Slovenian Jan Tratnik voitti maantiepyöräilyn Italian ympäriajon eli Giro d'Italian 16. etapin tiistaina. Giron kokonaiskärjessä jatkaa kärkipaikkaa jo pitkään pitänyt Portugalin Joao Almeida.
Uransa ensimmäisen Giro-etappivoiton ottanut Tratnik peittosi 225 kilometrin etapin päätteeksi Australian Ben O'Connorin seitsemällä sekunnilla.
Almeida ja muut kokonaisvoitosta taistelevat jäivät lähes 13 minuuttia. Almeidan etumatka Hollannin Wilco Keldermaniin on 17 sekuntia, kun ajamatta on vielä viisi etappia. Kolmantena oleva Australian Jai Hindley on kahta sekuntia vaille kolme minuuttia perässä Almeidaa.
Giron suomalaisosanottaja Jaakko Hänninen oli etapin 67:s. Kokonaiskisassa Hänninen on sijalla 69.
KTP-Basket nousi miesten Korisliigan kärkeen, kun seura otti sarjan avausviikon kolmannen voittonsa. Se tuli kotipelistä Salon Vilpasta vastaan tuloksella 94–80.
Vilpas piti ensimmäisellä puoliskolla johtoa railakkaalla heittopelillään. KTP pääsi kuitenkin taukojohtoon ja hallitsi toista puoliskoa vielä selvemmin kuin Vilpas ensimmäistä.
– Olimme alussa kaikessa jäljessä, mutta peli alkoi kääntyä, kun Joni Herrala sai otetta Mikko Koivistosta. Toisella puoliskolla pelasimme rauhallisesti ja siihen päälle Greg Manganon huikea peli, niin voitto tuli, kommentoi KTP:n valmentaja Tomi Kaminen.
– Pieni yllätyshän tämä kärkipaikka on etenkin, kun uutta pelaajaakin on vielä tulossa, Kaminen lisäsi.
Kotivoiton rakentajina kunnostautuivat taas isot miehet Greg Mangano 32:lla ja Joseph Burton 22 pisteellä. Vilppaasta Mikko Koivisto heitti 22 pistettä.
IFK Mariehamnin jalkapallon Veikkausliigajoukkueen pelaajalla on todettu koronavirustartunta, ahvenanmaalaisseura tiedottaa.
Tartunnan saaneen pelaajan lisäksi koko joukkue toimihenkilöt mukaan lukien on määrätty karanteeniin ensi viikon tiistaihin 27. lokakuuta asti.
IFK Mariehamnin seuraava kotiottelu Helsingin Jalkapalloklubia vastaan 22. lokakuuta siirretään myöhempään ajankohtaan.
Veikkausliiga aikoo tiedottaa otteluohjelmaan tulevista muutoksista keskiviikkona.
Koronavirustartunta on Veikkausliigassa toinen. Ensimmäinen todettiin lokakuun alussa Turun Palloseuran miesten edustusjoukkueessa. TPS vapautui karanteenista viime viikolla.
SJK: "Ei altistusta"
IFK Mariehamn pelasi edellisen liigaottelunsa sunnuntaina kotikentällään Seinäjoen Jalkapallokerhoa vastaan. SJK:n toimitusjohtaja Sami-Petteri Kivimäki kertoo, ettei viranomaiset tai IFK Mariehamnin väki ole ottaneet seuraan yhteyttä.
Sen sijaan Kivimäki on keskustellut asiasta Veikkausliigan toimitusjohtajan Timo Marjamaan kanssa tiistaina.
– Me emme ole altistuneet. Se on se tieto, joka meillä on. Olisiko niin, ettei tämä pelaaja pelannut siinä ottelussa? Lopputulema on kuitenkin se, ettei meitä katsottu altistuneeksi, Kivimäki kertoo Yle Urheilulle.
Kivimäen mukaan SJK:n ei tarvitse ryhtyä toimenpiteisiin IFK Mariehamnin koronatapauksen takia.
– Me jatkamme ihan normaalisti tästä eteenpäin.
Päivitetty kello 19.29: Lisätty osio SJK:n tilanteesta ja SJK:n toimitusjohtajan Sami-Petteri Kivimäen kommentit.
Tampereen Ilveksen alkukauden pirteät esitykset miesten jääkiekkoliigassa jatkuivat tiistaina Turkuhallissa, kun tamperelaiset hakivat Turun Palloseurasta 4–1-vierasvoiton.
TPS lähti päätöserään kolmen maalin takaa-ajoasemasta, mutta Ville Lajusen kavennusmaali jäi kovasta yrityksestä huolimatta kotijoukkueen ainoaksi. Voitolla Ilves nousi Liigassa toiseksi tasapistein Rauman Lukon kanssa.
Ilveksen päävalmentaja Jouko Myrrä totesi, että joukkue onnistui jokaisella pelipaikalla.
– Viisikkopeli onnistui loistavasti, ja johdossa on aina helppo pelata, Myrrä tiivisti.
Ilves meni avauserän lopulla pikatahtia kahden maalin johtoon. Arttu Ruotsalainen avasi vierasjoukkueen maalihanat kauden viidennellä maalillaan, ja Roby Järventie lisäsi kotijoukkueen tuskaa vain 40 sekuntia myöhemmin.
Ilveksessä liigaurallaan yli 800 ottelua pelannut TPS:n päävalmentaja Raimo Helminen kohtasi valmentajana ensimmäisen kerran kasvattajaseuransa.
– Hiukan oli erikoinen tilanne, mutta pelaajana tilanne olisi ollut vielä ihmeellisempi, Helminen selvitteli tuntojaan.
Helmisen mukaan Ilves oli selvästi Tepsiä edellä, ja varsinkin kaksinkamppailuissa kotijoukkue jäi Ilveksen jalkoihin.
Jalkapallon Englannin valioliigaseuroista muun muassa Liverpool ja Manchester United puuhaavat uutta seurajoukkueiden supersarjaa. Suunniteltu luomus on työnimeltään Euroopan Valioliiga, kertoo Sky Sports.
Uudessa supersarjassa olisi 12–18 eurooppalaista seuraa Englannista, Saksasta, Espanjasta, Italiasta ja Ranskasta. Pudotuspeleihin huipentuva Euroopan Valioliiga alkaisi aikaisintaan vuonna 2022.
Sky Sportsin tietojen mukaan uudelle supersarjalle on taustarahoitusta luvassa yli viisi miljardia euroa. Euroopan jalkapalloliitto Uefa on suhtautunut hankkeeseen nihkeästi, koska toteutuessaan Euroopan Valioliiga horjuttaisi Uefan alaisen Mestarien liigan asemaa.
Petteri Nykyllä on ollut jo kymmeniä vuosia salibandymaila toisessa ja golfmaila toisessa kädessä. Ensi vuoden alusta Nykky tarraa golfmailaan entistä kovempaa kiinni, kun hän aloittaa golfin maajoukkuevalmentajana. Nykyn valmennuspesti on ensivaiheessa kaksivuotinen, ja päävastuuna on miesten ja poikien valmennus.
Nykky kertoo Yle Urheilulle, että uutta pestiä piti jonkin aikaa tuumia aikataulullisista syistä, koska hän toimii myös miesten salibandymaajoukkueen valmentajana.
– Pitkään pohdin tätä, ettei tule päällekkäisyyksiä lajien kanssa. Saanko aikataulut osamaan kohdilleen leirien sekä MM- ja EM-kisojen osalta? golfautosta, töiden parista tavoitettu Nykky kertoo.
– Mutta niin se on ollut minulla aiemminkin, että aamupäivä on golfia ja illat menee salibandyn parissa. Ei tässä työmäärä tule varmaan lisääntymään. Nyt saan tehdä kahta intohimoa, Nykky iloitsee.
"Olen pitänyt edesmenneen isäni ohjeista kiinni"
55-vuotias Nykky tunnetaan paremmin Suomen salibandymaajoukkueen peräsimestä kolmella MM-kullallaan. Tiistaina myös tiedotettiin, että Nykky jatkaa salibandymaajoukkueen päävalmentajana vuoden 2022 loppuun saakka. Uusi sopimus kattaa ensi vuodelle siirretyt MM-kotikisat.
Salibandyn ohessa intohimoinen urheilumies on valmentanut jo vuosia suomalaisia golffareita. Nykyn henkilökohtaisiin valmennettaviin kuuluu muun muassa Suomen ykköspelaajaksi noussut Matilda Castren.
Nykyn mukaan salibandyn ja golfin lajiliitot ovat suhtautuneet myönteisesti siihen, että hän on mukana molemmissa maajoukkuevalmentajana.
– Salibandyssa on iso tukiryhmä taustalla ja olen siellä enemmän tarkkailija. Golfissa työ on enemmän ollut yksilöohjeistusta. Molemmissa haluan kehittyä ja mennä eteenpäin.
Onko sinulla aikaa enää mihinkään muuhun?
– Olen niissä paikoissa töissä, missä haluan olla. Kotona rouvan kanssa juteltiin, kerkeänkö enää kotiin. Sanoin, että yöksi ehdin, Nykky hymähtää ja jatkaa.
– Olen pitänyt edesmenneen isäni ohjeista kiinni. Hän sanoi, että kannattaa olla sen verran hullu, että on hyvä olla. Kai tämä jotain hulluutta on, kun näin intohimoisesti golfiin ja salibandyyn suhtaudun.
Nykky myöntää, että urheilu on vienyt menneessään jo aikoja sitten. Hän ehtii enää harvakseltaan käymään Keski-Suomessa mökillään.
– Varmaan viimeisen kymmenen vuoden aikana olen kerran käynyt yhden päivän reissun siellä pyörähtämässä. Ei tässä nyt oikein ehdi muualle.
Suomi salibandyn MM-kisoissa.Ville Vuorinen / Salibandyliitto.
Nykky uskoo, että salibandy ja golf tukevat toisiaan. Nykky kertoo, että esimerkiksi moni Suomen maajoukkuetason salibandyn pelaaja on hakenut erilaista ärsykettä golfnurmelta.
– Salibandyssakin pitää osata samalla tavalla määritellä vauhtia syötöissä. Olen houkutellut salibandyn pelaajia golfiin, se hyvin mittaa paineensietokykyä.
– Ja muistan, kun maajoukkueen kanssa valmistauduimme vuoden 2008 kisoihin, niin meitä oli kaksi ryhmää golffareita mukana.
Vaikka Nykky on useimmiten töissä ja liikkellä, hän kertoo, että tänä tiistaina koti kutsuu kuitenkin jo aikaisin illalla. Ohjelmaan kuuluu muun muassa koiran ulkoiluttamista.
Viime vuonna naisten 400 metrin maailmanmestariksi Dohassa uskomattomalla ajalla juossutta Bahrainin Salwa Eid Naseria vastaan nostetut dopingsyytteet on hylätty, kertoi urheilijoiden etiikkaa valvova elin Athletics Integrity Unit (AIU).
Nigeriassa syntynyt, mutta vuodesta 2014 Bahrainia edustanut Naser, 22, asetettiin kesäkuussa väliaikaiseen kilpailukieltoon, koska hän oli jättänyt ilmoittamatta olinpaikkansa tai ei ollut tavoitettavissa ilmoittamassaan paikassa neljä kertaa 12 kuukauden sisään.
Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) antidoping-säännöstön mukaan jo kolmesta testipoissaolosta 12 kuukauden aikavälillä voi saada jopa kahden vuoden kilpailukiellon.
Naserin pelastukseksi osoittautui Maailman antidopingtoimisto Wadan sääntötulkinta. Juoksijatähti jäi ensimmäisen kerran tavoittamatta testiin 16. maaliskuuta 2019. Koska urheilijat ilmoittavat olinpaikkatietonsa vuosineljänneksittäin, tulkittiin laiminlyönnin tapahtuneen jo 1. tammikuuta.
Näin ollen Naser ei täyttänyt dopingrikkeeseen vaadittavaa kolmea poissaoloa 12 kuukauden aikana. Hän saa pitää MM-kultansa ja osallistua ensi vuoden kesäolympialaisiin.
Samasta syystä myös yhdysvaltalainen 100 metrin maailmanmestari Christian Coleman pääsi viime vuoden syyskuussa pälkähästä, vaikka myös häneltä oli jäänyt kolme dopingtestiä väliin 12 kuukauden sisään. Urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rausteselvitti tuolloin Wadan säännöstöä Yle Urheilun haastattelussa.
Dopingtestaaja koputti väärää ovea
Naserin todettiin lopulta syyllistyneen vain kahteen testipoissaoloon, 12.3.2019 ja 24.1.2020. Yksi testi jäi väliin 12. huhtikuuta 2019, mutta AIU totesi päätöksessään, että testipoissaoloa "ei voida vahvistaa".
12. huhtikuuta 2019 kello 6 jälkeen aamulla Naserin kotitalolle saapunut dopingtestaaja erehtyi koputtamaan varaston oveen viiden minuutin välein tunnin ajan. Hänellä ei myöskään ollut Naserin senhetkistä puhelinnumeroa.
– Tapahtumat olisivat jopa koomisia, jos sen seuraukset eivät olisi niin vakavat, totesi AIU tiedotteessaan.
Naser voitti MM-Dohassa ratakierroksen kaikkien aikojen kolmanneksi nopeimmalla ajalla 48,14. Edellä kaikkien aikojen tilastossa ovat vain 1980-luvulla huimat aikansa juosseet Marita Koch (47,60) ja Jarmila Kratochvilova (47,99).
AIU voi valittaa päätöksestä urheilun välimiestuomioistuin CASiin.
Yhtäaikaisesti 20 eri maassa juostu ultrajuoksun MM-kilpailu päättyi tiistaina belgialaisjuhliin, kun Karel Sabbe juoksi monta päivää kestäneen raastavan Backyard Ultran maailmanmestariksi maailmanennätystuloksella.
Sabbe kiersi 6,7 kilometrin lenkkiä tasatuntilähdöin yli kolmen vuorokauden ajan. Maailmanmestarin ennätystulos oli lopulta 75 kierrosta ja 502,5 kilometriä.
Hänen maanmiehensä Merijn Geerts starttasi myös 75. kierrokselle, mutta ei lopulta ehtinyt tunnin aikarajassa maaliin. Hänen tuloksekseen jäi keskeytys 74. kierroksella.
Aiempi maailmanennätys oli kahden vuoden takaa, jolloin Ruotsin Johan Steene vei mestaruuden 68 tunnin suorituksella.
Maagisen kolmen vuorokauden rajan täyttyessä Sabbe kommentoi kisaa suorassa videossa Facebookissa vaikuttaen hämmentävän hyvävoimaiselta.
– Olemme nyt astumassa tuntemattomalle maaperälle. Olemme juosseet kolme päivää ja 300 mailia. Kukaan ei ole juossut näin pitkään tässä kilpailuformaatissa aiemmin. Emme tiedä, kuinka pitkään tämä vielä jatkuu, sillä etenemme kierros kerrallaan, Sabbe sanoi.
Lajin MM-kilpailu on juostu perinteisesti Yhdysvaltojen Tennesseessä, mutta koronapandemian aiheuttamien matkustus- ja kokoontumisrajoitusten takia kilpailu järjestettiin etänä samanaikaisesti eri puolilla maapalloa. Kilpailupaikat olivat toisiinsa yhteydessä videopuhelun avulla.
Kunkin maan 15 juoksijan satelliittikilpailu päättyi sitä mukaa, kun maan mestari, eli viimeinen jalkeilla ollut juoksija oli selvillä. Tämän takia Backyard Ultrassa kakkoseksi jäänyttä kutsutaan "apuriksi", koska voittajan lopullinen kierrosmäärä on myös kakkosen jaksamisesta kiinni.
Yksi kilpailun ennakkosuosikeista, Yhdysvaltojen Courtney Dauwalter, joutui juuri tästä syystä unohtamaan maailmanmestaruushaaveensa. Yhdysvaltojen kisa oli 68. kierroksella kaksintaisteluvaiheessa, kun Dauwalterin apuriksi jäänyt Harvey Lewis keskeytti.
Lewis alkoi nähdä univajeen takia siinä määrin harhoja, että kilpailun jatkaminen olisi ollut vaarallista. Kilpakumppanin keskeytyksen myötä Dauwalterin ja Yhdysvaltojen kilpailu päättyi. Näin jäi näkemättä, kuinka pitkään Dauwalter olisi kisassa jaksanut.
Courtney Dauwalter oli itse apurin roolissa vuonna 2018, kun lajin entinen maailmanennätys syntyi. Tuolloin hän jäi 67 kierroksen tulokseen.Big Dog's Backyard Ultra 2020
Kati Ahokas ylsi kovaan joukkoon
Suomen satelliittikilpailu juostiin Espoossa. Lauantaina klo 15 Suomen aikaa alkanut kisa päättyi varhain maanantaiaamuna, kun helsinkiläinen Kati Ahokas oli viimeinen suomalainen jalkeilla 40. kierroksen ja liki 270 kilometrin juoksun jälkeen.
Ahokkaan tulos riitti maailman parhaista ultrajuoksijoista koostuneessa 300 kilpailijan joukossa lopulta 34. sijalle. Hän oli yksi seitsemästä maakohtaisesta naismestarista.
Maiden välisessä kokonaiskilpailussa Belgia vei voiton ennen Yhdysvaltoja. Suomen 15 juoksijan joukkue sijoittui lopulta yhdeksänneksi.
Jalkapallon Mestarien liigakausi 2020–21 alkoi tiistaina kahdella kotitappiolla. Avauskierroksen kahdessa ensimmäisessä ottelussa nähtiin viisi maalia, kun kotijoukkue Kiovan Dinamo hävisi G-lohkossa Juventukselle 0–2 ja F-lohkon ensimmäistä ottelua isännöinyt Zenit hävisi Pietarissa Club Bruggelle 1–2.
2000-luvun suurpelaajiin kuuluva Andrea Pirlo sai Juventuksen uutena päävalmentajana kelpo lähdön Mestarien liigaan. Se hallitsi Kiovassa peliä ja palloa, eikä Dinamo saanut rakennettua hyökkäyksiä käytännössä lainkaan.
Juventukselta puuttui koronakaranteenissa oleva ykköstähti Cristiano Ronaldo, mutta ratkaisijat löytyivät muualta. Espanjalaiskärki Alvaro Morata sai kunnian laukoa kauden ensimmäisen Mestarien liigamaalin, kun hän ampui maalin läheltä paluupallon verkkoon ohi Dinamo-vahti Heorhii Buschanin.
Pirlolla tunteikas ilta Mestarien liigassa
Juventuksen 1–0-osuman pohjustivat Aaron Ramsey ja ruotsalainen keskikenttäpelaja Dejan Kulusevski, jonka laukauksen Buschan torjui paluupalloksi Moratan ulottuville.
Morata pukkasi 84. minuutilla Juventukselle 2–0, joten hän täytti Ronaldon paikan ratkaisupelaajana mainiosti.
Juventuksen Pirlo sai valmentajana vastaan kovasti kunnioittamansa Kiovan Dinamon romanialaisluotsin Mircea Lucescun. Tämä nosti teini-ikäisen Pirlon 1990-luvun puolivälissä Italiassa Brescian keskikentälle, mistä alkoi loistelias pelaajaura.
Kiovan Dinamo pelaa Mestarien liigassa neljän vuoden tauon jälkeen.
Pietari hiljeni
Pietarissa vierasjoukkue Club Brugge ei ujostellut, vaan meni nigerialaishyökkääjä Dennisin maalilla 63. minuutilla johtoon. Brugge oli jopa hallinnut ensimmäistä puoliaikaa, mutta Zenit ryhdistäytyi tauon jälkeen.
Kokenut bosnipuolustaja Dejan Lovren tykitti 74. minuutilla hirmukudin, jota Bruggen amerikkalaisvahti Ethan Horvath ei pystynyt liimaamaan. 1–1-tasoitusosuma merkittiin lopulta Horvathin omaksi maaliksi.
Lisäajalla Club Bruggen Charles De Ketelaere hiljensi Pietarin päättämällä näyttävän hyökkäyskuvion 2–1-voittomaaliin.
Tänään Mestarien liigassa pelataan alkulohkoissa E-H vielä kuusi ottelua.
Suomalaishyökkääjä Teemu Pukin edustama Norwich City nappasi kauden ensimmäisen kotivoittonsa jalkapallon Englannin Mestaruussarjassa päihittämällä Birmingham Cityn maalein 1–0 (0–0).
Norwich hallitsi ottelua, mutta ei vakuuttanut viimeistelyllään. Ensimmäisen kerran kotijoukkue sai pallon maaliin jo 63. minuutilla, mutta se hylättiin, sillä maalin laukonut Todd Cantwell oli paitsiossa boksin sisällä.
Pukki oli urakoinut kentällä 84 minuuttia, kun päävalmentaja Daniel Farke vinkkasi hänet vaihtoon ja päästi kentälle Przemyslaw Plachetan.
Kentälle 79 minuutin kohdalla tullut Mario Vrancic laukoi isännille helpottavan 1–0-osuman 87. minuutilla, eli vain kaksi minuuttia sen jälkeen, kun Pukki oli istunut vaihtopenkille. Maali oli bosniahertsegovinalaiselle ensimmäinen sitten viime joulukuun.
Norwich on nyt voittanut kuudesta ottelustaan kolme. Se on hävinnyt kahdesti ja pelannut yhden tasapelin. Viimeksi Norwich on voittanut kotistadionillaan Carrow Roadilla helmikuussa, kun se yllätti Valioliigassa Leicester Cityn 1–0.
Pukki on tehnyt tällä kaudella Englannin Mestaruussarjassa yhden maalin kuuteen otteluun. Kaksi vuotta sitten hän voitti liigan maalikuninkuuden taituroituaan kaudella 29 maalia. Viime kaudella joukkue pelasi Englannin Valioliigassa, mutta putosi takaisin alemmalle sarjatasolle jäätyään liigassa viimeiseksi.
Suomen nuorilla hiihtotähdillä on uuden kauden kynnyksellä terveysmurheita. Nuorten arvokisoissa mitaleita napanneet Eveliina Piippo ja Anita Korva kertoivat ongelmistaan kauden kynnyksellä.
Vuonna 2019 MM-hopeaa alle 23-vuotiaiden MM-kisoista napannut Piippo kertoo, että hän on syyskuun alusta asti kuntouttanut lonkka- ja selkävaivojaan.
– Olen nyt saanut suksea jalan alle. Toivottavasti saan myös mahdollisimman pian alle vapaan hiihtotavan suksen, Piippo avaa Yle Urheilulle.
Piipon olisi pitänyt olla parhaillaan myös nyt Denverissä ja harjoitella Yhdysvalloissa marraskuulle asti korkealla ennen uuden hiihtokauden alkua. Koronaviruspandemia esti kuitenkin suunnitelmat. Nyt Piipon aikomuksena on pysyä Suomessa mahdollisesti huhtikuuhun asti ja kiertää maailmancupia Suomesta käsin.
– Olisin päässyt omalla viisumillani suoraan takaisin Denveriin, mutta en halunnut sitä. Enkä oikeastaan miettinyt sen riskin ottamista. Suomessa on niin paljon turvallisempaa harjoitella. Olen myös todella kiitollinen, että sain jatkaa vielä maajoukkueessa. Olen ollut hyvissä käsissä, Piippo sanoo.
Nälkää kisaamiseen Piipolla riittää. Terveysmurheista huolimatta Piipolla on luottavainen olo omasta kunnostaan. Maailmancup on alkamassa näillä näkymin Rukalla marraskuun viimeisenä viikonloppuna.
– Odotan innolla kisakautta, kun tuntuu, että viime kausi jäi vähän välistä, Piippo toteaa.
– Tähtään MM-kisoihin, mutta olen yrittänyt keskittyä mahdollisimman paljon nykyhetkeen. Olen aiemmin miettinyt liikaa tulostavoitteita ja sitä, missä haluaa olla muutaman kuukauden päästä. Koen, että se ei anna tekemiseeni hirveästi lisäarvoa.
Eveliina Piippo kisasi viime vuonna Denverin yliopiston riveissä Yhdysvaltojen yliopistomestaruuskisoissa.Getty Images
Kauden avausta katsotaan terveys edellä
Jotain Piipon nykyisestä terveystilanteesta kertoo kuitenkin se, että 22-vuotias hiihtolupaus ei ole vielä lyönyt lukkoon kauden avauskisaansa.
Tällä hetkellä tähtäimessä ovat Kainuun Talvikisat marraskuun puolivälissä. Jo viikkoa aikaisemmin järjestettäisiin Vuokatissa kauden ensimmäinen Suomen cupin kilpailu. Seuraava Suomen cupin kilpailu on viikkoa ennen Rukan maailmancupia Taivalkoskella.
– Vuokatin Suomen cup tulee liian nopeasti. Sanoisin, että kisaan ensimmäistä kertaa viimeistään Taivalkoskella. Mutta pitää mennä terveys edellä, Piippo sanoo.
Kun Piipolta myös kysyy koronaviruksen mahdollisista vaikutuksista tulevaan kisakauteen, paljastuu mielenkiintoinen tilanne. Piippo ei ole edes vielä katsonut hirveästi kisoja Suomen ulkopuolella.
– En ole katsonut maailmancupin kalenteria kertaakaan, Piippo toteaa.
Anita Korvalla tullut takapakkia
Viime kaudella puhutti myös toisen nuoren suomalaisen hiihtolupauksen valinnat. Nuorten MM-kisojen nelinkertainen mitalisti Anita Korva osallistui viime talvena hiihtokisoihin varusmiespalveluksen ehdoilla. Vauhti rojahti edellistalvesta niin, ettei Korvan tarvinnut kyynelehtiä kauden keskeytymistä koronapandemiaan.
– Ei tosiaan ollut hirveästi sellaista intoa, että olisi ollut pakko päästä kilpailemaan. Ei se siinä tilanteessa harmittanut, Korva tunnusti STT:n mukaan maajoukkueen mediatapahtumassa Vuokatissa.
Mitalimenestykseen tottunut Korva manasi suorituksensa ja sijoituksensa 23-vuotiaiden MM-kisoissa maaliskuun alussa. Ansioluetteloon kasaantui kaksinumeroisia sijoituksia, joita hän ei taida juuri muistella.
Anita Korva on joutunut keventämään harjoitteluaan.Heikki Saukkomaa/Lehtikuva
Nyt 21-vuotias Korva kampeaa uraansa takaisin lahjojen edellyttämälle kasvukäyrälle, mutta hän ei selvinnyt harjoituskaudesta ongelmitta.
– Kesällä näytti, että homma menee oikeaan suuntaan, mutta syksyllä on tullut takapakkia. Tilanne on sen takia vähän kysymysmerkki, Korva sanoi mietteliäänä.
– Oli haasteita terveyden kanssa, ja jouduin sen takia keventämään harjoittelua useampaan kertaan.
Korva harkitsee huolella vastausta kysymykseen kauden odotuksista.
– Minulla on epävarmuutta kunnosta varsinkin, jos tulee vielä muitakin ongelmia. Tavoitteet eivät ole kovin selkeitä, ja ne ovat siirtyneet keski- ja loppukauteen.
Jalkapallon Mestarien liigan viime kauden loppuottelija PSG aloitti tiistaina uuden liigakauden H-alkulohkossa 1–2-kotitappiolla Pariisissa Manchester Unitedia vastaan.
ManU:n vei 23. minuutilla 1–0-johtoon rangaistuspotkusta portugalilainen keskikenttäpelaaja Bruno Fernandes. Edeltävässä tilanteessa PSG:n rangaistusalueella kaatui ManUn Anthony Martial, ja ottelun espanjalaistuomari Antonio Mateu näki, että tilanteessa oli ollut PSG-pelaajan rike.
Fernandesin ensimmäisen rangaistuspotkun PSG:n maalivahti Keylor Navas torjui. Fernandes sai rangaistuspilkulta kuitenkin uuden yrityksen, sillä Navas oli liikkunut ensimmäisessä yrityksessä ennen aikojaan.
Toisella puoliajalla PSG:n 55. minuutin 1–1-tasoitus syntyi ManU:n kannalta nolosti. Martial pukkasi PSG:n kulmapotkusta pallon omaan maaliin.
Marcus Rashford tykitti ManUn ansaitun 2–1-voittomaalin 87. minuutilla.
Parjattukin ManU yllätti PSG:n myös toissa kauden 2018–19 Mestarien liigan ensimmäisellä pudotuspelikierroksella.
Barcelona murjoi unkarilaisvieraat
Mestarien liigan kestomenestyjä Barcelona voitti kotikentällään unkarilaisen Ferencvarosin 5–1 (2–0) G-lohkon kohtaamisessa.
Maalihanat avasi Lionel Messi vajaan puolen tunnin pelin jälkeen rangaistuspotkusta. Toistamiseen ei argentiinalaistähti onnistunut maalinteossa, vaan seuraavat neljä maalia kirjattiin neljälle eri pelaajalle.
Unkarilaisvieraiden kavennus syntyi Igor Kharatinin rangaistuspotkusta toisella puoliajalla.
Saksalaisseura Dortmund oli vaikeuksissa Roomassa Lazion vieraana, kun Ciro Immobile iski italialaisseuran 1–0-johtoon vain kuuden minuutin pelin jälkeen. 2–0-johtomaali kirjattiin maalivahti Marwin Hitzin omaksi maaliksi avauspuoliajalla.
Dortmundin 20-vuotias norjalaissensaatio Erling Haaland täräytti vieraille 1–2-kavennusosuman 71. minuutilla, mutta vain muutamaa minuuttia myöhemmin Lazion Jean Akpa Akpro sinetöi loppunumeroiksi 3–1 Immobilen esityöstä.
Chelsea jäi kotonaan maalittomaan tasapeliin Sevillan kanssa. Tasapeli nähtiin myös Ranskassa, jossa Rennes pelasi 1–1-tasapelin venäläisen Krasnodarin kanssa. Leipzig löi turkkilaisen Basaksehirin kotikentällään 2–0.
Suomen hiihtomaajoukkueen Katri Lylynperä toteaa tiukan tilanteen tulevan hiihdon maailmancupin kauden kynnyksellä.
Jo marraskuun alussa alkavalla kilpailukaudella Suomessa pitää olla heti iskussa. Rukalla on tarkoitus aloittaa maailmancup marraskuun lopussa. Suomen cup alkaa Vuokatissa 7.–8. marraskuuta.
– Fakta on niin, että ensimmäistä kisoista lähtien pitäisi pystyä tekemään tulosta. Ensinnäkin pääsisi maailmancup-kiertueelle mukaan ja saisi sitten näytönpaikkoja, Lylynperä kertoi Yle Urheilulle.
– Olen laskenut, että Suomen kisat ovat tärkeämmät kuin aikaisemmin.
Kauden keskellä ei Lylynperän mukaan ole nimittäin tarjolla välttämättä hirveästi näyttöpaikkoja. Skandinavia cupin avauskilpailu joulukuussa Ruotsissa on peruttu.
– On se vähän mietityttänyt, jos sattuu sairastumaan alkukaudesta. Missä on sitten paikkoja näyttää olevansa kunnossa ja voisi hypätä maailmancupin takaisin mukaan? Joulukuun Skandinavia cupin kilpailu on ollut yksi paikka, jossa on pystynyt näyttämään kuntoa.
Nyt Skandinavia cupin olisi tarkoitus alkaa Norjassa tammikuussa, mutta sekään ei ole Lylynperän mielestä kovinkaan varmaa.
– Mutta Norjassa on oltu asioista vielä tarkempia kuin Ruotsissa. Saa nähdä, mitä Skandinavia cupille käy, Lylynperä sanoo.
– Katsotaan, saadaanko mahdollisesti muutoksia Suomen cupin kisakalenteriin tai ylipäätänsä Suomen kilpailukalenteriin. Se on aika pitkälti rakennettu Skandinavia cupin ja maailmancupin ehdoilla. Jos sieltä alkaa tulla tilaa, voi tulla mahdollisesti uusia kilpailuja.
Viime kaudella Lylynperä nappasi uransa parhaan maailmancupin sijoituksen, kun hän oli 12:s Dresdenin sprintissä. Lylynperä ylsi ensimmäistä kertaa urallaan tuolloin maailmancupissa sprintin välieriin. Lylynperä pääsi koko kaudella kolme kertaa neljästä erävaiheeseen. Ennen viime kautta Lylynperä oli ollut erävaiheessa yhteensä viisi kertaa.
26-vuotias hiihtäjä toteaa, että harjoituskausi on menty vahvasti sprintti edellä.
– Viime kaudella oli jonkin verran syvempiä monttuja, jotka oli kaivettu harjoittelulla. Nyt niitä monttuja on yritetty välttää. Olemme pyrkineet reagoimaan vähän aiemmin harjoittelun tuomaan kuormitukseen. Olemme onnistuneet siinä aika hyvin. Toivottavasti emme ole keventäneet liikaa, Lylynperä sanoo.
26-vuotias venäläishyökkääjä Ilja Mikhejev ja jääkiekon NHL-seura Toronto Maple Leafs ovat solmineet kaksivuotisen jatkosopimuksen. Sopimuksen kokonaisarvo on 3,29 miljoonaa dollaria (2,77 miljoonaa euroa).
Jos Toronto ja Mikhejev eivät olisi päässeet sopuun jatkosta, olisivat osapuolet joutuneet välimieskäsittelyyn. Välimieskäsittelyssä ulkopuolinen sovittelija määrittelee pelaajan uudelle sopimukselle arvon.
Viime kaudella Mikhejev pelasi Toronto-nutussa 39 runkosarjaottelua tehoin 8+15=23. Kausi oli venäläiselle ensimmäinen NHL:ssä.
KHL:n Omskissa Mikhejev on pelannut uransa aikana 224 runkosarjapeliä tehoin 62+60=122.
Espanjalainen jalkapalloseura Barcelona on solminut neljä merkittävää jatkosopimusta. Suurseura tiedotti myöhään tiistaina, että joukkueen riveissä jatkavat kapteeni Gerard Pique, maalivahti Marc-Andre ter Stegen, keskikenttämies Frenkie de Jong ja puolustaja Clement Lenglet.
Katalonialaisseuran mukaan sopimuksista on neuvoteltu viikkokausia ja niihin on tehty koronaviruspandemian takia väliaikaisia palkkamuutoksia.
33-vuotiaan Piquen sopimus ulottuu nyt kesään 2024 asti ja sopimuksenulosostopykälä on arvoltaan huimat 500 miljoonaa euroa. Jatkosopimuksen ehtona on, että Pique pelaa tietyn määrän pelejä ensi kauden alussa.
Ter Stegenin sopimus umpeutuu nyt kesällä 2025 ja de Jongin sekä Lengletin kontrahdit päättyvät vuotta myöhemmin. Ter Stegenin ulosostopykälän arvo on 500 miljoonaa euroa, de Jongin 400 ja Lengletin 300.
Barcelona aloitti tiistai-iltana urakkansa Mestarien liigassa kaatamalla kotonaan Ferencvarosin maalein 5–1.
Jalkapallon saksalainen suurseura Bayern München tiedotti myöhään tiistaina, että joukkueen laitalinkki Serge Gnabry on sairastunut koronavirukseen. Koronavirustartunta on ensimmäinen kahdeksan edellistä bundesliigamestaruutta voittaneessa seurassa.
– Hän voi hyvin ja on kotona karanteenissa, Bayern München tiedotti lyhyesti.
25-vuotias Gnabry on sivussa, kun joukkue mittaa keskiviikkona Mestarien liigan lohkovaiheen avauspelissään Atletico Madridin. Viime kauden päätteeksi Mestarien liigan voittoa juhlinut saksalaisseura kohtaa espanjalaisseuran kotiareenallaan ilman yleisöä.
Gnabry oli vielä tiistaiaamuna mukana Bayernin harjoituksissa. Vielä on epäselvää, aiheuttaako hänen sairastumisensa joukkueeseen jotain muita muutoksia.
Ennen sairastumistaan Gnabry oli müncheniläisseuran avauskokoonpanossa kauden kahdeksassa ensimmäisessä bundesliigapelissä. Viime kuussa hän teki hattutempun Schalke-ottelussa.
Jeanie Bussille lokakuun 11. päivä oli helpotuksen ilta. Aihetta oli juhlaan, mutta yhtä vahvasti läsnä oli tietynlainen vapautuminen.
Matkalla Los Angeles Lakersin uunituoreeseen NBA-mestaruuteen Buss oli vaeltanut vuosien ajan menneisyyden haamujen, uuvuttavan kritiikin ja koettelevan perhedraaman keskiössä. Yhä harvinaisena naispuolisena seurapomona hän oli vielä tarkemman suurennuslasin alla kuin moni muu vastaavassa asemassa.
Bussin käsissä on arviolta neljän ja puolen miljardin dollarin arvoinen koripallo-organisaatio, joka on pyörinyt valtaosan hohdokkaasta historiastaan jollain tapaa perheyrityksenä – tai ainakin niin lähellä perheyritystä kuin miljardien arvoinen kansainvälinen megabrändi urheilun kyynisessä maailmassa voi olla.
– En ota mitään itsestäänselvyytenä. Saan paljon kirjeitä, joissa joku sanoo haluavansa seurata jalanjälkiäni. En tiedä, mitä vastata, koska en voi antaa heille samoja tilaisuuksia, jotka itse sain, hän on sanonut, tiedostaen erityisen tiensä huipulle.
Lakers on tähtiloiston kehto. Joukkue, jota ovat edustaneet LeBron Jamesin, Kobe Bryantin ja Magic Johnsonin kaltaiset legendat. Joukkue, jonka kotiottelut länsimaisen viihteen sydämessä houkuttelevat A-listan näyttelijät eturiviin näyttäytymään.
Loistokkuuden taustalla Bussin perhe hallinnut jo vuosikymmenien ajan.
Nykypäivän säihke oli Jeanie Bussin Jerry-isän visio jo 1970-luvulla, jolloin hän osti Lakersin alle 70 miljoonan dollarin kaupassa. Taukomusiikki, katsomoviihde ja kerman tavallisesta kansasta erotteleva VIP-ravintola olivat Bussin luoman spektaakkelin osia, joista Lakers-brändi rakentuu.
Kiinteistömogulin aiemmassa elämässä omaisuutta ei jaoteltu vain asuntoihin ja omakotitaloihin, joten Lakersin otteluissa lippukauppaakaan ei enää rajoitettu ylä- ja alakatsomon hinnoitteluun. Seurasta ja sen otteluista alettiin muovata haluttuja kokemuksia. Kotiareenakin sai ensimmäistä kertaa nimisponsorin osana urheilujoukkueen tuotteistamista.
– Hän suunnitteli kaiken, mikään ei ollut sattumaa. Brändi räjähti. Hän myös tiesi pitävänsä kaikkia kortteja käsissään. Jos joku firma halusi tehdä yhteistyötä Lakersin kanssa, hän vaati rahan lisäksi muutakin rakentaakseen brändiä, tähtipelaaja Magic Johson taustoitti NBA:n verkkosivuilla.
Jerry Buss oli rikastunut kiinteistöalalla, mutta sisimmässään hän oli viihdealan miehiä. Ahkera pokerinpelaaja ehti vuosien varrella omistaa joukkueita NBA-koripallon lisäksi naisten WNBA-liigassa, NHL:ssä, jalkapallossa ja jopa tenniksessä.
Näistä rakkain – ja arvokkain – oli kuitenkin Lakers, joka kukoisti luonteikkaan omistajansa valvovan silmän alla. Seuran brändiarvo nousi kohisten, mutta vuonna 2012 syöpädiagnoosin saaneen isän elämän lähestyessä loppuaan yhä ajankohtaisemmaksi aiheeksi nousi tulevaisuuteen varautuminen.
Jerry Bussin tahto oli selvä. Hän oli jo vuosien ajan koulinut Jeanie Bussista seuraajaansa. Vuonna 2006, kauan ennen isän kuolemaa, omistajajärjestelyt kirjattiin jo muotoon, jossa viimeinen sana Lakersissa siirtyisi Jeanie Bussille.
Jeanie ja Jerry Buss kuvattuna vuonna 2006.AOP
Ongelmalliseksi tilanteen teki kuitenkin muiden lasten tahto. Jerry Bussin kuusi lasta perivät kukin seurasta 11 prosentin omistajaosuuden, joiden myyminen edellyttäisi kuudesta lapsesta neljän yhteistä päätöstä.
Juuri siitä tulisi vaikea kiistakapula muutamia vuosia myöhemmin, seuran kompuroidessa kaikilla osa-alueilla.
Pikkuseuroista jättibrändin johtoon
Yksi planeetan tunnetuimmista urheiluseuroista on ollut Bussin perheen lapsille suunnaton mahdollisuus, mutta samalla jonkinlainen rasite.
Tulevaisuus oli turvattu, eikä rahasta tarvitsisi huolehtia ikinä. Seurasta sen sijaan tarvitsisi, viimeistään vahvatahtoisen isän siirtyessä ajasta ikuisuuteen.
Jeanie Bussin oma matka nykyiseen asemaansa alkoi tenniksestä. Hän oli 19-vuotias opiskelija, kun isä nimitti tyttärensä Los Angeles Stringsin tennisjoukkueen johtoon osana pitkän tähtäimen suunnitelmaa turvata rakkaimman omaisuutensa asema lajin huipulla.
– Isä oikeastaan osti joukkueen minulle. Se oli erittäin voimaannuttava kokemus, Buss sanoi Sports Illustratedille vuonna 1998.
Buss toimi tennismaailmassa kymmenisen vuotta, minkä jälkeen isä osti 50 000 dollarilla rullakiekkojoukkueen. Silloin Buss joutui kovempaan paikkaan pyöritettyään liigaa ja puolustettuaan joukkueensa etuja lähes ainoana naisena. Seuraava haaste oli taas vaativampi, kun hän nousi Lakersin kotiareenan johtoon.
Jokainen askel johdatti kohti lopullista päämäärää. Isän kuollessa Bussin sisaruksista Jim Buss sai vastuulleen koripallotoiminnan ja Jeanie liiketoiminnan.
Entinen tähtipelelaaja Shaquille O'Neal nosti Jeanie Bussin syliinsä vuonna 2016.Getty Images
Kuten Hollywoodin henkeen kuitenkin kuuluu, sopuisasta yhteiselosta ei voitu puhua. Ja mehukkaan draaman hengessä mukana ovat niin rahan ja vallan kuin perhesuhteidenkin elementit.
Bussien ja Lakersin tapauksessa sisarkatras on juuri niin suuri, että kaikkien oli mahdotonta pysyä samalla sivulla ilman perhettään seuransa tavoin yhteen liimannutta isää. Vuonna 2017 erimielisyydet ajoivat sisarukset jo oikeustoimiin asti.
Yllätyksenä sitä tuskin voi pitää. Jeanie Buss nimittäin ennakoi vaikeudet jo vuonna 1998.
– Isä on aina kymmenen askelta edellä. Hän taitaa testata meitä nähdäkseen, tulemmeko toimeen. Hän totuttelee meitä siihen ajatukseen, ettei hän ole läsnä ikuisesti, ja yrittää selvittää, mitä kunkin meistä tulisi tehdä, Buss sanoi Sports Illustratedille.
Tässä tapauksessa riidan ytimessä oli Jeanien lisäksi Jim-veli, jonka ratkaisut Lakersin koripallotoiminnan johdossa kaiversivat kuilun kaksikon välille.
– Isälläni oli erittäin tarkat toimintatavat sekä päämäärät. Oletin, että veljeni johtaisi koripallotoimintaa samaan tapaan kuin isä, ja minä johtaisin liiketoimintaa samaan tapaan kuin isä, Jeanie Buss kertoi myöhemmin podcastissa.
Jos Jerryä kuvailtiin kuolemansa jälkeen urheilujoukkueiden omistajista kautta aikain suurimmaksi, niin sukupolvenvaihdosta seuranneet laihat vuodet saivat uskollistenkin kannattajien kulmat kohoamaan. Lakers alkoi menettää asemaansa, kun tulosta ei enää tullutkaan.
Jeanie Buss ja Michael Jordan keskustelevat tähdistöpelin yhteydessä vuonna 2018.Getty Images
Kaudella 2013–2014, ensimmäisellä jota Jerry Buss ei enää ollut näkemässä, Lakers jäi pudotuspelien ulkopuolelle ensimmäisen kerran yhdeksään vuoteen. Kyse ei myöskään ollut yksittäisestä sattumasta, vaan edessä oli selkeä laskusuhdanne. Katastrofi toistui vuotta myöhemmin, sitten uudelleen ja uudelleen.
Edes megatähti LeBron Jamesin värvääminen ei aluksi auttanut, vaan Lakers oli pudotuspelien ulkopuolella kuusi kertaa peräkkäin. Jakso oli seurahistorian selvästi huonoin. Isä-Bussin aikakaudella Lakers oli voittanut 33 vuodessa NBA:n mestaruuden kymmenen kertaa ja jäänyt pudotuspelien ulkopuolelle vain kahdesti.
Häviävän joukkueen syöksykierre näytti pysäyttämättömältä. Lakers vaihtoi valmentajia, teki huonoja kauppoja ja epäonnistui kurssinsa korjaamisessa uudelleen ja uudelleen.
Poukkoilu ja päämäärättömyys saivat Jeanie Bussin mietteliääksi.
– Suunnan pitäisi olla hahmotettavissa. Palkataan valmentaja, annetaan hänen tyyliinsä sopivat pelaajat ja tehdään päätöksiä, jotka ovat seurausta aiemmista päätöksistä. Seurataan polkua ja ajattelutapaa. En kuitenkaan hahmottanut sitä, mitä oli tapahtumassa tai mitä hän yritti, tai mikä joukkueemme identiteetti olisi, Buss jatkoi kerratessaan veljensä epäonnistumisia.
Valtataistelu kulisseissa
Epävarmuutta ja pettymystä seurasi giljotiinin sivallus. Yllättävin ja kovin päätös, jonka tuore pomo on koskaan tehnyt.
– Hän joutui puntaroimaan sitä pitkään. Hän kuuli ihmisten sanovan, ettei kykenisi siihen. Kyse ei ollut siitä. Hän vain vihdoin tajusi, että se päätös oli viipynyt jo pitkään ja nyt se oli pakko tehdä, Bussin uskottuihin lukeutuva Lakers-pomo Linda Rambis sanoi ESPN:lle.
Buss antoi kenkää veljelleen. Samalla ovenavauksella saivat lähteä myös Lakersin pitkäaikainen GM sekä viestintäpäällikkö.
Näiden tilalle päättävään asemaan hän nosti Johnsonin, lapsuudesta asti tuntemansa koripallolegendan jonka välit Busseihin olivat niin läheiset, että häntä oli kuvailtu käytännössä perheenjäseneksi. Hänelle isä-Buss oli jopa antanut viiden prosentin omistajaosuuden pitääkseen tämän mukana toiminnassa. Johnson oli jo aiemmin nimitetty neuvonantajaksi, mutta päätöksiä tehneet veli ja GM olivat tehneet parhaansa sulkeakseen tämän sisäpiirin ulkopuolelle.
Helpolla muutoksia ei hyväksytty vieläkään.
Jeanie Buss Lakers-katsomossa vuonna 2019.Getty Images
Vain päiviä potkupäätöksen jälkeen kaksi Bussin veljistä yritti kutsua koolle johtoryhmän kokouksen, joka synnytti aivan uudenlaisen myrskyn. Epäilynä oli, että veljet yrittivät käyttää sopimusbyrokratiaa edukseen viedäkseen päätäntävallan siskoltaan väkisin.
Koko sotku sai sisarukset jakautumaan kuppikuntiin, valitsemaan puolensa. Jim ja Johnny Buss halusivat potkia Jeanie Bussin ja tätä tukeneen Joey-veljen pois johtokunnasta nimittääkseen tilalle itselleen suosiollisemmat korvaajat.
Käytännössä peliliikkeestä puhuttiin vallankaappausyrityksenä.
– Tiedän, kuinka rankkaa se kaikki oli. Isäni viimeinen toive oli jättää Lakers meille kaikille, ja että tulisimme toimeen keskenämme. Häntä kuvottaisi nähdä, mitä vanhemmat veljeni puuhaavat, pikkusisko Janie Buss sanoi ESPN:lle.
Odotettu mestaruus
Eripura koski ainakin sisarusten näkemyksiä siitä, mitä seuralle olisi pitänyt tehdä.
Osa vanhemmista sisaruksista halusi kenties myydä rahakkaat osuutensa. Nuoremmat, Jeanie mukaan lukien, taas halusivat jatkaa isänsä elämäntyötä.
Maaliskuun 2017 lopussa myrsky vihdoin laantui, ainakin julkisesti. Jeanie Bussin leiri sai haluamansa ja 59-vuotias nimitettiin seuran korkeimmaksi vallankäyttäjäksi – loppuelämäkseen, aivan kuten isänsä.
– Vaikea kuvitella parempaa lopputulosta. Jeanie johtaa seuraa, aivan kuten Jerry Buss aina halusi. Ja Lakersin fanit pääsevät taas toivomaan mestaruuksia, eivätkä suotuisia oikeudellisia päätöksiä, Jeanie Bussin asianajaja Adam Sreisand summasi NBA:n verkkosivuilla saagan, joka oli sysännyt itse koripallon B-luokan uutiseksi.
Hetki oli merkittävä seuran taustajoukoissa, mutta symbolinen myös julkisesti.
– Viesti on selvä: älkää aliarvioiko Jeanie Bussia, asianajaja jatkoi Los Angeles Timesin mukaan.
Siirtymä uuteen aikakauteen oli vihdoin virallinen ja Buss alkoi muovata rimaa alittaneesta joukkueesta haluamansa näköistä.
Harppauksista suurin oli Jamesin palkkaaminen. Toinen tähtivärväys oli Anthony Davis. Kahtena edellisenä kesänä hankittu kaksikko oli avainrooleissa, kun Lakers tänä syksynä 2020 kaatoi Miami Heatin kuuden ottelun finaalisarjassa ja voitti ensimmäisen mestaruutensa kymmeneen vuoteen.
Jeanie Buss ja LeBron James halaavat Lakersin tämän vuoden mestaruusjuhlissa. Getty Images
Vaikka kolmella muullakin NBA-seuralla on naispuolinen omistaja, kaksi muuta kuuluvat laajempaan ryhmään. Jeanie Buss johtaa Lakersia itse ja on ensimmäinen seuransa pääomistajana NBA:n mestaruuden voittanut nainen.
Hänen asemansa on muutenkin erityislaatuinen. Harva muista päättäjistä on nimittäin saanut täytettäväkseen saman kokoluokan saappaat.
– Pääsin nuorena etuoikeutettuun asemaan. Mutta jos en olisi paiskinut töitä ja valmistanut itseäni kaikkiin haasteisiin, en olisi säilyttänyt asemaani näiden vuosien ajan, perhesuhteista riippumatta, Buss sanoi ESPN:lle.
Odotettu mestaruus palautti Lakersin sinne, minne se seurayhteisönsä mielestä kuuluu. Toistaiseksi lähinnä unettomia öitä ja vaikeaakin vaikeampia päätöksiä tuottanut aika seuran johdossa on vaihtunut mestaruusjuhliin.
Kovaakin kritiikkiä niellyt pomo taas on vihdoin todistanut kykynsä ja saa nyt hengähtää, ainakin hetken.
Maastohiihdon maailmancup-kautta ollaan suunnitelmien mukaan vetämässä läpi niin kuin se oli ajateltu ennen koronaviruspandemiaa. Kausi on käynnistymässä Rukalta marraskuun lopussa ja kisoja ollaan käymässä läpi lähes joka viikonloppu helmikuussa häämöttäviin Oberstdorfin MM-kisoihin asti.
Loppuvuodesta ampumahiihdon maailmancupin pisteistä kisataan siis vain kahdessa maassa, kun maastohiihdossa ennen vuodenvaihdetta kilpaillaan neljässä maassa. Maastohiihdon maailmancupissa kisataan Rukan jälkeen Norjassa, Sveitsissä ja Saksassa.
Yle Urheilu kysyi tiistaina Suomen maajoukkuehiihtäjiltä, olisiko kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n pitänyt seurata kansainvälisen ampumahiihtoliiton IBU:n esimerkkiä.
Useampi suomalaishiihtäjä olisi pitänyt järkevänä, että maastohiihdossakin kisoja olisi enemmän keskitetty samoihin maihin ja samoille paikkakunnille.
– Urheilijan näkökulmasta olisi ihan mieluista, että ollaan samalla paikkakunnalla, eikä koko ajan vaihdeta paikkaa. Siinä mielessä olisi ihan hyvä kokeilu, maajoukkuekonkareihin kuuluva Anne Kyllönen sanoo.
Katri Lylynperä olisi myös toivonut FIS:ltä nopeampaa reagointia kisakalenteriin. Hän nostaa esille viime kevään tapahtumat Pohjois-Amerikassa. Suomi ja moni muu maajoukkue ehti lähteä jo pois Pohjois-Amerikasta koronaviruspandemian takia ennen kuin kisat peruttiin.
– Välillä tuntuu, että FIS reagoi vähän hitaasti muutoksiin. Viime vuonna tuntui siltä, että Kanadassa reagoitiin todella hitaasti tilanteen muuttumiseen. Voisi olla yksi ratkaisu, että kilpaillaan enemmän samalla paikkakunnalla, Lylynperä toteaa.
Supertähdet ymmärtävät asian molemmat puolet
Suomen kärkihiihtäjistä Krista Pärmäkoski ymmärtää, että jokainen maa varmasti haluaisi itselleen kisan. Lisäksi Pärmäkosken mukaan useampi kisa samalla paikkakunnalla saattaisi aiheuttaa majoitusongelmia, jos näin lähellä talvea vielä muutetaan kisakalentereita.
Urheilijan näkökulmasta Pärmäkoski ottaisi kuitenkin mieluusti vastaan useamman kisan samalla paikkakunnalla.
– Jos mietin urheilijan näkökulmasta, useampi kisa samassa paikassa vähentäisi matkustamista. Se auttaa urheilijaa palautumaan paremmin. Olisin henkilökohtaisesti itse tykännyt, että jää enemmän puhtaasti lepopäiviä. Sitten olisi saanut enemmän irti kisoista. Mutta minulle käy ihan mikä vaan. Hiihdetään siellä, missä on kisat, Pärmäkoski muotoilee.
Anne Kyllönen (vas.), Iivo Niskanen ja Kerttu Niskanen hiihtivät kameroille Vuokatissa maajoukkueen mediatapaamisessa.Heikki Saukkomaa/Lehtikuva
Toinen Suomen hiihdon supertähti Iivo Niskanen sanoo, että kysymykseen on vaikea ottaa kantaa.
– Puhutaan niin laajasta kokonaisuudesta. Meidänkin on hankala hahmottaa sitä. On kumppanimyyntiä ja muuta kilpailuviikonloppujen yhteydessä. Ei ole aina yksinkertaista vetää tällaista läpi, Niskanen sanoo.
Niskaselle riittää, että kauden päätavoite eli helmikuussa häämöttävät Oberstdorfin MM-kisat pystyttäisiin hiihtämään normaaliin tapaan.
– Kansainväliseltä lajiliitolta olisi varmaan vaadittu enemmän resurssien kohdentamista ja kilpailujärjestäjien auttamista, jos olisi useampia kilpailuviikonloppuja samalla paikkakunnalla.
Hänen siskollaan Kerttu Niskasella oli kuitenkin sisäpiiritietoa maailmancupin kalenteriin liittyvistä keskusteluista.
– Urheilijat kaikista maista antoivat mielipiteen asiaan. Kaikki olivat sitä mieltä, että halutaan hiihtää eri paikoissa. Monelle on tietysti todella mieluisia paikkoja eri maissa. Urheilijat olivat sitä mieltä, että mennään normaalin kalenterin mukaan, Niskanen paljasti.
Suomen alle 19-vuotiaiden miesten pääsy jalkapallon EM-jatkokarsintaan jäi ilman palkintoa. Euroopan jalkapalloliitto Uefa perui jatkokarsinnan ja ensi vuodelle siirretyn lopputurnauksen, kertoo Palloliitto.
Kai Nyyssösen valmentama joukkue oli EM-karsintalohkossaan kolmas, mikä takasi parhaana lohkokolmosena paikan jatkokarsintoihin. Koronapandemian takia jatkokarsinnat siirtyivät kuluvan vuoden marraskuulle ja lopputurnaus maaliskuulle 2021, mutta lopulta Uefa piti turnausmuotoisten kisojen järjestämistä ongelmallisena.
EM-kilpailun oli määrä toimia ensi vuoden MM-lopputurnauksen karsintana. Koska EM-kisat jäivät pelaamatta loppuun, ikäluokan rankingin viisi parasta eli Englanti, Hollanti, Italia, Portugali ja Ranska saivat MM-paikan. MM-turnaus pelataan Indonesiassa.
Yle Urheilu näyttää tänään keskiviikkona tilaisuuden, jossa Suomen Olympiakomitean puheenjohtajaehdokkaat esittäytyvät Urheilumuseossa. Ehdolla ovat Jan Vapaavuori, Ilkka Kanerva, Sari Multala ja Susanna Rahkamo.