Quantcast
Channel: Yle Urheilu | Pääuutiset
Viewing all 99391 articles
Browse latest View live

Oulun Kärpistä löytyy vastustajille painajaismaisin hyökkäysvitja – "Koko ajan joku puremassa jalkaan"

$
0
0

Vaikka vanhan liiton jarruketjut pommikoneen kokoisine mörssäritaklaajineen ovat jo kuolleet sukupuuttoon, vastustajan peliä sekoittavia roolipelaajia löytyy vielä liigastakin.

Yle Puheen Jääkiekkokierros lähestyi jokaista 15 liigaseuraa kyselyllä, joka ohjattiin seurojen kapteeneille. Tarkoituksena oli saada tätä kautta pelaajiston näkemys siitä, ketä vastaan kaukalossa on tällä hetkellä ikävintä pelata.

Koska kolmikot jäällä usein vaihtelevat, tarjottiin vaihtoehdoksi myös niin sanottuja "tutkapareja".

Yhteensä 10 seuran kapteenit tai pelaajisto vastasivat ja niukasti ykköseksi nousi Oulun Kärppien vitja Jari Sailio-Miska Humaloja-Otto Karvinen.

Selväksi kakkoseksi kohosi JYPin Miika Lahden ja Janne Kolehmaisen ympärille rakennettu kokonaisuus.

Näiden lisäksi Helsingin IFK:sta mainittiin yhteensä seitsemän eri hyökkääjää. Olisivatko kilpipaidat siis kokonaisuutena parhaiten vastustajan ihon alle päässyt seura?

"Hyvä, että jäädään mieliin"

Sailion, Humalojan ja Karvisen ketju tuntuu tekevän vastustajan elämästä hankalaa nimenomaan työteliäisyyden kautta.

– Todella aktiivinen ja aggressiivinen trio, jossa on koko ajan joku puremassa jalkaan, luonnehtii Kärpät-kolmikkoa KooKoon kapteeni Toni Kähkönen.

Jari Sailio ei ole yllättynyt kyselyn tuloksesta. Vaikka aivotärähdyksestä toipuva Miska Humaloja lienee sivussa kaukaloista vielä jonkin aikaa, maine vastustajan kuumentamisessa on aikamoinen.

– Kyllä se joka pelissä kuuluu. Siellä vastustajat käyvät hiilenä. Ei se mitään, ihan hyvä, että jäädään jotenkin ihmisten mieliin, Sailio kuittaa Yle Urheilulle.

– Meidän tyyli on sellainen suoraviivainen ja röyhivä. Tykätään kaikki kamppailla. Siellä sitten sattuu ja tapahtuu.

Sailion mukaan ketju täydentää toisiaan hyvin.

– Miska on sellainen vahva, hyvä aloittaja. Vaikka meillä "Oden" kanssa luistelu on aika rajun näköistä niin se on kuitenkin liikkuvaa, Sailio kuvailee.

– On aika hyvä luotto on siihen vieruskaveriin, voi antaa vain mennä. Pakeilla tulee siellä vähän lipsahduksia, kun he eivät odota, että olemme koko ajan niin hanakasti siinä kiinni.

Sailio on pitkän uransa aikana ehtinyt rynniä kaukaloissa kahden Suomen mestaruuden ja useamman mitalin edestä. Laituri vakuuttaa, että väleihin tunkeminen ja ärsyttäminen on kuulunut häneen pelaamiseensa aina.

Hyökkääjä löi läpi HPK:ssa kaudella 2005–2006.

– En mieti sitä, mikä on roolini, vaan nautin pelaamisesta. En mene ärsyttämään ketään, olen vain itseni ja pelaan jääkiekkoa.

Millainen on haalarimiehen onnistunut työpäivä kaukalossa?

– Haluan vain jättää hyvän jäljen jäälle. En voi tehdä sitä, että joku ketjukaveri näyttäisi huonolta minun virheitteni takia. Haluan, että itselläni on hyvä olo, Sailio summaa.

Yle Puheen Jääkiekkokierros kello 18.02 alkaen. Isäntänä Jaakko Parkkinen ja asiantuntijana Juha Lind. Sailion lisäksi lähetyksessä kuullaan muun muassa Jarkko Ruudun ja Jari Levosen haastattelut.

Lue myös:

Kärpille kahdeksas peräkkäinen kolmen pisteen voitto – SaiPa venytti ihmenousulla kotisarjaansa

Tapparaa vastaan mokanneen Heponiemen ei tarvitse pelätä virheitä Kärpissä – "Me pyydämme rohkeutta ja nopeaa reagointia"

Korjaus klo 11.28: Otsikkoa muokattu


Valmentajia on tuomittu seksuaalirikoksista myös Suomessa, mutta ilmiötä ei ole juuri tutkittu: "Hämmentävän vähän tietoa"

$
0
0

Yhdysvaltojen voimistelujoukkueen lääkäri Larry Nassar tuomittiin tämän vuoden tammikuussa 175 vuoden vankeuteen. Nassarin seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi oli joutunut 265 voimistelijaa. Helmikuussa Englannissa entinen Manchester Cityn ja Crewe Alexandran valmentaja ja kykyjenetsijä Barry Bennell tuomittiin 31 vuodeksi vankeuteen lukuisista lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Mittavat hyväksikäyttöskandaalit ovat ravistelleet urheilevaa maailmaa ja nousseet kansainvälisiin uutisotsikoihin. Suomalaisessa urheilussa laajin julkisuuteen noussut hyväksikäyttötapaus paljastui 2000-luvun puolivälissä.

Vuonna 2007 Rovaniemen hovioikeus tuomitsi oululaisen taekwondovalmentajan kuuden vuoden vankeusrangaistukseen. Valmentaja oli käyttänyt kahdeksan vuoden ajan lukuisia taekwondoa harrastaneita lapsia ja nuoria seksuaalisesti hyväkseen. Yksittäisiä tuomittuja tekoja oli satoja.

Vuosien aikana on uutisoitu yksittäisistä, eri urheilulajien valmentajien tuomioista, jotka on annettu eri puolilla Suomea. Valmentajien tekemät seksuaalirikokset kohdistuivat tekijän valmennuksessa oleviin lapsiin ja nuoriin.

Esimerkiksi vuonna 2015 Helsingin hovioikeus tuomitsi salibandyvalmentajan kolmen ja puolen vuoden ehdottomaan vankeuteen. Vuonna 2016 Helsingin hovioikeus piti ennallaan tunnetun ratsastusvalmentajan kolmen vuoden ja kuuden kuukauden vankeusrangaistuksen. Tänä vuonna hovioikeudessa ehdolliseen vankeuteen tuomittiin taekwondovalmentaja.

Tilasto- ja tutkimustiedot puuttuvat

Yle Urheilu kertoi tiistaina tytöstä, joka joutui jalkapallovalmentajansa vuosia kestäneen seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi. Valmentaja tuomittiin kahden vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdottomaan vankeuteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Mies aikoo valittaa käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen.

Viime viikolla Suomen urheilun eettinen keskus julkaisi selvityksen, jonka mukaan joka kymmenes jalkapallon ja jääkiekon maajoukkuepelaajista oli kokenut uransa aikana seksuaalista tai sukupuoleen perustuvaa häirintää. Selvityksen mukaan kymmentä pelaajaa oli häiritty fyysisesti ja kolmen pelaajan kokemukset täyttivät seksuaalisen kaltoinkohtelun ja väkivallan merkit. SUEK aikoo konsultoida tapauksista poliisia.

Urheilu- ja liikuntaharrastuksissa tapahtuvasta lasten ja nuorten seksuaalisesta hyväksikäytöstä ei ole Suomessa juuri lainkaan tilasto- tai tutkimustietoa.

Ainoa varsinainen tutkimus aiheesta on tehty vuonna 2013. Tuolloin Lapsiuhritutkimuksessa selvitettiin ensimmäistä kertaa urheiluharrastuksissa tapahtuvan seksuaalisen hyväksikäytön laajuutta, kun tekijänä oli ohjaaja tai valmentaja.

– Suomessa on hämmentävän vähän tietoa erityisesti väkivaltailmiöstä harrastuksissa ohjaajan tai aikuisen tekemänä. Kansainvälisesti tutkimusta on jonkin verran, mutta Suomessa ilmiö on erityisen alitutkittu. Vuoden 2013 aineisto on tuoreinta tilastotietoa lasten väkivaltakokemuksista, sanoo aineiston analysoinut Nuorisotutkimusseuran tutkijatohtori Marja Peltola.

"Nämä ovat äärimmäisiä tekoja"

Kyselyyn vastasi 11 364 kuudes- ja yhdeksäsluokkalaista lasta, joista puolella oli urheiluharrastus. 10 prosenttia urheilua harrastavista lapsista kertoi, että ohjaaja oli kertonut heille seksiin liittyviä vitsejä tai tarinoita.

Ohjaajan harjoittamaa seksuaalista häirintää ja väkivaltaa oli kokenut 2,4 prosenttia vastaajista. Seksuaaliseksi häirinnäksi ja väkivallaksi oli määritelty kyselyssä seksuaalinen koskettelu, suutelu tai sen yritys, yhdynnän tai suuseksin ehdottaminen sekä yhdyntään tai suuseksiin pakottaminen.

– Nämä ovat äärimmäisiä tekoja. Varsinkin nämä kaksi viimeistä, niin on todennäköistä, ettei seksuaalinen häirintä tai väkivalta ala näistä teoista. Kuten kaikissa muissakin harrastuksissa, pojat raportoivat seksuaalisen häirinnän ja väkivallan kokemuksia enemmän kuin tytöt. Tämä oli yllätys, sanoo Peltola.

– Oletettavaa on se, että nämä numerot ovat alakanttiin. Lapset ja nuoret eivät suinkaan liioittele niitä kokemuksiaan, vaan pikemminkin on aina isompi kynnys nimetä esikuva väkivallan tai seksuaalisen häirinnän tekijäksi.

Lue lisää:

Jalkapallovalmentajalle 2 vuotta ja 8 kuukautta vankeutta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä – 13-vuotiaana uhriksi joutunut Emilia: “Se oli minulle helvetti”

Suomalaistytön hyväksikäyttötapaus ei yllätä huippututkijaa, joka ihmettelee salailua: "Urheilun maine on tärkeämpää kuin lasten hyvinvointi"

Lauri Markkasen kovat tavoitteet tuskin toteutuvat, tappiotankkaus häämöttää taas Chicagossa? Viisi lähtökohtaa suomalaistähden toiseen NBA-kauteen

$
0
0

1

Lauri Markkanen
Getty Images

Missä kunnossa Lauri Markkanen palaa parketille?

Koripallon seuraajia Suomessa ja Chicagossa kiinnostaa todella paljon uuden NBA-kauden kynnyksellä, missä kunnossa Lauri Markkanen aloittaa NBA-kautensa Chicago Bullsin riveissä.

21-vuotias suomalaistorni loukkasi heittokäden kyynärpäänsä syys–lokakuun vaihteessa Bullsin harjoituksissa levypallotilanteessa. Alustava arvio oli, että harjoitusotteluiden lisäksi 82 ottelun runkosarjasta jää väliin ensimmäiset 12–20 peliä.

Suomalaistähden tilannetta ei ole kauhean paljoa avattu julkisuudessa. Viime keskiviikkona harjoituksissa media pääsi näkemään harjoituksissa vasemmalla kädellä heitelleen suomalaisen. Oikea käsi oli tiukasti paketissa tuen sisällä. Chicagon päävalmentaja Fred Hoiberg vahvisti, että kuntoutumisaikataulu on edelleen sama.

– Hän tekee töitä erilaisten liikeratojen kanssa. Laurilla on edelleen tuki kädessä suurimman osan päivästä, Hoiberg sanoi Chicago Sun-Timesille.

Laurin isän Pekka Markkasen mukaan toipuminen vammasta on hidasta, mutta on menossa oikeaan suuntaan. Pelikunnosta ollaan vielä kaukana, kun Chicagon kausi alkaa Suomen aikaa varhain perjantaina Philadephia 76ersia vastaan.

– Tällä hetkellä liikeradat ovat niin rajoitetut, että ei ole mitään mahdollisuutta päästä vielä heittämään. En osaa sanoa, meneekö siinä yksi, kaksi vai kolme viikkoa. Juuri tänä aamuna asiaa tiedustelin. Kädessä ei ole vielä normaalit liikeradat palautuneet. Meidän täytyy vain olla kärsivällisiä, Pekka Markkanen totesi Yle Urheilulle tiistaina.

Lauri Markkanen itse vakuutti heti loukkaantumisen jälkeen, että kyseessä on vain pieni takaisku. Vaikka vammaan ei tarvittu leikkaushoitoa, niin silti suomalaisella on kova paikka palata NBA-parketeille.

Markkasen odotetaan näillä näkymin palaavan kentille aikaisintaan marraskuun puolivälin tienoilla. Silloin on käynnissä Bullsin kauden toiseksi kovin kuukausi, kun mittariksi otetaan viime vuoden pudotuspelijoukkueet. Joulukuussa puolestaan 14 ottelusta 10 on viime kauden pudotuspelijoukkueita vastaan. Se on tässä mielessä Bullsille koko kauden kovin kuukausi.

Rytmiin pääsemisestä tulee siis haastavaa suomalaiselle heittokoneelle. Lisäksi on mielenkiintoista nähdä, miten palloa itselleen paljon kaipaavat Zach LaVine ja Kris Dunn löytävät kentille palaavan Markkasen. Yhteispelin löytäminen on edelleen suuri kysymysmerkki.

2

Lauri Markkanen pääsee muun muassa kuntopyörän selkään käsituen kanssa.
Lauri Markkanen pääsee muun muassa kuntopyörän selkään käsituen kanssa.Getty Images

Henkilökohtainen tavoite on kiven alla

Ennen loukkaantumistaan Markkanen kertoi elokuun lopussa henkilökohtaiseksi kauden tavoitteekseen NBA:n tähdistöottelun. Vielä tuolloin tavoite näytti jopa mahdolliselta, vaikka se olikin kova.

Kesän aikana Markkanen oli kerännyt kovasti massaa ja pyrkinyt vahvistamaan heikkouksiaan. Ennusmerkit näyttivät erittäin lupaavilta. Odotuksia voitiin nostaa vielä ylemmäs huimasta tulokaskaudesta. Loukkaantumisen jälkeen pääsy All Star -otteluun on kuitenkin kiven alla. Suomalainen voi olla kauden alusta sivussa lähes puolitoista kuukautta.

Markkaselta olisi vaadittu tähdistöotteluun jo muutenkin kovaa onnistumista etenkin Chicagon kaltaisessa heikomman kaliiberin joukkueessa.

Juna tähdistöotteluun voikin olla jo mennyt ohi kyynärpäävamman kuntoutumisen jälkeen, ellei Markkanen veny aivan todella hulppeisiin suorituksiin. Toki Markkasella on ollut tapana viime vuosina yllättää koripallokansa, mutta valinta All Star -peliin olisi erittäin kova temppu. Todennäköisimmin Markkanen nähdään tähdistöviikonloppuna viime vuoden tapaan nousevien tähtien kamppailussa sekä mahdollisesti erilaisissa taitokisoissa.

3

Chicago Bulls hävisi viidestä harjoitusottelustaan kolme.
Chicago Bulls hävisi viidestä harjoitusottelustaan kolme.Getty Images

Joukkueen tavoite tuskin onnistuu

Markkanen vahvisti samaisessa haastattelussa elokuun lopussa, että Bullsin joukkuetavoitteena tulevalla kaudella ovat NBA:n pudotuspelit. Samaa ovat toistaneet muutkin joukkueen tähdet kauden kynnyksellä. Bullsin tavoite on todella kova.

Viime kaudella Chicagon härkälauma oli koko sarjan seitsemänneksi huonoin joukkue. Osittain Markkasen ansiostakin Bulls venyi odotettua parempaan suoritukseen. Tuloksena oli 27 voittoa ja 55 tappiota. Tälle kaudelle paljoa parempaa ei ole luvassa.

Amerikkalainen mediajätti ESPN laski tällä viikolla, että Bullsin todennäköisyys päästä pudotuspeleihin on vain 5 prosenttia. ESPN:n arviossa koko liigasta löytyy Chicagon takaa vain neljä huonompaa joukkuetta. Toiselle itäisen konferenssin joukkueelle Orlando Magicille arvioitiin Bullsin tavoin myös 31 voiton ja 51 tappion kautta.

Harjoitusotteluissa nähtiin, kuinka nuori Bulls selvästi kaipasi suomalaistähteään. Toimivat kokoonpanot olivat hakusessa. Puolustuspäässäkään toiminta ei näyttänyt paljoa paremmalta kuin viime kaudella. Tuolloin Chicago oli 30 joukkueen liigassa kolmanneksi huonoin joukkue puolustuspäässä.

4

Jabari Parker
Kesän suurhankinta Jabari Parkerilta on odotettu enemmän.Getty Images

Chicagon seurajohdolta hämmentäviä ratkaisuja kesän markkinoilla

Harjoituspelien signaalit ovat siinäkin mielessä Chicagon kannalta ikäviä, että seurajohto halusi kesällä nopeampaa kehitysloikkaa kohti itäisen konferenssin kärkeä. Bulls päätti polttaa rahaa suuriin pelaajasopimuksiin sen sijaan, että olisi käyttänyt liikkumatilaansa palkkabudjetissa vielä tulevaisuuden rakentamiseen ja esimerkiksi varausvuorojen hankkimiseen.

Ensiksi Chicago täsmäsi Sacramento Kingsin Zach LaVinelle tarjoaman neljän vuoden ja 78 miljoonan dollarin sopimukseen. Vaikka LaVinea pidetään Markkasen ohella Bullsin suurimpana tulevaisuuden kulmakivenä, niin summa on silti suuri loukkaantumisista kärsineestä pelaajasta. Harjoituspeleissä LaVine osoitti hyökkäyspään potentiaaliaan erittäin urheilullisilla suorituksillaan, mutta siltikin paljon puhutussa puolustuspäässä oli vielä ongelmia.

Bulls-johto tahtoi myös satsata toiseen loukkaantumisista kärsineeseen ja heikkoon puolustajaan, Jabari Parkeriin. Bulls löi Parkerille käteen kahden vuoden ja 40 miljoonan dollarin sopimuksen. Vuoden 2014 varaustilaisuuden kakkonen Parker tiedetään kovana korintekijänä, mutta eipä hänkään ole vastaus Chicagon puolustuspään ongelmiin.

Parker nosti Chicagon fanien karvat pystyyn nopeasti. Hän kertoi, että pelaajille ei makseta puolustuksesta. Asenne ei siis vakuuttanut. Parker ei myöskään sädehtinyt harjoitusotteluissa. 23-vuotias aloitti aloituskokoonpanossa, mutta siirrettiin vielä harjoituspelikauden päätteeksi vaihtopelaajien viisikkoon.

Kauden käynnistyessä onkin vielä epäselvää, onko Parkerista hänelle alun perin suunniteltuun rooliin avausviisikon kolmospaikan pelaajaksi. Näillä näkymin hän on jäämässä nelospaikalle Bobby Portisin taakse kauden avauspeleissä.

Pelintekijän tontilla Bulls odottaa myös suurta harppausta kolmannelle NBA-kaudelleen lähtevältä Kris Dunnilta. Hän on yksi niistä harvoista Chicagon pelaajista, joita voi pitää hyvänä puolustajana. Hyökkäyspään avut ovat kuitenkin kyseenalaiset. On epävarmaa, miten Dunn pystyy johdattamaan härkälaumaa suureen kukoistukseen.

Harjoituspeleissä Dunnin tilastorivi oli esimerkiksi vaisua katsottavaa. Hänellä oli 3,6 koriin johtanutta syöttöä ottelua kohden ja menetyksiä oli peräti yhtä paljon, 3,4 ottelua kohden. Penkiltä ei ole myöskään apuja luvassa Cameron Paynelta tai vastikään hankitulta Tyler Ulisilta. Huolestuttava pelintekijätilanne herättääkin eittämättä kysymyksen, miten Markkasen vahvuuksia voidaan käyttää eduksi.

5

John Paxson (vas.) ja Gar Forman Chicago Bullsin johtoportaasta ovat tiukan pohdinnan edessä tulevallakin kaudella.
John Paxson (vas.) ja Gar Forman Chicago Bullsin johtoportaasta ovat tiukan pohdinnan edessä tulevallakin kaudella.Getty Images

Tankataanko vielä vai ei?

Varaustilaisuudessa Bulls onnistui hieman paremmin. Chicago nappasi seitsemännellä vuorolla sentteriksi Wendell Carter juniorin. 19-vuotiaasta Carterista on kesäliigan ja harjoituspelien perusteella kuoriutumassa oikein mainio aisapari Markkaselle korin alle. Laituri Chandler Hutchison oli hiljaisempi, mutta hänkin väläytteli taitojaan ajoittain.

Silti Chicagon tilanne kauden alla näyttää mollivoittoiselta. Syksy näyttää hyvin paljon suuntaa, mutta pudotuspelihaaveet voivat karata jopa Markkasenkin poissaolon aikana. Vaikka Chicago lähti seuran toimistolla ilmiselvästi pelaamaan kovemmasta menestyksestä, niin kauden edetessä voidaan hyvinkin palata viime kauden tarinaan. Keväällä Bulls sai jopa varoituksen NBA:n johdolta, kun lepuutti muutamaa tähtipelaajaa ilman syytä.

Tuolloin puhuttiin paljon tankkaamisesta eli tahallaan häviämisestä paremman varausvuoron toivossa. Ensi kesänä painoarvot eri loppupään sijoituksilla pienenevät varausvuorojen arvontaan, mutta kritisoitu ilmiö ei välttämättä silti täysin katoa. Osa Bullsia läheltä seuraavista toimittajista onkin jo ruvennut puhumaan jälleen kerran tankkaamisesta.

Nykynimillä Bulls ei vielä välttämättä tavoittele suuria edes heikkotasoisemmassa itäisessä konferenssissa. Toinen kausi kyntäen NBA:n häntäpäässä voisikin jopa tehdä hyvää isossa kuvassa Chicagon menestymisen kannalta. Toisaalta jos tankkaamiseen ajaudutaan, niin Chicagon seurajohdon tämän kesän peliliikkeet pääsevät entistä tarkemman suurennuslasin alle.

Chicago Bulls kohtaa avauskierroksella Suomen aikaa perjantaina aamuyöstä Philadelphia 76ersin.

Lue myös:

Köyhän yksinhuoltajan poika yrittää syrjäyttää kaikkien aikojen lajilegendan – LeBron James on koripalloilun dominoiva tähti, jonka mukana muuttuvat koko NBA:n voimasuhteet

Markkanen ei pysty heittämään lainkaan koripalloa NBA-kauden kynnyksellä: "Lauri tulee pärjäämään entistä paremmin tällä kaudella"

$
0
0

Suomalaisen koripallotähden Lauri Markkasen ympärillä ennen toista NBA-kautta leijuu yksi suuri kysymys: Missä kunnossa on hänen heittokätensä kyynärpää?

Markkanen loukkasi oikeaa kättään syys-lokakuun vaihteessa Chicago Bullsin harjoituksissa. Kyynärpää yliojentui ruuhkaisessa levypallokamppailutilanteessa. Alustavasti arvioitiin, että 213-senttinen suomalainen härkälauman kulmakivi olisi sivussa 6-8 viikkoa. Nyt kuntoutusta on takana reilut kaksi viikkoa. Harjoituspelit jäivät väliin.

Uhkana on edelleen, että 21-vuotiaalta jää runkosarjan alusta sivuun 12–20 ottelua. Suomalainen on nähty Chicagon Bullsin harjoituksista välitetyissä kuvissa vahva tuki oikeassa kädessään. Pelikunnosta ollaan vielä kaukana, kun Chicagon kausi alkaa Suomen aikaa varhain perjantaina Philadelphia 76ersia vastaan.

Laurin isän Pekka Markkasen mukaan toipuminen vammasta on hidasta, mutta on menossa oikeaan suuntaan.

Lauri Markkanen pääsee muun muassa kuntopyörän selkään käsituen kanssa.
Lauri Markkanen pääsee muun muassa kuntopyörän selkään käsituen kanssa.Getty Images

– Tällä hetkellä liikeradat ovat niin rajoitetut, että ei ole mitään mahdollisuutta päästä vielä heittämään. En osaa sanoa, meneekö siinä yksi, kaksi tai kolme viikkoa. Juuri tänä aamuna asiaa tiedustelin. Kädessä ei ole vielä normaalit liikeradat palautuneet. Meidän täytyy vain olla kärsivällisiä, Pekka Markkanen totesi Yle Urheilulle tiistaina.

Chicagossa tiedetään riskit

Bullsin seurajohdon ja päävalmentaja Fred Hoibergin kommenteista on myös paistanut se, että Chicagossa pelataan todella varman päälle Markkasen kuntoutumisen kanssa. Bulls haluaa tehdä kaiken, että heidän suomalaistimanttinsa palaa vasta täydessä kunnossa parketille. Mitään hätiköintiä ei harrasteta.

– Missään nimessä ei tulla päästämään Lauria keskenkuntoisena takaisin. Se pitää tehdä senkin takia, että kyynärpää ehtii kunnolla parantua. Jos Lauri nyt lähtisi pelaamaan ja loukkaisi uudelleen kätensä, niin riskit olisivat suuret koko kauden ja mahdollisesti koko uran pilalle menemiselle, Pekka Markkanen painottaa.

Lauri Markkanen
Getty Images

Tulokaskausi maailman kovimmassa koripalloliigassa oli jyväskyläläislähtöiseltä Lauri Markkaselta huima. Hän oli kovan tulokasikäluokan neljänneksi kovin korintekijä 15,2 pisteen keskiarvollaan. Lisäksi Markkanen kahmi 7,5 levypalloa ottelua kohden. Hän teki NBA-historiaa yltämällä kaikkien aikojen nopeimpana tulokkaana 100 onnistuneeseen kolmen pisteen heittoon. Kaiken kruunasi valinta tulokkaiden ykköstähdistöviisikkoon.

Nyt toiselle kaudelle tilanne on luonnollisesti erilainen.

– Lauri ei tule yllättämään enää ketään. Hän on merkattu pelaaja. Mutta poika on aina tykännyt uusista haasteista. Hän ottaa niitä mielellään vastaan. Luulen, että Lauri tulee pärjäämään entistä paremmin tällä kaudella, Pekka Markkanen povaa.

Lauri Markkanen latasi ennen loukkaantumistaan kovat tavoitteet pöytään: Puhetta oli tähdistöottelusta ja joukkueena pudotuspeleihin pääsystä. Molempiin tarvitaan kuitenkin todella kovaa onnistumista. Mittavan koripallouran itsekin tehnyt Pekka-isä ihailee poikansa suhtautumista.

– Olisin enemmän perinteisen suomalaisen mallin mukainen, enkä lyö itselleni rimaa liian korkealle. Enkä tiedä, onko Lauri lyönyt edes rimaa liian korkealle. Minusta on hienoa, että suomalainen uskaltaa sanoa sen, mitä tavoittelee, Pekka Markkanen sanoo.

– Jos nuo eivät toteudu tällä kaudella, niin mitäs sitten. Voi tavoitella sitten seuraavalla kaudella. Se on ihan hyvä. Jos ei laita itselleen haasteita, niin ei kohta löydä motivaatiota.

Tulipalo sisällä pojalla ja isällä puhelin soi

Lauri Markkanen esiintyi myös itse kohtuullisen levollisin mielin amerikkalaismedian edessä heti loukkaantumisen jälkeen, vaikka mahdollisesti jopa kahden kuukauden tauko aivan kauden alkuun onkin aika pitkä.

– Siellä kytee Laurilla sellainen tulipalo sisällä, että hän palaa halusta päästä kentälle mahdollisimman nopeasti. Ei tietenkään keskenkuntoisena, mutta varmasti virtaa täynnä oleva mies tulee takaisin kentälle, Pekka Markkanen toteaa.

Lauri Markkanen
Getty Images

Pekka Markkanen lukeutuu pieneen ryhmään, joka hoitaa poikansa asioita. Viime kaudella Pekka-isä muutti Chicagoonkin. Tälle kaudelle Pekka Markkanen on palannut takaisin Suomeen. Tarkoituksena on hoitaa omia ja Laurin hommia kotimaasta käsin. Sekä Laurin että Pekan perheillä oma arki rullaa eri mantereilla.

Viime syksynä suomalaisen urheilun uuden supertähden ympärillä pyöri hurja huuma. Oli onnistuneita EM-kotikisoja ja ensimmäiseen NBA-kauteen valmistautumista. Puhelin soi Pekka Markkasellakin kovaan tahtiin. Tänä syksynä yhteydenotot eivät ole ainakaan vähentyneet.

– Hyvä, että mies herättää kiinnostusta. Tässä yritämme parhaan mukaan hoitaa asioita niin, että poika saisi keskittyä olennaiseen eli pelaamiseen ja harjoitteluun, Pekka Markkanen toteaa.

Lue lisää:

Lauri Markkasen kovat tavoitteet tuskin toteutuvat, tappiotankkaus häämöttää taas Chicagossa? Viisi lähtökohtaa suomalaistähden toiseen NBA-kauteen

Kommentti: Markkaselle NBA-uran toistaiseksi suurin vastoinkäyminen – iso kysymys jää edelleen odottamaan vastausta

Uunituore dokumentti paljastaa, millaista elämää Lauri Markkanen viettää kotona perheen kanssa ja vieraskiertueiden yksinäisyydessä – “Ainoa glamour löytyy siitä, että tilipussi on kohdallaan”

Henrik Dettmannin kolumni: Unohtakaa hammasta pureva Jukolan Jussi ja mustikkasoppa – uuden ajan urheilusankarille suomalaisuus ei ole kivireki vaan skeittilauta

Köyhän yksinhuoltajan poika yrittää syrjäyttää kaikkien aikojen lajilegendan – LeBron James on koripalloilun dominoiva tähti, jonka mukana muuttuvat koko NBA:n voimasuhteet

Bulls vaihtoi kaksi miestä viisikostaan ja voitti Indianan

Kolme maalia ja syöttö – Barkov huipputikissä heti NHL-kauden alussa

$
0
0

Aleksander Barkov teki kaksi maalia jääkiekkoliiga NHL:ssä, kun hänen joukkueensa Florida Panthers hävisi vieraskaukalossa Philadelphia Flyersille voittomaalikisan jälkeen.

Philadelphia johti toisessa erässä jo 5–2, mutta Barkovin kaksi osumaa sekä Jevgeni Dadonovin maali nostivat Floridan tasoihin. Barkov ohjasi 3–5-kavennuksen sisään maalin edestä ja 5–5-tasoituksen hän iski läpiajon päätteeksi. Kotijoukkue Philadelphia vei ottelun voittomaalikilpailussa 6–5.

Barkov oli Floridan ainoa pelaaja, joka onnistui vl-kilpailussa. 23-vuotias suomalaishyökkääjä on kerännyt tällä kaudella neljässä ottelussa tehot 3+1.

– Pelasimme loistavasti kolmannessa erässä. Uskoimme, että voimme voittaa, tappiota harmitellut Florida-kapteeni Barkov summasi pelin jälkeen.

Kahteen maaliin ottelussa ylsivät myös Floridan Frank Vatrano sekä Philadelphian Wayne Simmonds ja Claude Giroux.

Lue myös:

Tulihan se sieltä! Jesse Puljujärvi väänsi auki NHL-kauden maalitilinsä – Connor McDavidilla historiallinen härkäilta

Mikael Granlundin tehovire jatkuu – Mikko Koivu sivussa perhesyistä

Kommentti: Kapanen kuin lentoon lähdössä!

Nuoren NHL-supertähden telomisesta ropisi pelikieltoa

Tulihan se sieltä! Jesse Puljujärvi väänsi auki NHL-kauden maalitilinsä – Connor McDavidilla historiallinen härkäilta

$
0
0

Edmontonin Oilersin Jesse Puljujärvi väänsi kauden ensimmäisen maalinsa jääkiekon NHL:ssä kamppailussa Winnipegiä vastaan. Ja tärkeä maali se olikin, sillä suomalaisen osuma toi Edmontonin tasalukemiin 4–4 kolmannessa erässä. Lopulta vierasjoukkue Edmonton voitti ottelun jatkoajalla 5–4.

Vähälle vastuulle alkukaudesta jäänyt 20-vuotias Puljujärvi sai tiistaina vastuuta yli 16 minuuttia. Hän aloitti Jets-ottelun Oilersin kolmosvitjassa, mutta sai vastuuta etenkin päätöserässä Leon Draisaitlin rinnalla.

Voitto kruunasi hienon kirin, sillä Winnipeg johti ottelua kahden erän jälkeen 4–1. Patrik Laine keräsi syötön Mark Scheifelen 4–1-maaliin toisen erän alussa. Laineella on kasassa kauden kuudesta pelistä tehot 2+2.

Kolmannessa erässä Edmonton kuitenkin jyräsi rinnalle. Tasoitusmaali syntyi ajassa 53.39, kun Puljujärvi päivysti maalin edessä ja ohjasi taidokkaasti Ryan Nugent-Hopkinsin syötön maaliin.

Nugent-Hopkins kirjautti kolme maalisyöttöä, hän antoi syötön myös Darnell Nursen jatkoaikamaaliin. Ottelun kirkkain tähti oli kuitenkin Connor McDavid, joka oli tehoin 2+2 Oilersin kirin kapellimestari. McDavidistä tuli NHL-historian ensimmäinen pelaaja, joka on ollut mukana kaikissa joukkueensa yhdeksässä kauden ensimmäisessä maalissa.

Lue myös:

Mikael Granlundin tehovire jatkuu – Mikko Koivu sivussa perhesyistä

Kolme maalia ja syöttö – Barkov huipputikissä heti NHL-kauden alussa

Kommentti: Kapanen kuin lentoon lähdössä!

Nuoren NHL-supertähden telomisesta ropisi pelikieltoa

Suomalaistytön hyväksikäyttötapaus ei yllätä huippututkijaa, joka ihmettelee salailua: "Urheilun maine on tärkeämpää kuin lasten hyvinvointi"

$
0
0

– Järkyttävää ja surullista, mutta valitettavasti tuttua. Olemme nähneet tämän saman kaavan ja tarinan lukuisissa tapauksissa ympäri maailmaa. Valmentajilla on valta- ja auktoriteettiasema, jota voi käyttää hyväksikäyttösuhteen muodostamiseen. Nuoret, lahjakkaat urheilijat ovat kaikkein alttiimpia hyväksikäytölle.

Näin sanoo englantilainen huippututkija, tohtori Daniel Rhind, joka on työskennellyt vuosia lasten ja nuorten suojelemiseksi urheilussa. Rhind kommentoi Yle Urheilun esiin nostamaa tapausta. Siinä 13-vuotias tyttö joutui jalkapallovalmentajansa seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi useiksi vuosiksi.

Valmentaja tuomittiin tiistaina kahden vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeuteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä itäsuomalaisessa käräjäoikeudessa. Mies aikoo valittaa tuomiosta hovioikeuteen.

– Urheiluvalmentajat mielletään synnynnäisesti hyviksi ja turvallisiksi, eivätkä ihmiset usko, että he voisivat tehdä jotain pahaa. Urheilussa on jotain sellaista, joka saa aikaan sen, että ihmiset luottavat automaattisesti verryttelyasussa olevaan valmentajaan. Siksi on ymmärrettävää, ettei lapsen jättämistä valmentajan seuraan koeta ongelmaksi, Rhind kertoo.

Suomalaisen tytön vanhemmat saivat tietää hyväksikäytöstä vasta kaksi vuotta sen loppumisen jälkeen. Valmentaja oli luonut luottamuksellisen suhteen sekä tyttöön että hänen vanhempiinsa. Rhindin mielestä toiminnassa on merkkejä “groomingista” eli prosessista, jossa tekijä valmistelee lasta seksuaalisiin tarkoituksiin.

– Grooming tarkoittaa asteittaista rajojen murtamista, jossa rajat hyväksyttävälle käytökselle hämärtyvät. Se ei tapahdu hetkessä, vaan on prosessi. Tekijä hankkii koko laajemman sosiaalisen ympäristön luottamuksen ja arvostuksen, ei vain yksilön. Seura, vanhemmat ja muut ihmiset luottavat ja arvostavat, ja lopulta myös lapsi. On epätavallista pitää yksityisharjoituksia joukkueurheilijalle. Jotta se nähdään hyväksyttävänä, edellyttää se koko systeemin luottamusta, Rhind kuvailee.

– Olemme nähneet lukuisia kertoja eri tapauksissa, kuinka urheilijat ovat saaneet olla yötä valmentajan kotona tai hotellihuoneessa ja matkustaa yhdessä. Vanhempien näkökulmasta sitä ei nähdä riskinä eikä kyseenalaisteta, koska valmentajaan luotetaan. He uskovat, että valmentaja auttaa ja kehittää lasta kohti urheilullisia tavoitteita.

“Urheilun maine on tärkeämpää kuin lasten hyvinvointi”

Isossa-Britanniassa herättiin urheilussa tapahtuvaan lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön 1990-luvulla laajan hyväksikäyttöskandaalin jälkeen. Vuonna 1995 olympiatason uintivalmentaja Paul Hickson tuomittiin 17 vuoden vankeusrangaistukseen, kun selvisi, että hän oli käyttänyt seksuaalisesti hyväkseen lukuisia uimareita.

– Paul Hickson oli ensimmäinen iso tapaus. Sen myötä ihmiset alkoivat ymmärtää, että tätä voi tapahtua myös urheilussa, Rhind sanoo.

Vuoden 2016 lopussa entinen ammattijalkapalloilija Andy Woodward kertoi joutuneensa lapsena valmentajansa seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi. Woodwardin esiintulon jälkeen uhrien määrä kasvoi yli 700:n. Suurin osa tapauksista ajoittui 1970-luvulta 1990-luvulle saakka. Uhreista valtaosa oli poikia, ja seurojen kerrottiin peitelleen hyväksikäyttöä.

Rhind kollegoineen osasi odottaa paljastusta.

– Vuonna 2011 tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että erityisesti pojat, viisi prosenttia heistä, olivat joutuneet seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi urheilussa. Se tarkoittaa, että yksi kahdestakymmenestä on joutunut hyväksikäytetyksi. Silti tuomioita oli annettu vain vähän, tutkija toteaa.

– Näemme saman kaavan missä tahansa instituutiossa ja organisaatiossa, jossa on valtaa ja jossa tapahtuu hyväksikäyttöä. Kyse on salailusta, ja oikeastaan urheilun maine on tärkeämpää kuin lasten hyvinvointi. Siitä tulee enemmän urheilun kuin yksilön suojelua, mikä on vääristynyttä.

Englantiin perustettiin vuonna 2001 valtion rahoittama yksikkö CPSU (Child Protection in Sport Unit), jonka tehtävänä on vähentää lasten hyväksikäytön riskiä urheilussa. Yksikkö asetti urheilujärjestöille ja -seuroille standardit, jotka niiden on täytettävä saadakseen valtion rahoitusta.

– Taloudellisella uhalla oli suuri vaikutus siihen, että ohjeita ryhdyttiin toteuttamaan. Tekosyitä on helppo keksiä, Rhind sanoo.

Rhind kertoo, että kaikilta valmentajilta tarkistetaan tausta ja rikosrekisteriote. Seuroissa järjestetään koulutusta siitä, mitä hyväksikäyttö on, miten sen tunnistaa ja miten tulee toimia tapausten tullessa ilmi. Jokaisella seuralla on työntekijä, jonka vastuulla on valvoa tilannetta sekä hoitaa ja raportoida tapauksista eteenpäin viranomaisille.

– On silti eri asia muuttaa seuran kulttuuria ja sitä, miten valmentajan ja valmennettavan väliseen suhteeseen suhtaudutaan. Joillakin seuroilla on hyvin selvä käytäntö, jonka mukaan valmentajalla ja valmennettavalla ei saa olla seksuaalista suhdetta, olivat he minkä ikäisiä tahansa. Jos niin käy, joko valmentaja tai urheilija vaihtuu.

Vasta skandaalit ovat herätelleet eri maissa

Loughborough’n yliopistossa työskentelevä Rhind toimii useissa asiantuntijaryhmissä. Hän on laatinut johtamansa tiimin kanssa kansainväliset ohjeet lasten suojelemiseksi urheilussa. Mukana on kymmeniä organisaatioita ympäri maailmaa. Yksikään niistä ei ole suomalainen.

Rhindin mukaan on tyypillistä, että eri maissa ongelman olemassaoloon herätään vasta skandaalien kautta.

– Valitettavasti kaava on mennyt niin eri maissa, että asian vakavuus ymmärretään vasta sen jälkeen, kun media on uutisoinut merkittävästä tapauksesta. Niiden jälkeen herätään siihen, että jotain on tehtävä, Rhind kuvailee.

– Englannissakin tämä vei kauan. Yli 20 vuotta sitten pioneerityön aloittanut Celia Brackenridge sai ihmisiltä tappouhkauksia. He valittivat, että kuinka kehtaat sanoa jotain tällaista tapahtuvan urheilussa. Hän oli se paha ihminen, joka aiheutti ongelmat. Nykyään hänet nähdään alan palkittuna pioneerina.

Rhind työskenteli professori Brackenridgen kanssa tiiviissä yhteistyössä Brunelin yliopistossa Lontoossa. Brackenridge perusti yliopistoon verkoston, joka keskittyy urheilijan hyvinvoinnin tutkimukseen. Rhind ryhtyi johtamaan verkostoa Brackenridgen jäätyä eläkkeelle.

Mitä Suomessa pitäisi huippututkijan mielestä tehdä? Ensimmäinen askel on ymmärtää ja tunnustaa asian vakavuus. Sen jälkeen on ryhdyttävä toimiin ja otettava käyttöön selkeät käytännöt ja toimintamallit tapausten löytämiseksi ja käsittelemiseksi.

– Ei ole mitään syytä sanoa, ettei tapauksia olisi, sillä niitä on jokaisessa maassa. Kyse on vain siitä, löydetäänkö ne ajoissa ja jäävätkö tekijät kiinni. Urheilussa ajatellaan, että tapaukset ovat pahasta ja tavoitteena on, ettei niitä olisi yhtään. Todellisuudessa nolla tapausta on huolestuttavaa, koska niihin pitäisi päästä kiinni mahdollisimman aikaisessa vaiheessa grooming-prosessia, Rhind painottaa.

– Lasten suojeleminen urheilussa ei tarkoita sitä, ettei urheilullisia tavoitteita saavutettaisi. Päinvastoin, kyse on urheilijan hyvinvoinnista. Kun tapauksia alkaa tulla, tarkoittaa se, että ihmiset uskaltavat puhua ja tekijät saadaan kiinni.

Tutkija Daniel Rhind haastateltiin ennen lokakuussa julki tullutta Suomen urheilun eettisen keskuksen selvitystä. Selvityksen mukaan joka kymmenes jalkapallon ja jääkiekon maajoukkuepelaajista oli kokenut seksuaalista tai sukupuoleen perustuvaa häirintää uransa aikana. Joukossa oli sekä aikuisia että alaikäisiä naisia ja miehiä. Kolmessa tapauksessa oli seksuaalisen väkivallan tai kaltoinkohtelun merkkejä. Erityisesti vakavissa häirintätapauksissa tekijä oli valta-asemassa urheilijaan nähden.

Lue lisää:

Jalkapallovalmentajalle 2 vuotta ja 8 kuukautta vankeutta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä – 13-vuotiaana uhriksi joutunut Emilia: “Se oli minulle helvetti”

Valmentajia on tuomittu seksuaalirikoksista myös Suomessa, mutta ilmiötä ei ole juuri tutkittu: "Hämmentävän vähän tietoa"

Seksuaaliseen hyväksikäyttöön puuttuminen on monelle hankalaa – "Osa ihmisistä katsoo, ettei sekaannuta, koska se on ylimääräistä työtä"

$
0
0

Valmentajansa seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi joutunut entinen naisten liigapelaaja odotti kolme vuotta ennen kuin juttu eteni käräjäoikeuteen. Rikosoikeuden emeritaprofessori Terttu Utriainen on käsitellyt lasten seksuaalisia hyväksikäyttötapauksia yhteiskunnan eri alueilla vuosikymmenten ajan. Hän pitää prosessin hitautta kohtuuttomana.

– Ei tällainen ole mistään kotoisin, eikä mistään näkökulmasta kohtuullista. Prosessit ovat liian pitkiä ja se on henkisesti raskasta. Osa tapauksista on sellaisia, että ne ovat jo tutkintavaiheessa vaarassa vanhentua, Utriainen arvioi.

Samaa mieltä on myös Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen.

– Kesto on tietenkin liian pitkä. Tämän tyyppisissä tapauksissa olisi kohtuullista, että ne saataisiin vuodessa läpi. Eivät nämä ole lähtökohtaisesti niin monimutkaisia tutkia, ettei se olisi mahdollista. Se olisi jo uhrinkin näkökulmasta tärkeää, jotta toipuminen on mahdollista, Tolvanen sanoo.

Yle Urheilu kertoi tiistaina tytöstä, jonka jalkapallovalmentaja käytti häntä seksuaalisesti hyväkseen seitsemän vuoden ajan. Hyväksikäyttö alkoi, kun tyttö oli 13-vuotias.

Valmentaja tuomittiin tiistaina itäsuomalaisessa käräjäoikeudessa kahden vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Valmentajan on myös korvattava uhrille 20 000 euroa. Mies aikoo valittaa tuomiosta hovioikeuteen.

– Minusta tämä on harvinaisen törkeä tekona sen pitkäkestoisuuden, uhrin ja tekijän välisen ikäeron sekä luottamussuhteen vuoksi. Näyttää myös siltä, että tekijä on pyrkinyt aika voimakkaasti vaikuttamaan tähän lapseen, ettei lapsi kertoisi tapahtumista kenellekään. Sekin on minusta seikka, joka lisää teon moitittavuutta. Siitä tulee yhteinen salaisuus, ja se on tietysti väärin, Tolvanen sanoo.

Tuomiota Utriainen ja Tolvanen pitävät suomalaiselle oikeuskäytännölle tyypillisenä.

– Maksimirangaistus törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä on 10 vuotta. Yleensä Suomessa käytetään rangaistuasteikon alinta neljännestä. Siinä mielessä tuomio on rangaistuskäytännön mukainen. Sekin, että tuomio kohosi näinkin korkealle, johtunee pitkäkestoisuudesta ja luottamusasemasta, rikosoikeuden asiantuntija Utriainen summaa.

– Suomessa yleensä rangaistustaso on aika alhainen. Lasten törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä saatetaan tuomita ehdollista ja aikaisemmin ehdollisia tuomittiin vieläkin enemmän.

Tapauksia salaillaan

Utriainen sanoo, että usein hyväksikäyttötapaukset saattavat tulla ilmi vasta vuosien jälkeen.

– Tämä hyväksikäyttö oli hirveän pitkäkestoinen. Usein lasten hyväksikäyttötapaukset pysyvät pitkään salassa, myös silloin, jos ne ovat perheen sisäisiä, Utriainen sanoo.

Emilian tapauksessa ensimmäinen aikuinen, joka sai tietää junioriaikaisen valmentajan hyväksikäytöstä, oli hänen sukulaisensa. Sukulainen ilmoitti asiasta Emilian pyynnöstä tytön silloisen pääsarjajoukkueen valmentajalle. Valmentaja lähetti Emilialle kannustavan viestin ja kehotti hankkimaan keskusteluapua, mutta ei esimerkiksi ohjannut Emiliaa ilmoittamaan asiasta poliisille.

– Osa kieltäytyy näkemästä hyväksikäyttöä, koska jos siihen puututaan, niin sitä pitää ryhtyä selvittämään. Osa ihmisistä katsoo, ettei sekaannuta, koska se on ylimääräistä työtä ja vähän hankalaa. Lasten ja nuorten kanssa työskentelevillä on ilmiantovelvollisuus.

Utriaisen mukaan lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön syyllistyy usein ihmisiä, jotka tekevät töitä lasten kanssa. Lasten kanssa toimivilta pyydetyistä rikosrekisteriotteista on hyötyä vasta silloin kun tekijällä on jo merkintä rekisterissä.

– Nämä ihmiset ovat usein lasten ja nuorten kanssa työskenteleviä aikuisia. Opettajia, katolisissa maissa pappeja tai nuorten harrastuksiin liittyviä aikuisia, kuten tässä tapauksessa. Toinen ryhmä on sukulaiset, tuttavat ja perheen sisäiset tilanteet, Terttu Utriainen taustoittaa.

Hyväksikäyttötilanteille on tyypillistä se, että tekijä on luonut luottamussuhteen lapsen tai nuoren kanssa.

– Lasten seksuaaliset hyväksikäytöt perustuvat siihen, että hyväksikäyttäjä luo sellaisen ilmapiirin, että saa lapsen puolelleen. Usein siihen liittyy esimerkiksi alkoholin, rahan tai etujen tarjoamista. Luodaan vähän niin kuin kaverisuhde ja siten saadaan systeemi pyörimään.

Hyväksikäytön uhrin nimi on muutettu hänen henkilöllisyytensä suojelemiseksi.

Lue myös:

Jalkapallovalmentajalle 2 vuotta ja 8 kuukautta vankeutta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä – 13-vuotiaana uhriksi joutunut Emilia: “Se oli minulle helvetti”

Suomalaistytön hyväksikäyttötapaus ei yllätä huippututkijaa, joka ihmettelee salailua: "Urheilun maine on tärkeämpää kuin lasten hyvinvointi"

Valmentajia on tuomittu seksuaalirikoksista myös Suomessa, mutta ilmiötä ei ole juuri tutkittu: "Hämmentävän vähän tietoa"


Kommentti: Puljujärvessä lepää Edmontonin toivo

$
0
0

NHL-maailmassa Sidney Crosbyn ja Connor McDavidin kaltaiset pelaajat ovat aina omalle joukkueelleen lähes korvaamattomia – tämä on itsestäänselvyys. Edmontonin kohdalla jo viime kausi antoi kuitenkin viitteitä siitä, miten McDavid oli viemässä tätä ajatusta kokonaan uudelle tasolle.

Niin uskomattomalta kuin se tuntuukin, niin tosiasia on, että Oilers voitti viime kaudella kolme ottelua, missä McDavid ei tehnyt pistettäkään. Kuten jo keväällä laskeskelin, Edmontonin saldo otteluista, joissa kanadalaisnuorukainen ei tehnyt pistettäkään, oli synkkä 3-21. Nähdyllä tahdilla Oilers keräisi kokonaisessa runkosarjassa 28 pistettä ilman kapteeniaan.

Menneellä kaudella Oilersin maaliero viidellä viittä vastaan oli +20 McDavidin ollessa jäällä. Ilman McDavidia lukema syöksyi - 33:een. Tämä kertoi joukkueen tasapainosta olennaisen.

Alkaneella kaudella tilanteen piti kuitenkin olla toinen.

Olihan hitaasti varttunut junioritähti Ty Rattie osoittanut kevätkaudella kykynsä suorittaa tulosyksikössä. Laitureista Jesse Puljujärvi ja Kailer Yamamotokin olisivat taas vuotta vanhempia.

Mitä vielä.

Ensimmäiset kaksi viikkoa eivät todellakaan lupaa Oilersille hyvää.

McDavid teki nimittäin keskiviikkona Winnipegissä historiaa. Hirmuisella jalalla liikkeellä oleva Oilers-kapteeni oli mukana yhdeksässä ensimmäisessä Edmontonin tekemässä maalissa tällä kaudella. Edellinen ennätys oli Adam Oatesin nimissä. Oates oli mukana seitsemässä ensimmäisessä Detroitin iskemässä osumassa syksyllä 1986.

McDavidin meno on tälläkin kaudella huimaa seurattavaa.

Keskiviikkona kanadalaissentteri piti Jetsin parasta pakkiparia Josh Morrissey-Jacob Trouba monin paikoin pilkkanaan. Hyvin liikkuvat Winnipeg-pakit jäivät kuin seisomaan McDavidin spurtatessa maalipaikoille. Täysin ylivertainen esitys johti McDavidin osalta lopulta neljään (2+2) tehopisteeseen.

Tosiasia kuitenkin on, että Connor McDavidin meno kaukalossa ainoastaan korostaa Oilersin ongelmia joukkueena.

Tukea ei taaskaan ole tarjolla.

Jos ykkösketjun (Nugent-Hopkins-McDavid-Rattie) iskemät osumat otetaan pois laskuista, muut hyökkääjät ovat saaneet kasaan kolme tehopistettä tasaviisikoin – Milan Lucic, Leon Draisaitl ja Jesse Puljujärvi kukin yhden. Vaikka neljä ottelua on lyhyt otanta, huolissaan on syytä olla.

Oilers tarvitsee raskaan lähihistoriansakin vuoksi kaudelleen hyvän alun. Jos touhu lähtee jo marraskuussa raskaaseen alamäkeen, lunta tulee tupaan joka tuutista, ja sitä kokematon ja johtajuudeltaan korkeintaan keskinkertainen ryhmä ei kestä. Hyvän alun saadakseen, Oilers kaipaa onnistumisia muiltakin kuin ”ysiseiskalta”.

Mutta mistä?

Leon Draisaitl on avauskierrosten suurin pettymys.

Yhdeksän miljoonan vuosipalkalla operoiva saksalaissentteri on saanut neljässä ottelussa aikaiseksi yhden tehopisteen ilman McDavidin apua. Draisaitl on laukonut neljässä ottelussa vaivaiset viisi kertaa. Tilanne on tältä osin kestämätön. Jos Kakkosketjua johtava Draisaitl ei pysty auttamaan maalitalkoissa, korttitalo romahtaa alta aikayksikön.

Pelkällä ylivoimapelillä Edmonton ei pudotuspeleihin rynni.

Toisaalta eipä ole Draisaitlilla juurikaan ketään kenen kanssa pelata. Tuntuu oudolta, että päävalmentaja Todd McLellan on valmis menemään pohjaan Milan Lucicin kanssa. Hitaan ja kankean Lucicin ei missään nimessä kuuluisi vuonna 2018 pelata voittavan joukkueen kakkosketjussa.

Draisaitlin oikealla puolella Kailer Yamamoto painaa menemään tehoin 0+0. Vihdoin keskiviikkona McLellan reagoi asiaan ja siirsi kolmosessa pirteämmin esiintyneet Drake Caggiulan ja Jesse Pulujärven Draisaitlin laidoille. Suomalaislaituri kiitti valmentajaansa iskemällä elintärkeän 4-4-osuman lähietäisyydeltä.

On silti todettava, ettei McLellanilla ole häävit kortit käsissään, mitä laitahyökkääjiin tulee.

Caggiula ja Puljujärvi näyttävät juuri nyt paremmilta vaihtoehdoilta Draisaitlin vierelle, mutta kuuhun ei todennäköisesti tälläkään vaihtoehdolla mennä. Tarjolla kakkosketjun laidoille on lähinnä nuoria ja kokemattomia pelaajia sekä yksi hidas, kankea ja laiskanpulskea eilisen voimahyökkääjätähti.

Summa summarum: Kaikki edellä mainittu kertoo karua kieltä GM Peter Chiarellin luokattomasta työnjäljestä. Seuralla on käsissään Crosby-Malkin- tyyppinen kaksipäinen hirviö, mutta GM:n osaaminen ei riitä palapelin viimeistelyyn, päinvastoin. Chiarelli on viime vuosina ainoastaan heikentänyt joukkuetta.

Ongelmat ovat vahvasti rakenteellisia, joten on lopulta ihan sama, miten nimiä ketjuhahmotelmissa pyörittelee. Jos nuorista pelaajista joku/jotkut ei tee suurta läpimurtoa, pudotuspelit jäävät haaveeksi tänäkin keväänä. Joukkueessa ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi laatua, ja se on GM Peter Chiarellin syy.

Varmaa onkin, että Edmontonin toimistolla lakaisee tulevana kesänä iso luuta, jos hommat eivät nopealla aikataululla käänny ylämäkeen. Uskon osallisten olevan tästä asetelmasta hyvinkin tietoisia, mikä antaa alkaneelle kaudelle oman mausteensa. Nyt kannattaisi ne viimeisetkin ässät kaivaa hihasta nopeaan tahtiin.

Ja jos pohjaan on mentävä, ehkä sinne kannattaisi mennä nuorison kanssa.

Olisiko esimerkiksi Jesse Puljujärven tapauksessa aika hieman muuttaa ääntä kellossa? Puljujärvi on yksi Edmontonin syyskauden harvoista valopilkuista, joten ehkä tämän peliaikaa olisi syytä hieman nostaa.

On selvää, että Puljujärvi on kokonaisvaltaisena pelaajana edelleen raakile, mutta mitäpä jos hyvin syyskaudella esiintyneelle suomalaiselle antaisi hieman siimaa? Mitä jos McLellan lopettaisi kitinän medialle jokaisesta Puljujärven jäällä tekemästä virheestä ja antaisi suomalaisen hetken aikaa pelata kiekollisessa roolissa selkärangastaan ilman pelkoa penkityksistä?

Jos Puljujärvi ei nouse auttamaan maalitalkoissa, kuka sen tekee?

Lopulta kyse on siitä, miten pitkälle McDavid pystyy Oilersin hilaamaan. Viime kauden 108 tehopistettä saattaa hyvinkin olla kanadalaistähdelle tällä kaudella paperia. Taakka on valtava, mutta Connor McDavid jos joku sen pystyy kantamaan. Yksinään ei kuitenkaan hänkään NHL-tasolla voita.

Lue myös:

Tulihan se sieltä! Jesse Puljujärvi väänsi auki NHL-kauden maalitilinsä – Connor McDavidilla historiallinen härkäilta

Harri Kirvesniemi avautuu ex-valmentajansa kanssa nuorten hiihtäjien harjoittelusta – ”Olen ollut jo pitkän ajan huolestunut”

$
0
0

Harri Kirvesniemi voitti urallaan 14 arvokisamitalia, hiihti kansainvälisellä huipulla yli kaksi vuosikymmentä ja on sen jälkeen ollut aktiivisesti mukana lajin parissa eri rooleissa. Hänen tietotaitoaan maastohiihdosta arvostetaan yli maarajojen ja moni laji-ihminen on odottanut, milloin Kirvesniemen valmennusosaamista saataisiin suomalaisen hiihdon käyttöön laajemmin.

Nyt sitä olisi tarjolla, kun Kirvesniemi kertoo näkemyksiään suomalaisen hiihdon tilasta keskiviikkona julkaistussa 75-sivuisessa Suomen maastohiihdon kilpailukyky –kirjelmässä.

– Olen ollut jo pitkän ajan huolestunut sekä hiihtomme tulevaisuudesta että myös huippuhiihtomme nykytilastakin, Kirvesniemi sanoo.

”Tämä ei ole hyökkäys”

Julkaisun tärkein sanoma on, että nuoret suomalaishiihtäjät harjoittelevat liian määräpainotteisesti, mutta turhin kevyillä tehoilla. Vauhtiharjoittelussa tulisi lisäksi ottaa nykyistä paremmin huomioon harjoituskertojen määrä eli toistotiheys, ei vain kokonaismäärä kaikesta harjoittelusta. Väitteen perusteluksi Jorma Manninen ja Harri Kirvesniemi tarjoavat esimerkkejä Kirvesniemen omasta harjoittelusta Marit Björgenin treenipäiväkirjoihin ja Suomen arvokisamenestyksen laskeviin tilastokäyriin.

– Käytännön esimerkkinä muistan, kun saatoin 70-luvulla tehdä 4-5 tehoharjoitusta viikossa ilman mitään ongelmia, Kirvesniemi valottaa omaa harjoitteluaan.

Harri Kirvesniemi voitti 15 km:n maailmanmestaruuden Lahdessa 1989.
Harri Kirvesniemi voitti 15 km:n maailmanmestaruuden Lahdessa 1989.Kalle Kultala

Kaksikon avautumisen taustalla on aito huoli suomalaisen hiihdon tulevaisuudesta.

– Tämän koosteen tarkoituksena ei ole hyökätä nykyistä linjausta vastaan. Viesti on se, että kansainvälisen tason hiihtäjäksi on kuitenkin noustu erilaisilla harjoitusrakenteilla ja painotuksilla, Manninen korostaa.

”Johannes Klæbo muistuttaa enemmän Simo Lipsasta kuin kestävyysurheilijaa”

Mannisen ja Kirvesniemen mielestä nuorten harjoittelussa tulisi määrän sijaan keskittyä nykyhiihdossa vaadittaviin ominaisuuksiin. Tällaisia ominaisuuksia ovat esimerkiksi nopeus ja kimmoisuus, sillä hiihto on lajina muuttunut entistä vauhdikkaampaan suuntaan ja nopeusominaisuuksilla on lajissa koko ajan suurempi merkitys. Harjoituspäiväkirjojen mukaan nämä ominaisuudet korostuivat 30 vuotta sitten Kirvesniemen harjoittelussa enemmän kuin monella nykyhiihtäjällä.

– Kirjoittajat ovat tehneet oman huippu-uransa vuosikymmeniä sitten. Silti heidän ajatuksensa nopeus- ja vauhtiharjoittelusta ovat hyvin tuoreita – tuoreempia kuin monen nykyhiihtäjän, Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila hämmästelee.

– Meillä pyöritään liikaa kysymyksen ”paljon” ympärillä. Olisi syytä keskittyä enemmän myös kysymyksiin ”kuka”, ”mitä” ja ”miksi”, Lassila tiivistää suomalaisen valmennuskulttuurin, mutta huomauttaa heti perään, että yksilötasolla on paljon poikkeuksiakin.

Johannes Hösflot Kläbo
Johannes KlæboEPA

Manninen ja Kirvesniemi vertaavat kirjoituksessaan Suomea esimerkiksi Norjaan, jossa kaksikon mukaan nopeusharjoittelun tärkeys juniorivuosina on ymmärretty Suomea paremmin.

Johannes Klæbo on hyvä esimerkki harjoittelun monipuolisuudesta. Kimmoisuudessa hän muistuttaa enemmän (kolmiloikkaaja) Simo Lipsasta kuin kestävyysurheilijaa, Manninen vertaa.

– Mielenkiintoista on myös todeta, miten nopeasti yleisurheilupuolelta tulleet Johanna Matintalo ja Jasmin Kähärä valtasivat hyvät asemat omien ikäluokkiensa kärjestä, valmentaja jatkaa.

Kirvesniemellä on asiaa – kuunnellaanko häntä?

Kirvesniemen ja Mannisen ulostulo on paitsi radikaali ja osittain varsin kriittinen, myös poikkeuksellinen. Valmennuspiireissä vastaavanlaista keskustelua käydään toki päivittäin, mutta harva haluaa julkisesti arvostella suomalaista hiihtoa aikana, jolloin Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski napsivat arvokisamitaleita tämän tästä.

Moni nykyhiihtäjä saakin kirjoittajakaksikolta puhtaat paperit. Mannisen ja Kirvesniemen suurin huoli koskee sen sijaan Niskasen ja Pärmäkosken takana tulevaa seuraavaa sukupolvea. Itsekin nNuorten maajoukkuevalmentajana toimiva Lassila uskoo, ettei kaksikon viesti kaiu kuuroille korville.

– Paljon on puhuttu siitä, että olisi hienoa, jos Harrin tietotaitoa saataisiin laajemmin käyttöön. Nyt kun hänen mietteitään on tarjolla julkisesti, niin uskon, että jokainen lukee tämän ajatuksella ja miettii, mitä tästä saisi omaan toimintaansa.

Myös maajoukkueen päävalmentaja Matti Haavisto on tutustunut Kirvesniemen ja Mannisen kirjoitukseen ja pitää heidän ulostuloaan tervetulleena.

– En sano, että jaan heidän huolensa suomalaisen hiihdon tulevaisuudesta, mutta kyllä siinä totuuden siemen on, Haavisto tunnustaa.

– Suurella mielenkiinnolla luen tämän ja suosittelen kaikille valmentajille samaa, miksei urheilijoillekin, Haavisto vinkkaa.

Kehnot esitykset toivat potkut Slovenian jalkapallomaajoukkueen valmentajalle

$
0
0

Slovenian jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Tomaz Kavcic on saanut potkut. Slovenian jalkapalloliiton mitta täyttyi, kun maajoukkue pelasi tiistaina Kansojen liigassa 1–1-tasapelin Kyproksen kanssa.

Kavcic ehti valmentaa Sloveniaa vain seitsemän ottelun verran. Hänen alaisuudessaan joukkue voitti vain yhden ottelun seitsemästä. Viime vuoden joulukuussa Slovenian peräsimeen nimetyn valmentajan ainoaksi voitoksi jäi kesäkuun 2–0-vierasvoitto Montenegrosta.

- Kavcic erotettiin huonojen tulosten takia, Slovenian liiton puheenjohtaja Radenko Mijatovic perusteli.

Kavcicin seuraajaa ei ole vielä nimetty.

Lue myös:

Huuhkajat historiallisen kovassa vireessä – "Joukkueesta huokuvat taistelutahto ja pelirohkeus"

New Orleans nuiji Houstonin NBA-kauden avauksessaan

$
0
0

Anthony Davis heitti 32 pistettä ja johti New Orleans Pelicansin 131–112-voittoon Houston Rocketsista NBA-koripallokauden ensimmäisessä ottelussaan. Davisin tilastorivillä komeili myös 16 levypalloa, kahdeksan syöttöä, kolme riistoa ja kolme torjuntaa.

– Otan sen mitä puolustus antaa minulle. Tämä oli vasta ensimmäinen peli. Meillä on vielä paljon työtä edessämme, Davis sanoi.

Chicagosta viime kaudella ostettu Nikola Mirotic keräsi 30 pistettä ja kymmenen levypalloa. Takamies Elfrid Payton tilastoi triplatuplan kymmenellä pisteellä, kymmenellä levypallolla ja kymmenellä syötöllä. Vaihtomies Julius Randle murjoi 23 minuutissa 25 pistettä.

– Emme heitä joka pelissä näin hyvin, mutta tänä iltana tahtomme näkyi puolustuksessa ja se toi paljon nopeita hyökkäyksiä, Davis sanoi.

NBA:n viime kauden arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu Houstonin James Harden keräsi 18 pistettä, 10 syöttöä ja yhdeksän levypalloa.

Lue myös:

Markkanen ei pysty heittämään lainkaan koripalloa NBA-kauden kynnyksellä: "Lauri tulee pärjäämään entistä paremmin tällä kaudella"

Lauri Markkasen kovat tavoitteet tuskin toteutuvat, tappiotankkaus häämöttää taas Chicagossa? Viisi lähtökohtaa suomalaistähden toiseen NBA-kauteen

Kommentti: Markkaselle NBA-uran toistaiseksi suurin vastoinkäyminen – iso kysymys jää edelleen odottamaan vastausta

Uunituore dokumentti paljastaa, millaista elämää Lauri Markkanen viettää kotona perheen kanssa ja vieraskiertueiden yksinäisyydessä – “Ainoa glamour löytyy siitä, että tilipussi on kohdallaan”

Markkaselle 74. sija – Washington Post laittoi NBA-pelaajat paremmuusjärjestykseen

USA:n voimisteluliiton ex-puheenjohtaja pidätettiin hyväksikäyttöskandaalin jälkimainingeissa

$
0
0

Yhdysvaltain voimisteluliiton entinen puheenjohtaja Steve Penny pidätettiin keskiviikkona epäiltynä liittoon kohdistuneen hyväksikäyttöskandaalin tutkinnan vaikeuttamisesta. Pennyn epäillään poistaneen dokumentteja sen jälkeen kun hän sai tietää, että liiton entistä lääkäriä Larry Nassaria epäiltiin lukuisien voimistelijoiden seksuaalisesta hyväksikäyttämisestä.

Nasser sai helmikuussa pitkän vankeusrangaistuksen myönnettyään syyllistyneensä kymmenen naisvoimistelijan hyväksikäyttämiseen.

Penny jätti paikkansa puheenjohtajana viime vuoden maaliskuussa, kun häntä syytettiin ahdisteluvyyhdin hitaasta selvittämisestä.

Lue myös:

Hyväksikäyttöskandaalissa ryvettyneen liiton keulakuvalle riitti - erosi itse toimestaan

USA:n voimistelujoukkueen hyväksikäyttäjälääkärin esimiestä syytetään häirinnästä ja laiminlyönneistä

Snookertähti Robin Hull sai "kuolemankortin", joka voi päättää hänen uransa – "Rakastan peliä yli kaiken"

$
0
0

Ota käteesi hammastahnatuubi ja purista sitä rauhallisesti. Helppoa, tahnaa tulee ulos tasaisesti. Kun puristat tuubia täysillä, tasaisen tilalla on sotku. Kuvittele samaa reaktiota, kun yrität lyödä vihreällä snookerpyödällä palloa reikään. Puristat mailaa ja täriset. Näin Robin Hull kuvailee tilannettaan ammattilaispöydillä kuluneen vuoden aikana.

– Koko äijä on jumissa. Esimerkiksi muutama kuukausi sitten jouduin väkisin vääntämään itseni peliasentoon. Se vie energiaa ja lyöntimekaniikka menee ihan puihin. Pelini on selviytymistä, Hull kuvailee puhelimitse.

Hull puhuu puhelimeen lentokentällä Lontoossa. Hän on edellisenä iltana hävinnyt ensimmäisen kierroksen ottelunsa Englannin avoimissa Judd Trumpille. Ottelun aikana Hull ei pystynyt kunnolla lyömään palloa. Hän halusi kesken illan pois Crawleyn areenalta. Tappion jälkeen Hullia turhautti. Häntä myös vaivasi se, mitä ihmiset saattaisivat hänen otteistaan ajatella.

Niinpä Hull julkaisi ottelun jälkeen Twitter-tililleen päivityksen, jossa kertoi sairastavansa servikaalista dystoniaa. Kyseessä on sairaus, lihaksiin kohdistuva liikkeiden säätelyhäiriö, joka voi aiheuttaa pään nykiviä liikkeitä, lihasjänteyden lisääntymistä tai pysyviä virheasentoja.

Häiriölle tyypillistä on oireiden paheneminen tahdonalaisen liikkeen aikana, kerrotaan Suomen Parkinson-liiton verkkosivuilla. Melko kiusallinen vaiva snookerammattilaiselle.

– Jos snookerin pelaajalle voi jakaa kuolemankortin, se on tämäntyylinen. Peli perustuu täysin kosketukseen ja fiilikseen, jotka katoavat tässä tilassa, Hull sanoo.

"Olen ollut asiasta hiljaa jo pitkään"

Hull, 44, on pelannut snookeria ammattilaisena yli 20 vuotta ja on Suomen kaikkien aikojen menestynein pelaaja. Hän voitti ensimmäisenä suomalaisena snookerin ammattilaisturnauksen, Readingissä pelatun shoot-out-turnauksen helmikuussa 2016. Lisäksi hän on voittanut muun muassa Euroopan mestaruuden kahdesti ja yltänyt maailmanrankingissä parhaimmillaan 32. sijalle. Tällä hetkellä Hull on rankingin 78. sijalla ja pelillisesti kaukana parhaastaan.

Servikaalisen dystonian diagnoosin Hull sai vuoden 2017 lopulla neurologilta. Oireet olivat pahentuneet edellisvuonna, mutta Hull ajatteli niiden johtuvan stressistä. Diagnoosi oli lopulta helpotus, sillä oireiden syy selvisi. Aluksi Hull ei halunnut kertoa asiasta julkisesti, mutta henkinen taakka kasvoi liian suureksi. Puhuminen asiasta helpotti.

– Kun ihmiset tietävät asiasta, kukaan ei kysele siitä. Se voi vapauttaa peliäni henkisellä puolella, Hull kertoo.

– Olen ollut asiasta hiljaa jo pitkään. Ongelmat ovat olleet esillä jo viime vuoden, reilusti ennen diagnoosia. Onhan se turhauttavaa, kun valmistelen itseäni kisoihin, fiilis on hyvä ja lopputulos vastaakin noin 40 prosentin suoritusta.

Hull kertoo sairauden oireilevan pelien aikana vapinana ja jäykkyytenä. Keväästä lähtien Hullin oireet ovat pahentuneet. Hän on menettänyt kontrollin lajissa, jossa kontrolli on kaiken avain.

robin hull
Robin Hull ei ole vielä tehnyt päätöstä uransa jatkosta.Getty Images

Päättyykö ura?

Hull lopetti uransa vuonna 2008 terveydellisiin syihin vedoten, mutta palasi nopeasti pöytien ääreen. Vielä kymmenen vuotta sitten hän ei tiennyt sairastavansa servikaalista dystoniaa. Sairauden oireita hän kuitenkin epäilee esiintyneen jo vuonna 2006. Tulokset ovat olleet vuoristorataa.

– Onnistumiset ja epäonnistumiset ovat vain lopputuloksia, eikä minulla ole mitään hajua miksi jompikumpi tuli. Peli on käytännössä arvailua.

Vuosi 2018 on ollut Hullille henkisesti ja tuloksellisesti niin rankka, että hän on ajatellut ammattilaisuransa lopettamista. Tulosten vuoksi hänen ensi kauden paikkansa snookerin tourilla on vaarassa. Lopullista päätöstä pöytien jättämisestä Hull ei ole vielä tehnyt.

Hullilla on omien sanojensa mukaan vielä kääntämättä "muutama kortti, jotka voivat auttaa oireet kuriin". Hän viittaa fysioterapiaan, kropan huoltoon ja henkisen puolen kehittämiseen.

– Voi olla fyysisesti mahdotonta jatkaa uraa tällä tasolla. Rakastan tätä peliä yli kaiken, nimenomaan kilpailua. Haluaisin jatkaa, mutta en sitä välttämättä voi tehdä. Jos oireet jatkuvat ja pahentuvat, täytyy niin sanotusti vaihtaa divaria. Peliä kuitenkin pelaan niin kauan kuin pääsen peliasentoon, Hull sanoo.

Lue lisää:

Biljardiässä uskoo porttiteoriaan – sen vuoksi hän opettaa lajin saloja Youtubessa

Andreas Romar lähtee laskemaan uransa parasta kautta – "Tällä hetkellä mennään vuosi kerrallaan"

$
0
0

Andreas Romar lähtee alkavaan alppikauteen haastajan roolissa. Harjoitukset on saatu tehtyä toivotusti, vaikka lumitilanne on ollut huono joka paikassa. Kuukauden leiri Chilessä onnistui, vaikka sielläkin lunta jouduttiin työntämään lisää syöksyrinteeseen.

– Lunta on ollut vähän kaikkialla ja kaikki ovat kärsineet siitä. On jouduttu laskemaan melkein kivikossa. Mutta meillä on mennyt ihan hyvin. Suksia ei ole mennyt liikaa rikki ja kaikki ovat pysyneet melkein ehjinä, Romar hymähti.

Romar on harjoitellut tästä kaudesta alkaen ruotsalaisten kanssa. Syyskuussa 2012 alkanut yhteistyö saksalaisten kanssa päättyi ja taloudellisesti oman valmentajan ja huoltajan palkkaaminen ei ollut enää mahdollista. Nyt viisi laskijaa jakaa kaksi valmentajaa ja kaksi huoltajaa. Romarin entinen valmentaja Mitja Zuban siirtyi Ruotsin vauhtijoukkueen päävalmentajaksi, joten Romar jatkaa tutuin opein.

– Taloudellisesti tämä oli ainoa ratkaisu, että pystyn jatkamaan huippu-urheilua tänä vuonna. Muita ratkaisuja ei ollut, Romar kertoi.

Andreas Romar
Andreas RomarAll Over Press / Timo Korhonen

– Ryhmähenki on tärkeä asia. Ryhmässä on viisi äijää ja kaikki puhuvat ruotsia. Se on minulle henkilökohtaisesti helpompaa, kun ollaan reissussa ja pystyy puhumaan toisella kotimaisella päivittäin. Eikä tarvitse saksaa kuunnella koko ajan, Romar naurahti.

Tavoitteena uran parhaat laskut

Viime kauden Romar pääsi kisaamaan ehjänä. Hän ylsi syöksyssä kaksi kertaa ja alppiyhdistetyssä kerran maailmancupin pisteille. Olympiakisat Pyeongchangissa sujuivat mollivoittoisesti, paras sijoitus oli alppiyhdistetyn 24. tila. Tällä kaudella tavoitteet ovat jälleen korkeimmalla kuninkuuslajissa, syöksyssä.

– Lähdetään parantamaan viime vuodesta. Ollaan pyritty siihen, että palataan siihen mitä tehtiin aikoinaan, vuosina 2012–2014. Mennään paljon suurpujottelun kautta, että saadaan sitä eteenpäin ja sitä kautta myös vauhtia tekemiseen. On lähdetty ihan perusjutuista. Pyritään teknisesti laskemaan oikein ja sitä kautta saamaan se vauhti esiin, Romar pohti.

– Tavoite on päästä finaaleihin. 25:n joukkoon pääseminen on realistista ja siihen tähdätään. Yritetään parantaa uran parhaita tuloksia. Maailmancupin syöksyssä 14:s sija on paras tulokseni ja sitä lähdetään kohentamaan.

Vuosi kerrallaan

Romarilla on jo pitkä ura takana. 29-vuotias suomalainen debytoi maailmancupissa vuonna 2007. Uran paras vuosi oli 2013, silloin Romar saavutti MM-syöksylaskussa Suomen historian parhaan sijoituksen sijoittuen viidenneksi. Alppiyhdistetyssä Romar oli MM-nelonen. Loukkaantumisten sävyttämä ura jatkuu nyt pala kerrallaan.

– Kyllähän tässä mennään vuosi kerrallaan tällä hetkellä. Paikat ovat siinä kunnossa, että pystyn laskemaan ja harjoittelemaan, mutta se on vuosi kerrallaan ja mietitään uudestaan ensi keväänä mitä tehdään. Pitkä ura on jo takana, 12 vuotta tässä sirkuksessa on pitkä aika. Katsotaan keväällä, mitkä on fiilikset.

Romarin maailmancupkausi starttaa marraskuun lopussa Lake Louisessa. Miehen asenne on kunnossa ennen tärkeän kauden alkua.

– Joka kisaa lähdetään voittamaan. Jos päätät, että olet kakkonen, niin olet jo puoli sekuntia perässä. Lähdetään voittamaan ja katsotaan kuinka pitkälle se riittää, Romar päätti.

Lue myös:

Samu Torsti haluaa vakiinnuttaa paikkansa maailmancupissa: "Paikka finaaleihin vähimmäistavoite"

Alppihiihdon kärki on karun kapea – taustalla kuplii lupaavasti

7 lajia, 400 kisaa, 600 tuntia – talvilajit palaavat Ylelle maailman laajimmalla talviurheilutarjonnalla


Huuhkajat historiallisen kovassa vireessä – "Joukkueesta huokuvat taistelutahto ja pelirohkeus"

$
0
0

Suomen jalkapallomaajoukkue seilaa hyvässä myötätuulessa. Suomi on voittanut kaikki neljä otteluaan Kansojen liigassa ja on tiukasti kiinni lohkonsa voitossa. Päävalmentaja Markku Kanerva on saanut kokea, että jalkapallobuumi on lähtenyt Suomessa kovaan nousuun. Suomen jalkapallossa eletään jopa historiallisen kovia aikoja.

– On ollut ilahduttavaa nähdä, että menestyksen jälkeistä hypeä on alkanut tulla. Luulen, että hype ottaa seuraavan stepin, kun voitamme lohkomme (Kansojen liigassa) ja pääsemme jatkopeleihin. Sitten kun saavutamme ison unelmamme ja pääsemme EM-lopputurnaukseen, niin sitten pankki räjähtää, Ylen Aamu-tv:ssä vieraillut Kanerva maalaili.

– Lohkovoitto on nyt todella lähellä, meillä on hyvät saumat saavuttaa välitavoitteemme ja voittaa alkulohkomme. Meillä on kuitenkin vielä edessä vaikeat vierasottelut (Kreikassa ja Unkarissa), Kanerva arvioi.

Kanervalla on pitkä kokemus suomalaisesta jalkapallosta. Hän tietää, että menestys edellyttää pitkäjänteistä työtä.

–Joukkueesta huokuvat taistelutahto ja pelirohkeus. Itseluottamuksen kasvattamiselle ei ole olemassa mitään ihmelääkettä. Voitot ja hyvät tulokset ruokkivat itseluottamusta. Haluan katsoa ennen kaikkea tulosten taakse ja sitä, miten pelimme on mennyt eteenpäin. Pelaammeko tavalla, joka lisää todennäköisyyttä menestyä jatkossakin, Kanerva totesi.

– Jalkapallo on jännä juttu, asioita voi tapahtua nopeasti, Kanerva mietti.

Lue lisää:

Suomi tarrasi tiukasti kiinni lohkovoittoon – Pukin loukkaantuminen ei haitannut, kun Soiri ja Kamara osuivat

Huuhkajat lentää myötätuulessa, mutta Markku Kanervan mukaan analyysit paljastavat vielä kehitettävää – yllättävä onnistuja sai päävalmentajan silti jo myhäilemään: "Hän ei turhia hötkyile"

Huuhkajapelaajat yhtä hymyä neljännen voiton huumassa, Pukin reisivamma tuskin vakava: "Harvoin näkee Suomen pelaavan näin hyvin"

Huuhkajien uudet sankarit ottivat ilon irti voitosta – "Meille on tärkeää päästä juhlimaan fanien kanssa"

Pizzalla ja oluella voittoa juhlistanut Hradecky hehkutti Huuhkajien keskikenttätähteä: “Kiitos valtiovallalle, että Kamaralle on annettu Suomen passi”

Maalivahti Niko Hovinen jättää KalPan – "Aloite tuli pelaajalta itseltään"

$
0
0

Maalivahti Niko Hovinen ei jatka KalPan jääkiekon SM-liigajoukkueessa. Hovinen ja KalPa ovat purkaneet sopimuksensa, joka olisi ulottunut kevääseen saakka.

– Aloite sopimuksen purkamisesta tuli pelaajalta itseltään. Niko on jäänyt meillä pienempään rooliin kuin mikä hänen tavoitteensa oli. Ratkaisuun päädyttiin lopulta yhdessä, KalPa Hockey Oy:n toimitusjohtaja Toni Saksman kertoi tiedotteessa.

Hovinen pelasi KalPan maalilla viidessä liigaottelussa torjuntaprosentilla 88,14. KalPa on hankkinut Hovisen korvaajaksi Jonathan Iilahden, jonka sopimus kattaa ainakin loppukauden. Iilahti on pelannut urallaan yhteensä 20 liigaottelua Bluesin ja Sportin miehistöissä.

Lue lisää:

HPK-puolustajalle raju tälli – KalPa-sentteriä uhkaa pelikielto

KooKoo palautti kuuman Ilveksen jäänpinnalle - Lukko ja HPK muut voittajat

17-vuotias keihästoivo Topias Laine aikoo jonain päivänä olla aikuistenkin huipulla – "Pitkämäen kulta sytytti tähän hommaan"

$
0
0

Topias Laine, 17, teki suomalaista urheiluhistoriaa myöhään tiistai-iltana Suomen aikaa, kun hänestä tuli maan ensimmäinen nuorten olympiakisojen kultamitalisti.

Kaksiosaisen keihäskisan voittanut Laine kiskaisi jälkimmäisessä osassa ennätyksensä 78,85 ja juhli ylivoimaista voittoa Buenos Airesissa Argentiinassa.

– Ensimmäisessä kisassa sain jo hyvää tuntumaa heittoon, muttei ihan osunut vielä nappiin. Vähän pääsin takaa-ajoasemasta ja nälkää voittoon oli. Sain heiton kohdalleen ja meni juuri nappiin, Laine kertoi Yle Urheilulle.

– On ollut pitkä ja rankka kausi. Kun se huipentui näin, niin siitä jäi tosi hyvä fiilis.

Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Finni arvioi Lainetta nykyaikaiseksi nopeajalkaiseksi keihäänheittäjäksi. Myös Laine itse tiedostaa vahvuutensa ja toisaalta kehityskohtansa.

– Juoksutaustan myötä nopeus on minun juttuni. Ensi kaudeksi isoin kehityskohde on saada lisää voimaa, kun tulee miesten väline.

– Fyysiset ominaisuudet kehittyvät pitkään, eli matkaa sinne aikuisten huipulle on, mutta olen valmis tekemään töitä sen eteen.

Tavoitteena päästä aikuistenkin huipulle

Ensi kesänä 18 vuotta täyttävä Laine aikoo jatkossakin jatkaa pikajuoksua keihäänheiton ohella, jotta nopeusominaisuudet kehittyvät keihästäkin varten. Nuorten olympiakulta tuo Laineelle nimeä keihäshullussa Suomessa, mutta pellavapäinen nuorukainen ei tunnusta kokevansa paineita.

– En ole vielä niin tunnettu, että olisi hirveästi luotu paineita. Meillä on hienot keihäsperinteet ja on hienoa päästä jatkamaan niitä.

Laine on toisen polveen keihäänheittäjä. Hänen isänsä Yki Laine heitti 80-luvulla maaottelutasolla ja oli Kalevan Kisoissa pronssilla. Isän ennätys on 79,70, joten Topiaksen esikuvaa ei tarvitse kovinkaan kaukaa hakea.

– Oma faija kun on entinen heittäjä, niin hän on varmaan saanut lajiin mukaan. Ja Tero Pitkämäki on yksi sellainen, jota olen katsonut. Osakan kisa ja Pitkämäen kulta sytyttivät tähän hommaan, Helsingin Kisa-Veikkojen kisailija sanoo.

Pitkämäki voitti ainoan MM-kultansa Osakassa vuonna 2007, jolloin Topias Laine oli kuusivuotias.

Muistele Pitkämäen MM-kultaa Elävässä Arkistossa.

Lainetta haastatteli Erkka Mikkonen.

Lue myös:

Keihäslupaus Topias Laine heitti historiallisesti kultaa nuorten olympialaissa

Nuorten olympialaisissa kultaa heittänyt Laine on nykyaikainen keihäänheittäjä ja 100 metrin SM-kakkonen tältä vuodelta

Olympiavoittaja Thomas Röhler vaatii urheilijoille lisää rahaa KOK:lta

$
0
0

Keihäänheiton saksalainen olympiavoittaja Thomas Röhler vaatii Kansainvälistä olympiakomiteaa (KOK) jakamaan suuremman osan voitoistaan urheilijoille, kertoo Der Spiegel.

– Me olemme olympiakisojen viihteen toimijat. Jokainen näyttelijä saa palkan, niin pitäisi olla myös urheilijoiden kohdalla, Röhler sanoi.

KOK rajoittaa urheilijoiden mahdollisuuksia omien sponsorien mainostamiseen olympiakisoissa, minkä vuoksi KOK:n pitäisi ohjata aiempaa suurempi osa tuloistaan urheilijoille, Röhler perusteli.

– Koko urheilujärjestelmälle on erittäin terveellistä, että yksittäisen urheilijan asema paranee, Röhler sanoi.

Saksan olympiaurheilijoiden yhdistys vaatii, että KOK:n pitäisi jakaa 25 prosenttia tuloistaan urheilijoille ja kymmenen prosenttia Maailman antidopingtoimistolle Wadalle.

Montreal ratkaisi dramaattisesti 11 sekuntia ennen varsinaisen peliajan loppua, Lehkoselle kauden neljäs tehopiste

$
0
0

Jesperi Kotkaniemen, Joel Armian, Artturi Lehkosen ja Antti Niemen edustama Montreal Canadiens nappasi kolmannen perättäisen voittonsa NHL:ssä keskiviikkona. Montreal voitti kotiyleisönsä edessä St. Louis Bluesin maalein 3–2.

Tehopisteiden makuun suomalaispelaajista pääsi Lehkonen, joka alusti Max Domin 1–0-maalin vain 39 sekunnin jälkeen. Osuma oli Domille uran ensimmäinen Canadiens-paidassa.

Lehkoselle tehopiste oli kauden neljäs. 23-vuotias suomalaishyökkääjä on kirjannut kuudesta pelistä tehot 1+3.

Ottelun ratkaisu nähtiin vain 11 sekuntia ennen varsinaisen peliajan loppua, kun Brendan Gallagher teki dramaattisesti 3–2-maalin. Gallagher ja Tomas Tatar hyödynsivät St. Louisin kiekonmenetyksen.

Katso Domin ja Gallagherin maalit klikkaamalla jutun kuvaa. (Kuvalähde: Viasat)

Maalinteossa Canadiensin riveistä onnistui myös ylivoimalla rokottanut Mike Reilly, jolle osuma oli Domin tavoin ensimmäinen Canadiensin paidassa.

Montrealin kahdessa edellisessä ottelussa torjunut Niemi oli keskiviikkona lepovuorossa.

Bluesin kauden alku on ollut heikko, sillä se on hävinnyt nyt kuudesta ottelustaan viisi.

Lue myös:

Hieno onnistuminen! Juuso Välimäki laukoi uransa ensimmäisen NHL-maalin Tuukka Raskin selän taakse

Kommentti: Puljujärvessä lepää Edmontonin toivo

Viewing all 99391 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>