkalla puolivälieriin Saksa oli ainoa joukkue, joka onnistui maalinteossa Ruotsia vastaan.
– Kunnioitan muidenkin mielipiteitä, mutta tavoitteeni on valita pelaajat ja pelitapa siten, että saamme materiaalistamme irti parhaan mahdollisen tuloksen. Uskon, että tämä on siihen paras tyyli. Avoimempi pelaaminen aiheuttaisi vahinkoja, Andersson perusteli Expressenille.
AOP
"Aina kun suutun, sille on aihetta"
Onhan Ruotsi kisojen aikana ollut otsikoissa muistakin syistä kuin pelillisillä ansioillaan.
Etelä-Korean valmennus ilmoitti ruotsalaisten vakoilleen harjoituksiaan, mikä johti Anderssonin anteeksipyyntöön. Saksa-voitossa kohtalokkaan rikkeen tehnyt Jimmy Durmaz sai rasistisia viestejä ja rankkoja syytöksiä, mutta valtaosa kannattajista sekä ennen kaikkea joukkue itse asettui vahvasti toverinsa tueksi.
Saksaa vastaan tunteet kuohuivat muutenkin, kun osa saksalaisista marssi viime hetken voiton jälkeen Ruotsin vaihtopenkin eteen taputtelemaan.
Se sai Anderssonin raivon partaalle. Vastaavia tunteenpurkauksia häneltä on nähty aiemminkin, jo ennen nousua maajoukkueen valmentajaksi. Yleensä hän piilottaa tunteensa kylmän ulkokuoren taakse, mutta sisällä kyllä kuohuu.
– En suutu ihan vain huvin vuoksi. Aina kun suutun, sille on aihetta. En silti aina tunne ylpeyttä, kun näen kuvia itsestäni näyttämässä suoranaiselta hirviöltä. Mielestäni olisi kuitenkin vielä huonompi asia, jos vain seisoisin ja näyttäisin kuolleelta. Se ei sovi minulle, Andersson perusteli Saksa-ottelun jälkihöyryjä The Guardianin mukaan.
EPA
Kuvat huutavasta ja riehuvasta Anderssonista nousivat uutiseksi ympäri maailman. Ruotsissa niistä tehtiin meemejä kilpaa. Ei siksi, että häneen oltaisiin oltu pettyneitä tai häntä pilkattaisiin. Ruotsalaiset ovat ottaneet joukkueen omakseen ja Anderssonin kulttihahmoksi.
MM-futiskesä on jalkapallohuuman aikaa ja Ruotsissa, jos jossain, siihen todellakin on syytä. Maltillisin odotuksin karsintaurakkaankin lähtenyt joukkue on nyt kisojen sensaatio.
– Nyt pyrimme taas ottamaan seuraavan askeleen. Emme ole tyytyväisiä tähän, emmekä mihinkään muuhunkaan. Haluamme voittaa myös seuraavan ottelun. Jos laskemme rimaa, menestys ei enää tunnu samalta, Andersson uhosi ESPN:lle neljännesvälierän jälkeen.
Ruotsin jalkapallomaajoukkue kohtaa lauantaina odotetussa MM-kisojen puolivälieräottelussa Englannin. Pelipäivän aamuna joukkue sai räväkän lähdön päivään hotellillaan Samarassa, kun palohälytys tyhjensi rakennuksen puoli yhdeksän aikaan.
Joukkueen lehdistövastaava Staffan Stjernholm kertoi Aftonbladetille, että kukaan ei ollut aamulla vaarassa, vaan kyseessä oli väärä hälytys. Hälytyksestä aiheutuneen haitan määrää hän ei osannut arvioida.
– Sitä pitää kysyä pelaajilta. Osa oli hereillä ja osa ei, eihän tämä nyt tapahtunut keskellä yötä, Stjernholm totesi.
Ruotsin joukkueen kanssa samassa hotellissa asustaa myös suuri määrä englantilaisfaneja, joiden osuudesta palohälytykseen spekuloitiin luonnollisesti heti tapahtuneen jälkeen. Aftonbladetin tavoittamat fanit kiistivät osuutensa.
– Meillä ei ollut mitään tekemistä asian kanssa. Se oli tekninen vika, yksi kannattajista sanoi ruotsalaislehdelle.
Oliver Helander täräytti SFI:n mestaruuskisoissa melkoisen voittoheiton, kun hänen keihäänsä kaarsi peräti 88,02. Tällä heitolla IF Raseborgin 21-vuotias heittäjä nousi maailmanlistalla peräti kuudenneksi.
Helander paransi toukokuussa entistä ennätystään yli viisi metriä ja nyt parannusta tuli kaksi ja puoli metriä. Entinen käsipalloilija tuntui olevan itsekin heitostaan hämmentynyt.
– En ihan tuollaista odottanut. Minulla on ollut viime aikoina vähän heikompia heittoja, hän sanoi ja myönsi, ettei oikein tiennyt, mitä heitossa tapahtui.
– Tuntui ihan hyvältä, mutta en tiedä tuntuiko ihan täydelliseltä. Totta kai olen iloinen.
Helander ei omien sanojensa mukaan valmistautunut Pietarsaaren kisoihin mitenkään eri tavalla, mutta hyvä päivä siivitti mahtitulokseen. Helanderin ennätys tuli heti ensimmäisellä yrityksellä, minkä jälkeen hän jätti loput heitot väliin. Kättään kesäkuussa hieman loukanneen huippulupauksen mukaan heitto oli teknisesti hyvä ja tuntui varsin helpolta.
– Ehkä olisin pystynyt vielä parantamaan, mutta kyllä olen tyytyväinen tähänkin, hän virnisti ja sanoi, ettei ennätystulos muuta hänen aikatauluaan tai kesäänsä millään lailla.
Oliver Helanderia haastatteli Yle Sportenin Antti Koivukangas.
Oliver Helander on ollut tällä kaudella mainiossa heittovireessä. Hän paransi ennätystään yli viidellä metrillä toukokuussa Vantaalla heittämällä 85,46 ja kiskaisi kesäkuun puolivälissäkin 82,05 Raaseporissa. Paavo Nurmen kisoissa Helander astui arviolta 86–87 metriä kantaneen heittonsa niukasti yli.
Pietarsaaressa SFI:n (Svenska Finlands Idrottsförbund) mestaruuskisoissa Helander tempaisi kunnon kiskaisun, sillä hän teki heti ensimmäisellä heitollaan uuden ennätyksensä – peräti 88,02. Tällä heitollaan Helander nousi maailmantilastossa peräti kuudenneksi. Helander ei heittänyt enää tämän jälkeen kilpailussa.
Maailmantilaston kolme ensimmäistä sijaa on saksalaisilla. Johannes Vetter on heittänyt 92,70, Andreas Hofmann 92,06 ja Thomas Röhler 91,78. Tshekin Jakub Vadlejch on tilastossa neljäntenä tuloksella 89,02 ja Viron Magnus Kirt viidentenä 88,73.
21-vuotias Helander loukkasi kättään Raaseporin kisassa ja oli heittänyt tämän jälkeen ainoastaan Pihtiputaan keihäskarnevaaleilla. Tuolloin hän sijoittui toiseksi vaatimattomalla tuloksellaan 77,67. Hän astui tuossa kisassa kolme heittoaan yli ja jätti kaksi heittoa välistä.
Lisätty juttuun klo 17.00 maailmantilaston viisi parasta heittäjää.
Britannian GP:n paalupaikasta käytiin todella kova taistelu.
Niskaongelmista lauantaina kärsinyt Ferrarin Sebastian Vettel johti pitkään aika-ajoa, mutta Mercedeksen Lewis Hamilton nousi paalulle hurjan viimeisen kierroksensa turvin. Hamilton voitti Vettelin vain 44 tuhannesosasekunnin turvin.
Paalupaikka oli Hamiltonin tämän kauden neljäs. Hän on voittanut kotikisansa Ison-Britannian GP:n neljänä viime vuonna. Paalupaikka oli Hamiltonin kuudes Silverstonessa.
Kimi Räikkönen täydensi kovan kilpailun kärjessä. Räikkönen ajoi viimeisellä kierroksellaan kolmanneksi. Hän jäi Hamiltonista ainoastaan kymmenyksen verran.
Huippukierroksellaan Räikkönen pudotti kolmannelta sijalta Valtteri Bottaksen, joka lähtee huomiseen kilpailuun neljännestä lähtöruudusta.
Aika-ajon ensimmäisessä osiossa tapahtui paljon. Aika-ajo jouduttiin keskeyttämään heti alkupuolella, kun Lance Stroll ajoi ulos, eikä pystynyt jatkamaan enää kisaansa. Myös toinen Williams-kuljettaja Sergey Sirotkin ajoi ensimmäisessä osiossa ulos, mutta jatkoi radan kiertämistä ulosajon jälkeen.
Uusiseelantilainen Brendon Hartley ei pystynyt osallistumaan aika-ajoon. Hänen autonsa ripustukset hajosivat viimeisissä vapaissa harjoituksissa, eikä autoa saatu ajoissa kuntoon.
Ruotsin ja Englannin puolivälierä ei ollut ensimmäisen puolen tunnin osalta varsinaista ilotulitusta, mutta Harry Maguiren puskumaali 30. minuutilla sähköisti peliä. Ashley Young antoi kulmapotkun ja Maguire nousi rangaistusalueella korkeimmalle.
Emil Forsberg yritti taistella pääpallosta, mutta jäi selkeästi kakkoseksi.
Maali oli 25-vuotiaan englantilaispuolustajan maajoukkueuran ensimmäinen.
Voit seurata MM-kisoja itse valitsemastasi kuvakulmasta Areenassa. Tarjolla on muun muassa taktinen kuvakulma ja pelaajakameroita. Siirry Areenaan tästä.
Ottelun kulkua ja tilastoja voit myös seurata alla olevasta tulosseurannasta. Jos käytät Uutisvahtia, pitää artikkeli avata selainnäkymään.
Froome kaatui kuutisen kilometriä ennen maalia ja jäi kärjestä lopulta 51 sekuntia. Brittipyöräilijä Froome ei nähtävästi loukkaantunut tilanteessa.
Etapin voittoon ajoi Kolumbian Fernando Gaviria, jonka jälkeen seuraavat sijat ottivat Slovakian Peter Sagan ja Saksan Marcel Kittel. Lauantain etapilla oli mittaa 201 kilometriä.
Sunnuntaina poljettavana on 182,5 kilometrin etappi. Froome voitti viime vuonna Ranskan ympäriajon lisäksi Espanjan ympäriajon. Tänä vuonna hän voitti suurkilpailuista jo Italian ympäriajon ja tavoittelee Ranskassa jatkoa menestyssarjalleen.
Aleksander Barkov myönsi suoraan, että Bermudan nelinpelifinaalitappio (5-8) Valtteri Filppulalle ja Teemu Selänteelle otti pannuun. Konkari Selänteellä on eniten Bermuda-titteleitä - kaksitoista.
Myös viime vuonna pari Barkov-Patrik Laine taipui samaisessa turnauksessa loppuottelussa.
- Pettymys tietysti, eihän tänne Helsinkiin missään nimessä huvimielessä tultu, kun kerran Tampereelta aamuneljältä täytyi lähteä ajamaan. Onneksi päästiin ”Paten” kanssa Tampereelta sentään mukaan, kun kaikki muut osallistujat olivat lähinnä täältä Helsingin lähistöltä.
- Patrik on yllättävän hyvä tenniksen pelaaja ja hänen kanssaan on kiva pelata tennistä sekä kiertää Suomea. Niin kuin monet ehkä tietävät, olen tuntenut hänet jo aika pitkään, kun molemmilla on Tappara-tausta ja kemiat muutenkin kohtaavat, totesi Barkov.
Aleksander Barkov ja Patrik LaineLehtikuva
NHL-seuran varakapteeni uurasti viime kaudella 79 ottelussa, joissa kokosi ennätyspisteensä 27+51=78/+9. Lisäksi Barkov oli yksi kolmesta NHL-finalistiehdokkaasta Lady Byng -herrasmiespalkinnon saajaksi.
Florida Panthersin sentteritähdeltä piti totta kai udella rennon päivän päätteeksi pari jääkiekkoaiheista kysymystä.
- Tässä vaiheessa uraa tärkeintä olisi, että joukkue pääsisi pleijareihin ja taistelisi siellä jostain suuresta. Ne henkilökohtaiset pisteet ei ole se syy kesäharjoitteluun ja jääkiekon pelaamiseen. Stanley Cupin voittamiseen eteen tässä tehdään hommia.
Sauna ja järvi pitävät NHL-tähden kesällä Suomessa
Barkov joutui kuntouttamaan itseään pikkuvammoista raskaan kiekkokauden päätteeksi.
- Pari kuukautta olen nyt päässyt harjoittelemaan hyvin ja ihan hyvässä kunnossa olen. Harjoittelua ja lepoa Tampereella, en ole hirveästi muuta tehnyt kavereiden tapaamisen lisäksi. Sauna ja järvi ovat ne seikat, miksi täällä Suomessa kannattaa olla, Barkov korosti.
- Vielä on edessä parin kuukauden verran treeniä. Niin kuin Ville Nieminen on joskus todennut; aikaa on paljon mutta se menee nopeasti, totesi Barkov.
Millainen kiekkoilija Patrik Laine on ”Sashan” mielestä?
- Ei tarvitse muuta kuin toimittaa kiekkoa hänen lapaansa ja kädet kohti kattoa.
Kumman hyökkääjän Barkov ottaisi vierelleen, jos hän saisi itse valita laiturinsa - Aleksander Ovetshkin vai Patrik Laineen?
- Laineen minä ottaisin. Olisit voinut toisaalta kyllä kysyä samalla Patelta, olisiko se ottanut minut vai Gretzkyn sentteriksi, Barkov virnisti leveästi.
Suomalaisjuoksija Sara Kuivisto kellotti taas uuden kauden kotimaisen kärkiajan ja oman ennätyksensä. Kuivisto juoksi Britannian Elthamissa järjestetyssä 800 metrin kilpailussa aikaan 2.02,94.
Uusi ennätys jäi niukasti EM-rajasta 2.02,50.
– Olin taas liian malttamaton varsinkin juoksun alussa, kun näytti, että Hanna Hermansson päästää jäniksen karkuun, Kuivisto sanoi Suomen Urheiluliiton tiedotteessa.
Britanniassa voittoon ylsi kotimaassaan juossut Katie Snowden, jonka aika oli 2.01,75. Toiseksi ylsi ruotsalainen Hanna Hermansson ajalla 2.01,98.
– Kompuroin juoksussa koko ajan, ja loppusuoralla vielä joku antoi kyynärpäätä. Siinä meni rytmi sekaisin, Kuivisto kommentoi.
Kuivisto on päässyt kovaan kuntoon, sillä hän paransi ennätystään viimeksi reilu viikko sitten, jolloin hän kellotti 800 metriä aikaan 2.03,31.
Suomalaisjuoksija on juossut Kuiviston uutta ennätystä kovempaa viimeksi vuonna 2006, jolloin Suvi Selvenius pinkoi aikaan 2.02,76. Alle 2.03:n on juostu tuon jälkeen vuonna 2009, kun Karin Storbacka juoksi matkan aikaan 2.02,99.
Kuiviston kausi jatkuu 1 500 metrin kilpailussa Barcelonassa.
Miesten 800 metrin kilpailussa isäntämaan James Preston voitti ajalla 1.49,82. Suomen Markus Teijula oli kolmas juostuaan ajan 1.50,05.
Helsingin Kisa-Veikkojen Topias Laine viihtyy mainiosti Unkarin Györin heittopaikalla. Vuosi sitten hän heitti siellä Nuorten olympiafestivaalien keihäskisan voittoon ennätyksellään, jota hän nyt kohensi reilulla metrillä 17-vuotiaiden EM-kisoissa lukemiin 75,83. Sillä heltisi EM-pronssi joka on kisojen toinen suomalaismitali.
- Kun nousee viimeisellä kierroksella neljänneltä sijalta kolmanneksi täytyy olla tyytyväinen, Laine sanoi.
Györissä heitettiin hyvätasoinen kilpailu: Puolan Mark Mucha vei voiton EM-kisojen ennätyksellä 80,01 ja Kreikan Gerasimos Kalogerakis oli toinen ennätyksellään 77,45.
Laine avasi kilpailun kauden parhaallaan 73,44 ja kohensi sen sitten viimeisellä liki 76 metriin, kun entinen ennätys oli 74,74.
- Aika kovatasoinen kilpailu siitä tuli. Alunperin meidän piti heittää vastatuuleen kentän toisesta päästä, mutta heittosuunta muutettiin viime hetkessä, ja päästiin heittämään hyvään myötätuuleen. Siinä jokainen sai aikaiseksi hyviä heittoja, Laine kertaili.
Laineella on kesän mittaan ollut kyynärpäävaivoja. Niiden takia heittämistä on rajoitettu. Györissä käsi ei vaivannut, eikä Laineen mukaan ole mitään estettä, sillä oma ennätys kohenee vielä kesän vanhetessa.
- Nyt tuntuu, että heitto alkaa pikku hiljaa taas löytyä. Se alkoi olla jo omanlaista tekemistä. Loppukaudesta on varaa vielä parantaa, Laine sanoi.
Laineen tunnelmaa nostattivat Unkarissa kova kannustus ja hyvät muistot viime vuoden kilpailusta samassa paikassa.
- Tykkään heittää täällä. Oli hyvä tunnelma varsinkin viimeisellä kierroksella, kun oli pakko heittää pitkälle. Siihen heittoon löytyi hyviä tukea.
Karstulan Kivan Juho Järvinen oli kahdeksas heitettyään 65,78.
Jalkapallon Veikkausliigan VPS ja laitapuolustaja Alexander McQueen ovat purkaneet sopimuksensa yhteisymmärryksessä.
Vaasalaisjoukkueeseen kauden alla liittynyt, Englannissa syntynyt ja Tottenhamin akatemian läpikäynyt McQueen on muuttanut takaisin Englantiin.
– Alex muutti henkilökohtaisista syistä ja omasta halustaan takaisin Lontooseen. Seura ei halunnut tällaisessa tilanteessa olla asialle esteenä, VPS:n päävalmentaja Petri Vuorinen kommentoi vaasalaisseuran nettisivuilla.
Grenadan passin omistava McQueen ehti edustaa VPS:ää kymmenessä ottelussa.
Monelle sanasta poolo saattavat ensimmäisenä tulla mieleen kauluspaitaiset naiset ja miehet hevosten selässä lyömässä palloa puisilla mailoilla ylevässä, jopa kuninkaallisessa, puutarhaympäristössä.
Kanoottipoolossa tunnelma on hieman erilainen. Vesi roiskuu, melat heiluvat ja kanootit kalisevat. Lentopalloa muistuttava pallo lentää välillä loiskeen ja heiluvien melojen yli puolelta toiselle ja välillä haavimaisiin kentän molemmilla puolilla oleviin maaleihin.
Kauluspaitojen sijaan pelaajilla on päällään märkäpuvut ja panssarit. Pelivälinettä liikutellaan mailojen sijasta käsin heittämällä ja hevosen tilalla on kanootti.
Jerry Mansner, 28, aloitti kanoottipoolon 14-vuotiaana monen sattuman kautta.
– Harrastin purjehdusta ja yhtenä kesänä paikallisen purjehdus- ja surffiseuramme kaikki veneet ja laudat rikottiin. Piti sitten keksiä jotain purjehduksen tilalle, ja samana kesänä seurassa alkoi melontakurssit. Ilmoittauduimme kurssille isommalla kaveriporukalla. Eräs vanhempi meloja toi sitten kanoottipoolon melontatreeneihin talvilajiksi, josta se myöhemmin siirtyi meille myös kesälajiksi.
Nyt, 14 vuotta myöhemmin, hän pelaa ensi syksynä ensimmäisenä suomalaisena kanoottipoolon ammattiliigassa Kiinassa.
Kova kontaktilaji
Kanoottipoolo on monelle tuntematon laji. Sitä on kuitenkin pelattu Suomessa jo 70-luvulta lähtien.
Tavoite kanoottipoolossa on yksinkertainen: saada pallo vastustajan maaliin ja pitää oma maali puhtaana. Joukkueelta pelaa kentällä kerralla viisi pelaajaa. Peliaika on yhteensä 20 minuuttia.
Kanoottipooloa pelataan noin olympia-altaan kokoisella kentällä, joko luonnonvedessä tai uimahallissa. Kentällä liikutaan lyhyillä kanooteilla ja pelivälineenä toimii vesiurheilussa paljon käytetty vesipallo. Pelaajat suojautuvat kovilta kontakteilta ja iskuilta kypärillä, kasvosuojilla ja panssareilla.
Mansner edustaa Suomessa Lohjan Melanvääntäjiä. Melanvääntäjät pelaavat Suomen mestaruussarjaa ja puolustavat SM-viikolla pelattavissa sarjan finaaleissa Suomen mestaruuttaan.
Joukkue käy pelaamassa myös ulkomailla. Tänä vuonna Mansner on jo ehtinyt käydä joukkueineen kisareissuilla Tanskassa, Saksassa ja Hollannissa. Mansner oli keväällä mukana myös Ruotsin maajoukkueleirillä Mallorcalla. Kesän aikana reissuja on tulossa ainakin Venäjälle, Puolaan ja vielä uudemman kerran Tanskaan.
Suomella on kanoottipoolossa myös maajoukkuetoimintaa. Mansner onkin ollut Suomen maajoukkueen mukana MM-kisoissa. Tänä vuonna Kanadassa järjestettäviin MM-kilpailuihin Suomi ei kuitenkaan valitettavasti pääse osallistumaan.
– Emme saaneet EM-kisoista paikkaa MM-kisoihin. Sitten kun meille myöhemmin tarjottiin MM-paikkaa, niin se tuli liian myöhään. Osallistuminen ei ollut meille enää taloudellisesti mahdollista, mikä on kyllä huono juttu, Mansner harmittelee.
George Atanassov
Kanoottipoolo vie kohti tuntematonta
Syksyllä Mansnerin tie vie kanoottipoolon perässä entistä eksoottisemmille vesille, kun hän lähtee pelaamaan Kiinaan kanoottipoolon ammattiliigaan.
Kiinassa pelattavan ammattiliigan ensimmäinen kausi pelattiin syksyllä 2017. Noin 300 kanoottipoolon pelaajaa ympäri maailmaa haki liigaan. Heistä valittiin 80 pelaajaa. Valitut pelaajat jaetaan joukkueisiin, jotka edustavat jotain tiettyä väriä ja pääsponsoria.
Ammattiliigaa pelataan kaksi kahden viikon jaksoa, jolloin pelejä on joka päivä. Mansner on mukana näiden tietojen mukaan ensimmäisellä jaksolla.
– Vielä en ainakaan jää toiselle jaksolle, jatko riippuu sitten siitä, miten pärjään ja sopeudun ensimmäisen jakson aikana, Mansner pohtii.
Mansner pelaa sinisessä joukkueessa. Kovin paljoa enempää Mansner ei itsekään tiedä siitä, mitä tuleman pitää.
– Itsellekin on vielä hieman pimennossa, minne olen lähdössä. Mutta mitä ensimmäisellä kaudella liigassa pelanneilta olen kuullut, niin riittää kun menee lentokentälle ja järjestäjä hakee sieltä ja hoitaa loput, Mansner kertoo ja naurahtaa.
– Mietin, että kun on kerran mahdollisuus tämmöiseen juttuun lähteä, niin miksi ei.
Kiinassa oloaikansa Mansner elää kuin ammattiurheilija. Kanoottipooloammattilaiseksi Mansner ei voi kuitenkaan itseään kutsua.
– Hissejä korjaan päätoimisesti. Kaikki vapaa-aika ja lomat menevätkin sitten kanoottipoolon parissa, esimerkiksi kisareissuissa ja niiden järjestelyssä.
25-vuotias kanadalaispuolustaja Colin Miller ja jääkiekon NHL-joukkue Vegas Golden Knights ovat solmineet neljän vuoden jatkosopimuksen, jonka arvo on 15,5 miljoonaa dollaria.
Päättyneellä kaudella Vegasin puolustuksen johtohahmo kirjasi 82 runkosarjapelistä tehot 10+31=41 / -4 ja pudotuspeleistä saldon 3+4 / +5. Ennätyspisteensä kirjannut Miller tienasi päättyneellä kaudella 1,1 miljoonaa dollaria.
Ennen Vegasia Miller pelasi kaksi kautta Boston Bruinsin väreissä. Hänen vyöllä on 70 (19+51) tehopistettä 185 runkosarjaottelusta.
Red Bullilla hyvää kautta ajava Daniel Ricciardo jäänee tuttuun talliin myös ensi kaudeksi.
– En ole sulkenut vielä kaikkia ovia, mutta näyttää koko ajan todennäköisemmältä, että muut huipputallit pitävät kuskinsa, Ricciardo kommentoi brittiläislehti Autosportille.
Ricciardo olisi siirtynyt mielellään astetta kovempaan talliin, eli Mercedekselle tai Ferrarille.
Mercedes halunnee kuitenkin pitää sekä Lewis Hamiltonin että Valtteri Bottaksen myös ensi kaudella. Ferrarin suunnitelmissa lienee Sebastian Vettel ja toisena kuskina joko Kimi Räikkönen tai Charles Leclerc.
McLaren ja Renault ovat kyselleet Ricciardon perään.
– Koska nuo kaksi tallia eivät ole mahdollisia, minun on vaikea vakuuttua siitä, että mikään talli olisi Red Bullia parempi, Ricciardo kommentoi Autosportille.
Räikkönen on ajanut viime kisat hyvin. Ranskassa hän oli kolmas ja viime viikonloppuna Itävallassa toinen. Tämän viikonlopun kisaan Räikkönen lähtee kolmannesta lähtöruudusta.
Suomalaiskuljettaja on MM-pisteissä kolmas 101 pisteellään.
Leclerc on MM-sarjassa 14:s. Hän on napannut 13 pistettä Sauberin ratissa. Sunnuntain kilpailuun Isossa-Britanniassa Leclerc lähtee yhdeksännestä lähtöruudusta.
Ruotsi pärjäsi turnauksessa erityisesti vahvan kollektiivinsa kautta, mutta Englantia vastaan se ei yksinkertaisesti riittänyt. Jo avausmaalin jälkeen näytti siltä, että Englanti oli pitkälti tappanut pelin. Vasta kahden maalin tappioasemassa Ruotsin muutokset alkoivat haastaa Englantia, mutta siinä vaiheessa oli liian myöhäistä.
– Monessa ottelussa he onnistuivat kaventamaan materiaalieroa ja kompensoimaan muilla asioilla, erityisesti tekemällä yhdessä. Kaikki olivat sisäistäneet sen tyylin ja uskoivat siihen kuin kallioon. Englannilla on vain parempi joukkue, ja se on suurin syy tämän tuloksen takana, Yle Urheilun asiantuntija Erkka V. Lehtola totesi.
– Ruotsin pelinrakentelu oli todella mielikuvituksetonta tänään. Jesse Lingard ja Dele Alli voittivat kakkospallot ja tylsyttivät Ruotsin parhaan lääkkeen, eli tilanteenvaihdot hyökkäyssuuntaan. En muista oikeastaan yhtäkään tilannetta, jossa Albin Ekdal tai Sebastian Larsson olisi voittanut kakkospallon ja päässyt pelaamaan eteenpäin. Nämä kaksi englantilaista ja Jordan Henderson olivat heti iholla, huomautti Jarkko Wiss.
2. Ruotsin maalintekotuska korostui
EPA
Viimeistely on ollut piikki Ruotsin ihossa läpi koko kisojen ja erityisesti hyökkääjä Marcus Bergin ratkaisuja on sadateltu tiuhaan.
Jälleen kerran jäi jossiteltavaa, sillä Ruotsi kyllä sai luotua pari todellista huippupaikkaa. Niistä yhden torjui vahvoja otteitaan jatkanut Englannin maalivahti Jordan Pickford, toisen ja kolmannenkin Berg tuhlasi komean kuvion päätteeksi.
– Berg on pelannut hyvän turnauksen olemalla hyvä target-pelaaja, voittamalla tärkeitä ykköspalloja sekä puolustamalla ahkerasti, mutta maalitili on nolla ja väistämättä se vaikuttaa kokonaistulokseen, Lehtola totesi.
Tähän asti Ruotsi menestyi MM-viheriöllä tukahduttamalla vastustajan hyökkäyspelaamisen, mutta Englanti sai murrettua muurin liian monta kertaa. Siinä tilanteessa omien harvojen tilanteiden hyödyntäminen on erityisen arvokasta, eikä Ruotsin hyökkäyskalustosta ollut vastaamaan huutoon.
3. Englannilla ei ole maalivahtiongelmaa
EPA
Aiempien turnausten valossa tämä on uutinen, ja Englannin näkökulmasta erinomainen sellainen. Pickford on nousemassa sankarin asemaan.
Berg ei saanut MM-kisoissa maalitiliään auki sitten mistään, mutta Pickford otti tässäkin ottelussa ne tärkeät torjunnat, jotka pitivät Ruotsin visusti takaa-ajajan asemassa. Hänen ei tarvinnut seistä päällään, mutta silloin kun tilanteet tulivat, hän hoiti ne ottaen matkan varrella pari koosteisiin kuuluvaa huipputorjuntaakin.
– Hänelle tuli kolme selkeää paikkaa ja hän hoiti ne erinomaisesti. Hän oli todella varma ja voi hoitaa tuota tonttia vielä vuosikaudet, sanoi vakuuttunut Lehtola.
Pickford nousi rakastettuun asemaan jo neljännesvälierässä Kolumbiaa vastaan ottaessaan ratkaisevan torjunnan rangaistuspotkukilpailussa. Tässä vaiheessa on aihetta kysyä, onko kyseessä jopa koko turnauksen paras maalivahti.
Englanti voitti Ruotsin 2–0 jalkapallon miesten MM-kisojen puolivälierässä ja eteni välieriin, jossa se kohtaa Venäjän tai Kroatian. Englannin maalit Samarassa käydyssä ottelussa puskivat Harry Maguire ja Dele Alli.
Ottelun alku ei tarjonnut varsinaisesti ilotulitusta, mutta puolen tunnin kohdalla Harry Maguire nousi korkeimmalle ja puski Ashley Youngin antamasta kulmapotkusta Englannin johtoon. Emil Forsberg jäi pääpallossa selkeästi kakkoseksi.
Raheem Sterling pääsi yrittämään Englannin toista osumaa aivan avauspuoliajan lopussa, mutta Ruotsin maalivahti Robin Olsen venytti viime hetkellä väliin, eikä Sterling saanut lauottua ensimmäistä maaliaan.
Heti toisen puoliajan alussa Marcus Berg pääsi Ruotsille harvinaiseen tekopaikkaan, mutta Jordan Pickford ehti kätensä kanssa puskuun väliin.
Englanti puolestaan puski taas tunnin kohdalla. Dele Alli jäi aivan vapaaksi takatolpalle ja puski Englannin 2–0-johtoon Jesse Lingardin keskityksestä. Heti Englannin maalin jälkeen Bergillä oli toinen huippupaikka iskeä Ruotsin avausmaali, mutta upea kuvio päättyi Pickfordin torjuntaan.
Kymmenen minuuttia myöhemmin Berg pääsi vastaiskussa kokeilemaan rangaistuspilkun kohdalta, mutta Pickfordin käsi ei antanut armoa.
Edellisen kerran Englanti on pelannut välierissä vuonna 1990, jolloin se hävisi Saksalle rangaistuspotkukilpailussa. Pronssipelissä tuli tappio Italialle. Maan ainoa mestaruus on vuodelta 1966.